Ανώνυμες Αλήθειες

// // 2 comments

 Κατερίνα Γκαράνη
Σου ζητάνε σε όλη σου την ζωή να είσαι Ανώνυμος. Να μην ξεχωρίζεις από τον όχλο. Να μην διαφέρει η φωνή σου, αλλά και η γνώμη σου να είναι σχεδόν η ίδια με τις ομάδες που επώνυμα σε εκπροσωπούν. Να χάνεσαι μέσα στο πλήθος και για δεκαετίες να κυκλοφορείς επιζητώντας «συνειδητά» την ανωνυμία που έραψαν στα μέτρα σου. Μέχρι που κάποια στιγμή χρησιμοποίησες την τιμωρία-Ανωνυμία για να εκφράσεις τις δικές σου σκέψεις, τις δικές σου θέσεις αλλά πάνω απ’ όλα τις δικές σου αλήθειες που χρόνια κράταγες πίσω από τα τείχη των δοντιών σου.
Δεν είσαι επαγγελματίας δημοσιολόγος και καθόλου δε σε ενδιαφέρει αν μία αλήθεια με επιχειρήματα «βγήκε» από τις δικές σου ηλεκτρονικές σελίδες διότι αυτό που σε καίει είναι κατά βάθος η αλήθεια. Έρχεται όμως η στιγμή που η Επωνυμία θίγεται από την Ανωνυμία σου. Ήρθε η στιγμή που τώρα σου ζητούν να είσαι Επώνυμος όχι για να ξεχωρίσεις αλλά για να τιμωρηθείς που δεν τήρησες τους πάγιους κανόνες αυτής της καλοφτιαγμένης για λίγους, κοινωνία. Σου ζητάνε να δηλώνεις τον ιστότοπό σου με όνομα και ΑΦΜ έτσι ώστε όταν ξεστομίσεις μία από τις αλήθειες σου να κινηθεί για άλλη μία φορά ο Κρατικός Μηχανισμός. Αυτός που κινείται μόνο όταν πλήγεται από τις αλήθειες των Ανωνύμων. Όταν πλήγονται, βέβαια, οι Ανώνυμοι από τα ψέματα των Επωνύμων, τότε δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός για να κινηθεί. Έχουν αιώνες τώρα σκουριάσει αυτά τα γρανάζια που έβαζαν σε κίνηση τη μηχανή του Δικαίου.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η μεγάλη παρέα των bloggers θα μπει κάτω από έναν αόρατο Ιστονόμο. Είναι γελοίο αν φανταστεί κάποιος ότι εκεί που μιλάς με την παρέα σου λέγοντας τις δικές σου Αλήθειες, θα υπάρχει ένας υπεραστυνόμος ο οποίος θα σε καταγράφει μη και πεις κάτι που θα θίξει τους Επωνύμους. Στο παγκόσμιο καφενείο του διαδικτύου τώρα θα βάλουμε “face control”. Δε θα μπαίνεις αν δεν είσαι γνωστός και αρεστός στον Επώνυμο καφετζή.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σου ζητάνε να είσαι Επώνυμος. Καταργείται η Ανωνυμία σου από αυτούς που σου την επέβαλλαν. Πατώντας στο μεγάλο ψέμα της Δημοκρατίας και στο ότι οι Επώνυμοι βάσει αυτής σε εξουσιάζουν, η επιχειρηματολογία είναι απλή: Δεν λες τις αλήθειες σου όταν αυτές θίγουν έναν «δημοκρατικά» εκλεγμένο. Παρέα με τον «δημοκρατικά» εκλεγμένο πηγαίνουν και οι «δημοκρατικά» γλυψιματίες που τους καλύπτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα από την Επωνυμία των ΜΜΕ. Την στιγμή που συμβιβάστηκες με την Ανωνυμία που σου επέβαλαν τόσο «γλυκά» και τόσο «ανώδυνα» σου ζητάνε μέσω τροπολογιών και νόμων να σε εντάξουν στην Επωνυμία. Να έχεις εκτός από το ΑΦΜ που θρέφει γενιές ολόκληρες επωνύμων του συρφετού τους, και τοv Αριθμό Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα θρέφει τις δικές τους αλήθειες κλείνοντας τον δρόμο στις δικές σου, τις μικρές, τις επώδυνες.

2 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Φίλε Simpleman,

είναι απίστευτοι αυτοί που σκέφτονται αυτά τα πράγματα. Εκτίθονται ανεπανόρθωτα και για τους λόγους που όμορφα περιγράφεις, αλλά και γιατί μπορείς να bloggaρεις ανώνυμα.
Δέστε εδώ αν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο (που δεν το πιστεύω)
http://www.eff.org/wp/blog-safely
http://www.dailykos.com/story/2006/6/8/105050/6200
και σε πολλά άλλα sites...

Ανώνυμος είπε...

Ιπτάμενε,
και βέβαια θα φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Η αρχή έγινε. Το ότι ένας νόμος δεν θα ψηφιστεί αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα το υπόγειο Κράτος. Το γνωστό-άγνωστο που σε "τσιμπάει" όποτε θέλει για οποιαδήποτε αφορμή.