Κόβουν δρόμο...

// // 4 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Η απόλυτη ρατσιστική στάση των Ελλήνων είναι αυτή έναντι των αγροτών. Γιατί κλείνουν τους δρόμους, γιατί παίρνουν επιδοτήσεις και τις κάνουν αυτοκίνητα, γιατί μας ενοχλούν; Μία στάση που εδώ και χρόνια χωρίζει τους Έλληνες σε αυτούς που θεωρούν δεδομένο ότι η ντομάτα πρέπει να κοστίζει στο μανάβη 1,50 Ευρώ και ότι το πορτοκάλι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,60 Ευρώ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κλείνουν τους δρόμους γιατί καθυστερούν τους ιδιώτες στις μετακινήσεις τους και τους επαγγελματίες στις παραλαβές των καταναλωτικών προϊόντων.
Το θέμα του αγρότη στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο πικρό και το πιο παραμελημένο τόσο από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική όσο και από τους μη αγρότες. Είναι οι άνθρωποι που δεν συναναστρεφόμαστε καθημερινά, που δεν τους βλέπουμε στα καταστήματα που εμείς συχνάζουμε και δεν ζούνε ανάμεσά μας. Είναι οι άγνωστοι που στηρίζουν ολόκληρη την οικονομία της Ελλάδας μαζί με τους κτηνοτρόφους (πριν από τους βιοτέχνες και τους μεταποιητές) και που όμως εμείς δεν τους θέλουμε ανάμεσα στα πόδια μας. Πολύ απλά και δίκαια θα έπρεπε να είναι οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας.
Όταν η Ομοσπονδία τους αποφασίζει να αντιδράσει κλείνοντας τους δρόμους, ξέρει ότι όχι μόνο θα έχει απέναντι μία κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική κατάσταση χιλιάδων αγροτών φορολογούμενων, αλλά θα έχει απέναντι και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Διότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν θέλουμε να ενοχλούμαστε για μία ντομάτα, για ένα μπρόκολο, για ένα πορτοκάλι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την άλλη γίνονται οι χειρότεροι εχθροί των αγροτών από την στιγμή που η δικιά τους επιχείρηση πλήττεται από το κλείσιμο των δρόμων. Εν ολίγοις ο καθένας σκέφτεται το δικό του μεροκάματο και τον δικό του κώλο.
Έχει γίνει πολύς λόγος για την σωστή αντίδραση των αγροτών. Πρώτα ότι πρέπει να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ και να διαμαρτυρηθούν στο Υπουργείο Γεωργίας για να έχουμε τους δρόμους ανοιχτούς για την δική μας γρήγορη μετακίνηση. Κανείς όμως δεν βάζει κάτω χαρτί και μολύβι να υπολογίσει πόσο πετρέλαιο θα πρέπει να πληρώσει ένας αγρότης από την Θεσσαλία για να φθάσει μέχρι την πρωτεύουσα, ούτε ότι στα ιδιωτικά πλέον διόδια δεν έχει δικαίωμα να περάσει.
Η δεύτερη λύση είναι να σταματήσουν να τροφοδοτούν την αγορά με τα προϊόντα τους. Εδώ γελάμε όλοι μαζί διότι όσο υπάρχουν εισαγωγές από άλλες χώρες κανείς μας δεν θα πεινάσει και οι αγρότες απλά δεν θα έχουν να δώσουν ούτε χαρτζιλίκι στα παιδιά τους.
Η τρίτη λύση είναι να κάνουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Χωρίς να γνωρίζουμε λέμε διάφορες χαζομάρες, διότι οι αγρότες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν εναλλακτικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες τα τελευταία 20 χρόνια με τους όρους που έθετε και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ. Τι πήραν από όλες αυτές; Έχασαν τις παραδοσιακές ποικιλίες που ήταν μοναδικές στον κόσμο στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να κάνουν τα χατίρια των Ευρωπαίων εταίρων.
Αν ο αγρότης εξαφανισθεί από την ελληνική επαρχία τότε θα εξαφανισθεί και η ελληνική επαρχία. Διότι όταν δεν πουλιούνται τα προϊόντα τους τότε σταματούν και οι κατά τόπους οικονομίες. Πρώτα οι μικρές πόλεις, μετά οι μεγαλύτερες και τέλος οι μεγάλες θα νιώσουν το τσουνάμι να τους παρασύρει προς τον ωκεανό. Θα σταματήσει με τη μία το καύσιμο της Ελλάδας και μπορεί να έχουμε το Cayene παρκαρισμένο στην πυλωτή αλλά δεν θα μπορούμε να το κινήσουμε, θα έχουμε πληθώρα εισαγόμενων προϊόντων στις βιτρίνες πολυκαταστημάτων ξένων κεφαλαίων αλλά δεν θα μπορούμε ούτε να τις πλησιάσουμε.«Κόβω τον δρόμο» στην περίπτωση των αγροτών σημαίνει «κόβω δρόμο» για να φθάσω πιο γρήγορα σε αυτό που είναι δικαίωμα μου: Να ζω αξιοπρεπώς με την λάσπη μέχρι το γόνατο και τα χέρια σκαμμένα από το κρύο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραια αυτα που λες και εν πολυς συμφωνω. Λες οτι δεν ζουν αναμεσα μας κλπ κλπ. Θα συμπληρωσω τη λεξη ..."πλεον". Γιατι καποτε ερχονταν στο μαγαζι μας και αγοραζαν με τα πεντοχιλιαρα σε πακους χωρις να ζητανε σκοντο. Ηταν απο τους πρωτους που αγορασαν αμαξαρες και που συντηρουσαν το μαγαζι του θειου μου που εχει συνεργειο. Τωρα πατωσαν. Συμφωνω τους ξεσκισαν οι εκαστοτε κυβερνησεις. Απο την αλλη ομως τωρα που δεν εχουν καλλιεργιες βγαινουν στους δρομους. Ακουνε τον εκαστε μαλακοσυνδικαλιστη τους αντι να σκεφτουν τα συμφεροντα τους. Καποτε πηγα σε συγκεντρωση και ρωτουσαν βουλευτη τι να καλλιεργησουν. Ξερεις τι ρωτουσαν ουσιαστικα; Ποια καλλιεργεια εχει την καλυτερη επιδοτηση!!! Οχι πια ειναι πιο διαρκης και κερδοφορα. Επειτα οι ενωσεις με τους μαλακοσυνδικαλιστες παλι παιξαν τρελα παιχνιδια εναντιων τους. Κι αυτοι αντι να ενωθουν και να ξεπατικωσουν τα καρκινωματα τα αφησαν μπας και τους σωσει η κυβερνηση.Ασε που στην περιοχη μου εχω δει βιβλιαρια αγροτων με 100.000 ευρω που οι δικοι μου ελευθεροι επαγγελματιες δεν προκειται να δουν ποτε ακομα.
Κατα τη γνωμη μου οι νεοι αγροτες γιατι περι αυτους προκειται πλεον,πρεπει πρωτα να κανουν χημειοθεραπεια και να εξοντωσουν τους αγροτοσυνδικαλιστες. Να ξεπατικωσουν τις ενωσεις-συνεταιρισμους απο τους πανιβλακες που τις διοικουν και να δημιουργησουν ενα μοντελο ενωσης που θα ψαχνει αγοραστες εντος/εκτος ελλαδας να πουλαν τα προιοντα τους στις καλυτερες τιμες. Εχω μιλησει με νεους αγροτες και εχουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ιδεες.
Να διωξουν τους διορισμενους αγροτοπατερες. Οχι γιατι φορανε γκουτσι, κλπ κλπ αλλα γιατι ειναι ανικανοι πλεον να διαχειρηστουν την κατασταση.

Αλλα τι λεω...στην ελλαδα ζουμε.

christos10.1 είπε...

Συγχαρητηρια για το αρθο σου...Ξερεις πραγματικα τι γινεται και βλεπεις την ουσια!
http://toggi-greekforum.blogspot.com/
εγραψα και εγω κατι στο bloggaki μου στην πιο πανω διευθυνση! Αν εχεις χρονο διαβασε το, το εχει και τo καφενειο(απεργιες αγροτων 2009 by toggi)
Nasai kala!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ανάλυση. Σ'ευχαριστώ που συμπλήρωσες το άρθρο. Χαίρομαι που υπάρχουν μυαλά που βλέπουν πίσω από το εύκολο: "φωνάξτε τα ΜΑΤ", "στείλτε την Αστυνομία". Χρειάζονται Συνδικαλιστοκτόνα...

Ανώνυμος είπε...

toggi, απ'ό,τι διάβασα στο blog σου ξέρεις κι εσύ πολλά για τους αγρότες των 50 στρεμμάτων και κάτω. Οσο και μη δημοκρατικό να φαίνεται το κλείσιμο των δρόμων δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι και δίκαιο.
Το άρθρο σου θα το αναρτήσουμε στο simple man posts.
Θα τα ξαναπούμε