Κάτω τα ξερά σας από το «Όχι»

// // 26 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Δεν ήταν δικοί σας πρόγονοι. Γι’ αυτό μην τρέξετε τις επόμενες ημέρες να βγάλετε από τα κομματικά σας μπαούλα τις γαλανόλευκες και μην γυαλίζετε τους ιστούς. Μην ψάχνετε τα πρωτόκολλα για το πού θα καθίσει ο καθένας από εσάς στις δεξιώσεις που θα χλαπακώσετε τόσο όσο θα έφθανε να ταϊστεί ο πληθυσμός της Αθήνας για όλη την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Μην κάνετε τον κόπο να μάθετε παπαγαλία τον λόγο που θα σας γράψουν (για άλλη μια φορά) για το τι ήταν το «ΟΧΙ» γιατί αυτή η λέξη δεν μαθαίνεται. Αυτή την λέξη καλά θα κάνετε να μην την ακουμπήσετε ούτε με ένα από τα δειλά και τιποτένια κύτταρα του εγκεφάλου σας. Αυτή την λέξη δεν την αξίζετε. Ούτε οι μεν, ούτε οι δε ούτε και οι παραπέρα. Καλύτερα μάλιστα στις δημόσιες υπηρεσίες το τριήμερο του «εορτασμού» η σημαία να είναι μεσίστια. Θρήνο να ορίζει και όχι γιορτή διότι την χώρα αυτή που σας κανάκεψε χρόνια τώρα την έχετε ξεφτιλίσει.
Το «Όχι» δεν πρέπει να το ξεστομίσουν για πολλοστή φορά οι Yes men. Για ποιο «Όχι» θα μιλήσετε; Για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Νέας Μακεδονίας; Για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Θράκης και του Αιγαίου; Για το «yes» στο σχεδίου Ανάν ή στα μπακαλόχαρτα του Αλμούνια;
Οι πρόγονοι που είπαν «Όχι» δεν γέννησαν παιδιά που λένε συνεχώς «Ναι». Γιατί εκείνο το «Όχι» δεν το είπαν πολιτικοί. Οι πολιτικοί το ’40 το είπαν και το ’44 το ξείπαν. Για να μην αναφέρουμε τους πολιτικούς «άνδρες» της Ελλάδας επί γερμανικής κατοχής. Το «Όχι» για τους Έλληνες κρατάει 69 χρόνια αλλά οι πρόγονοι τους οποίους εσείς μιμείστε το πωλούσαν φθηνά ανάλογα με το τι θα κονομούσαν στην κάθε θητεία τους. Κανένας νοήμων Έλληνας δεν ζήτησε τα τραβηγμένα προς δεξιά και βόρεια σύνορά του πίσω, αλλά κανένας επίσης από αυτούς δεν ανέχεται άλλο ζόρισμα στην αξιοπρέπειά του. Τι νομίζετε ότι είναι το όνομα και το σύνορο; Είναι αυτό που δεν πρόκειται κανένας Yes man να καταλάβει: Συναισθηματικός προσδιορισμός.
Άντε λοιπόν να γιορτάσετε την 4η Ιουλίου της mama America, την 21η Απριλίου των ηλιθίων, την 4η Αυγούστου των ναζιστοθρεμένων, την 25η Οκτωβρίου των «καλός ο κομμουνισμός αλλά το μπρέργκερ καλύτερο» και οι οικολόγοι να μαζέψετε μαργαρίτες μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο να ορίσει ημέρες εορτασμού μειονοτήτων Ελλάδας. Ανδρείκελα δεκαετίες ολόκληρες είσαστε που αλλάζετε κουστουμάκι ανάλογα με τους προσωπικούς σας ήρωες (που δυστυχώς για εσάς) ούτε ένας δεν υπήρξε Έλληνας. Ούτε ένας δεν τόλμησε να πει «Όχι».

26 σχόλια:

kalis είπε...

κρίμα που φωνές σαν κι αυτή ακούγονται πολύ λίγο...

δυστιχώς ετοιμάζομαι να ακούσω πολλά ακόμα "yes" και μάλιστα σύντομα.

καλή συνέχεια

kakalon είπε...

Με τα ρούχα αιματωμένα
ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
να γυρεύεις εις τα ξένα
άλλα χέρια δυνατά.
................
'Αλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
αλλ' ανάσαση καμμιά·
άλλος σου έταξε βοήθεια
και σε γέλασε φρικτά.

΄Αλλοι, οϊμέ, στη συμφορά σου
οπού εχαίροντο πολύ,
σύρε νά 'βρεις τα παιδιά σου,
σύρε, έλεγαν οι σκληροί.

Φεύγει οπίσω το ποδάρι
και ολογλήγορο πατεί
ή την πέτρα ή το χορτάρι
που τη δόξα σού ενθυμεί.
...................
μ' όλον πού 'ναι αλυσωμένο
το καθένα τεχνικά,
και εις το μέτωπο γραμμένο
εχει: "Ψεύτρα Ελευθεριά."

BlackJack είπε...

Κάποτε, γύρω στο 1955, ένα σαπιοκάραβο ξεφόρτωνε καμιά 50αριά αντάρτες στις ακτές της Κούβας...Εκείνη την εποχή το νησί αποτελούσε το καζινομπουρδέλο της Αμερικής...Έτσι, αυτοί οι 50 αρχιδάτοι αποφάσιζαν να πραγματώσουν το ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!!!Ανάμεσα τους, αυτός ο τιποτένιος, σήμερα αποκαλούμενος δικτάτωρ, Φιντέλ και ο ονειροπόλος, σημερινό σύμβολο για κάθε νέο ΠΑΣΟΚούλη και λογότυπο αναπτήρων και προφυλλακτικών Τσε!!!

Βούτηξαν λοιπόν στο στώμα του λύκου και κατάφεραν σπάσουν τις προσωπικές αλυσίδες τους κόντρα σε θεούς και δαίμονες γνωρίζοντας ότι ο τόπος τους θα είναι αιώνια αποκλεισμένος και περικυκλωμένος, διότι κανένας λαός δε δύναται να είναι ελεύθερος χωρίς την υπογραφή του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ.

Κι εδώ στο σημερινό πορνείο που ζούμε, δέκα με δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα 800.000 άνθρωποι έδιναν τη ζωή τους, προκειμένου να σπάσουν τις ίδιες καταραμένες αλυσίδες...για να πατάνε σε ελεύθερα βουνά και κάμπους...τα ίδια βουνά που λίγο αργότερα καίγονταν από τις πρώτες παγκοσμίως ρίψεις ναπάλμ των Αμερικάνων. Για εκείνους τους τιποτένιους, για αυτούς που έκλαιγαν όταν παρέδιδαν τα όπλα τους σε Εγγλέζους και ταγματασφαλίτες μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και τα ξανασήκωναν για να σκαρφαλώσουν το Γράμμο, αυτή η πατρίδα δεν απελευθερώθηκε ποτέ. Ο Βελουχιώτης είχε πεθάνει πολύ πριν σκοτωθεί...Όταν έβλεπε τον ΕΛΑΣ των 150.000 ανταρτών να διαλύεται γιατί οι τότε ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, οι απόγονοι των οποίων κυβερνούν σήμερα, αποφάσιζαν ότι ο αγγλικός και αμερικάνικος ζυγός ήταν το μέλλον του τόπου...Όταν εχθροί και ΦΙΛΟΙ τον αποκαλούσαν προδότη!!! Ήξερε πολύ καλά πως το δικό του μέλλον θα ήταν το ίδιο με του ήρωά του Κολοκοτρώνη, στο δικό του Παλαμίδι...

Ήρωα σε κάνει η στιγμή...Άνθρωπο όμως σε κάνει όλη σου η ζωή!!!Γι' αυτό και ο τελευταίος αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

ΤΣΑΓΙΑ!!!

Ζησης είπε...

Καλώς σε βρίσκω.
Πολύ καλό το ιστολόγιό σου.
Συμφωνώ απόλυτα με τις αναλύσεις σου.
Θα μος ήταν όμως πολύ πίο χρήσιμες
αν δεν περιορίζονταν σε μια σωστή
ανάλυση της μιας κατάστασης.
Χρειάζεται και μια απάντηση στο¨"γιατί"συμβαίνουν αυτά,
και πως τα ξεερνάμε.
Ανεξάρτηα όμως από την παρατήρησή μου , οι αναρτήσεις σου προσφέρουν πολλά.
Άκου τι λέει ο παππούς ο Ζήσης.

simple man είπε...

Kalis,
να είσαι σίγουρος ότι θα τα ακούσεις.

Kakalon,
αφιερωμένο σε αυτούς που κραυγάζουν την αρχή του Υμνου εις την Ελευθερία χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το τέλος του.

Black Jack,
Χαίρομαι που δεν χρωματίζεις κόκκινο τον Άρη. Αυτό σημαίνει ότι την ιστορία την διαβάζεις σωστά και όχι μονόπλευρα.

Ζήση,
"Γιατί;". Νομίζω ότι όλες οι αναλύσεις θα καταλήξουν στο "επειδή δεν μάθαμε να ζούμε ελληνοπρεπώς". Παππού δεν θα σε πω αλλά συνοδοιπόρο σίγουρα.

Ανώνυμος είπε...

mbiker
Ανατρίχιασα γαμώτο μου!
Και σκέφτομαι, αν ήμουν ένας απ αυτούς στους οποίους αναφέρεσαι και το διάβαζα, το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω αν είχα @@ και φορούσα παντελόνια, θάταν ν αυτοκτονήσω...

simple man είπε...

Mbiker,
αν ήσουν ένας από αυτούς ούτε που θα ίδρωνε το αφτί σου. Πίστεψέ με.

hatailor είπε...

Καλο είναι να μην ξεχνάμε ποιός είπε το ΟΧΙ. Και πως φερόταν σε όποιους είχαν το σθένος να πουν ΟΧΙ?
Τι άλλο παρά yes men επέζησε υπό το Μεταξά???

simple man είπε...

Η.,
ο καθένας μπορεί να διαβάζει και να ασπάζεται όποια ιστορία του μαθαίνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ιστορία είναι και η αληθινή. Αν αναλύσουμε τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν το '16, το '22, το'36, το '40 και πάει λέγοντας θα πέσουν πολλά σύμβολα που θεωρούμε πατριωτικά. Το συγκεκριμένο ΟΧΙ το είπε αποδεικνύοντας την ουσία του και πληρώνοντας το τίμημά του μόνο ένας και αυτός ήταν ο λαός. Άλλωστε το ΟΧΙ δεν είναι λέξη, είναι πράξη και οι πολιτικοί δεν ήταν εκεί όταν οι Έλληνες συνέχιζαν να το κάνουν πράξη.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

πολύ καλό άρθρο, μπράβο...

simple man είπε...

WishmasteR,
Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλoυν να πιστέψουν ότι τα'βαλαν με μια φασιστική Ιταλία και μία ναζιστική Γερμανία από μόνοι τους. Δυστυχώς θέλουν ένα είδωλο να καρπώνεται ακόμη και το ΟΧΙ τους. Φοβισμένος λαός που ούτε τις νικές του δεν τολμά να υπερασπιστεί.

MagisterP είπε...

Εξαιρετικό άρθρο και ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση για την αναδημοσίευσή του.

Σε σχέση όμως, με το τελευταίο σου σχόλιο, ας αναζητήσουμε ποιοι και με ποιο τρόπο ανάγκασαν έναν περήφανο λαό να φοβάται. Και το μέλλον προδιαγράφεται χειρότερο...

simple man είπε...

MagisterP,
Ευχαριστώ και για την γνώμη σου και για την τιμή αναδημοσίευσης.
Θέλουμε πραγματικά να μάθουμε γιατί είμαστε φοβισμένοι;Θα αντέξει ένας φοβισμένος λαός την αλήθεια;

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Ηρθα και γώ ακάλεστη
Ολοι ξέρουμε ποιοί είπαν το όχι
Αυτοί που δεν το ξέρουν νομίζουν ότι "αυτός" μας έδωσε και το ΙΚΑ και ό,τι τέλος πάντων αναγκάστηκε να κάνει για να εδραιώσει τη θέση του
καλημέρα

simple man είπε...

Ελίτσα,
Ακάλεστη εσύ; Τι λες Ελίτσα; Σε είδα στον Πλάτανο και έλεγα, ότι δε μπορεί, θα περάσει και από εδώ.

Το'πιασες το νόημα. Ευστοχότατο σχόλιο.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο σου
Αλλά ήρθα ξανα για να σ'ευχαριστήσω
για την υποδοχή..
Ας περιμένουμε τον Πλάτανο το βράδυ.
Και.... χάρηκα που σας γνώρισα όλους.
Καλό απόγευμα

hatailor είπε...

Αυτός που έκανε έναν περήφανο λαό να φοβάται είναι ο Μεταξάς που είπε το ΟΧΙ! Alzheimer εχετε πάθει στην Ελλάδα???

simple man είπε...

Hatailor,
Το μοναδικό που είπε ο Μεταξάς εκείνη τη νύχτα ήταν:"Οχι, όχι μη με παρατάς...(Χίλτερ μου)". Διότι ως γνωστόν με τον φασισμό δεν τα πήγαινε καλά αλλά με τον ναζισμό ΑΡΙΣΤΑ.
"Να αμυνθώ, Φύρερ μου, που οι Ιταλοί μου βομβαρδίσαν το "ΕΛΛΗ";
"Οχι" του είπε ο Αδόλφος. Σούζα ο Γιαννάκης.
Αγάπες ήταν αυτές, τί να κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Πέστα και γράψτα γαμώ την αγανάκτησή μου!

Τίποτα άλλο....

simple man είπε...

kommatoskylo,
ΟΧΙ...γαμώ την αγανάκτησή μου!

Μαρία Σεφέρου είπε...

Το μεγάλο "ΟΧΙ" του λαού το ακύρωσε στη συνέχεια το "ΝΑΙ" που είπε στην επάρατη αδελφοσφαγή, και μέχρι τις μέρες μας συνεχίζει να το ακυρώνει...

Διότι η "κομματοκρατία" για να λειτουργήσει χρειάζεται το μίσος και το διχασμό, και τα τραγικά αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε, βιώνουμε και θρηνούμε.

Τώρα, το παραμύθι ότι το μεγάλο "ΟΧΙ" το είπε ο λαός και όχι ο Μεταξάς, μου δημιουργεί την απορία: γιατί τις τελευταίες δεκαετίες ο ίδιος λαός λέει συνεχώς "ΝΑΙ" σ' εκείνους που τον ταπεινώνουν και τον καταδυναστεύουν οδηγώντας τη χώρα του στον απόλυτο εξευτελισμό και τη χρεοκοπία;
Καλά πώς εκφυλίστηκαν οι απόγονοι των υπερήφανων Ελλήνων του 1940;
"Φταίνε οι πολιτικοί ηγέτες μας", θα απαντήσει ο δημοκράτης και φασιστοθάφτης.
Και τι σημασία έχουν οι ηγέτες; Ας κάνει μόνος του κουμάντο ο λαός όπως έκανε και το '40. Έτσι δε λέτε παιδιά; Το λένε άλλωστε και οι αναρχικοί ότι δε χρειαζόμαστε ηγέτες.
Βρε τι κακό έχει κάνει η "δημοκρατική" πλύση εγκεφάλου...

Λοιπόν, για να ανακεφαλαιώνουμε, μπας και ξυπνήσει κανένας, έχουμε και λέμε:
Το 1940 το "ΟΧΙ" δεν το είπε ο Μεταξάς. Το είπε ΚΑΙ ο λαός, επειδή στις δικτατορίες σαν του Μεταξά οι λαοί λένε ό,τι τους βάζει ο δικτάτορας να πουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός της δικτατορίας. Να λέει ο λαός "ναι σε όλα" τα κελεύσματα του δικτάτορα.

Σήμερα, χτες, και προχτές, οι πολιτικοί ηγέτες λένε συνεχώς "YES" στους καμουφλαρισμένους αφέντες, και ο λαός επίσης λέει "YES" στους "yes men".

Δια της εις άτοπον απαγωγής, το μόνο λογικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμαι, επειδή η αθλιότητα του "YES" των ηγετών μας είναι επαναλαμβανόμενη και ο "περήφανος" λαός δεν τους λέει "ΟΧΙ", είναι να βρεθεί κάποιος σαν τον... Μ... (Σσστ! Πιπέρι!) να πει ξανά το "ΟΧΙ", μπας και δούμε άσπρη μέρα. Αλλά πού τέτοια τύχη... Μας προσέχουν τώρα οι εξαποδώ "φίλοι" μας μπας και ξεστρατήσουμε και τους χαλάσουμε τα σχέδια...
"Επί τω έργω" τώρα παιδιά: κολλήστε μου την ταμπέλα της "φασίστριας", αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
"Φέρτε μου ένα μαντολίνο, για να δείτε πώς πονώ"...

kakalon είπε...

Κυρία Σεφέρου
Συχαίνομαι να βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους.
Όμως πιστεύω ότι την εικονική ελευθερία που έχω σήμερα να διαφωνώ μαζί σας δημόσια θα την είχα και αν ο κάθε ..Μ.. ήταν στην εξουσία.
Το θέμα είναι να ζήσουμε και κάποτε με πραγματική ελευθερία. Μη με ρωτήσετε πως εγώ ένα απλό kakalon είμαι.

Συγνώμη Simple για την κατάχρηση της φιλοξενίας

simple man είπε...

Μαρία Σεφέρου,
δεν θα σε χαρακτηρίσω φασίστρια. Για μένα προσωπικά είσαι ένα ακόμη παράδειγμα Έλληνα πολίτη ο οποίος φοβάται να παραδεχθεί ότι το δικό του πολιτικό και συναισθηματικό ύψος είναι μεγαλύτερο από ενός οποιουνδήποτε γελοίου πολιτικού.

kakalon,
η φιλοξένια και η ελευθερία δεν καταχράζεται.

aldebaran είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση.

simple man είπε...

Έφεδρε λοχαγέ,
σ'ευχαριστώ.

epikouros είπε...

Συνχαρητηρια για το κείμενο. Όσο για τους Mεταξάδες, οποιαδήποτε δικτατορία είναι καταδικασμένη εξ αρχής. Όπως και η τωρινή. Το ΌΧΙ πρέπει να το πούμε όλοι εμείς, όχι να περιμένουμε κανέναν άλλον να το πει για χάρη μας. Οργάνωση θέλει. Έχει ξαναγίνει....