Βουλώστε το

// // 27 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Λοιπόν νομίζω ότι είπατε αρκετά. Ή μάλλον νομίζω ότι είπατε αυτά που ήθελαν άλλοι να πείτε. Εγκλωβισμένοι στην απίστευτη ράτσα των κομματόσκυλων, χωρίς κανέναν ενδοιασμό αλλά και χωρίς καμία γνώση επί του θέματος, παίρνετε λεξούλες από πληρωμένα ανθρωπάκια της εκάστοτε εξουσίας, αλλά όλων των προσβαλλόμενων κομμάτων, και τις παπαγαλίζετε. Γράφοντας και εκφράζοντας όλο το μένος έναντι της τάξης των αγροτών, το μόνο που κάνετε είναι να βγάζετε τις μάσκες ενός συστήματος που έφερε την αγροτική κοινωνία σε αυτό ακριβώς το σημείο που είναι σήμερα. Στο τέλμα. Ακόμη δεν έχετε μάθει να ξεχωρίζετε τι είναι αγρότης και τι είναι αγροτοπατέρας. Ακόμη δεν έχετε μάθει να ξεχωρίζετε την λάσπη από την στέρνα, γιατί ούτε λάσπη έχετε δει αλλά ούτε και στέρνα.
Όταν το επιτελείο του συστήματος δίνει εντολή στον πρόεδρο κάθε Αγροτικού Συνεταιρισμού να κατεβάσει τις «ψήφους» (όπως στα προσωπικά τους τηλέφωνα λέγονται οι αγρότες) στο δρόμο, η είδηση που φθάνει σε σας είναι ότι οι αγρότες χορτάτοι, κάνουν τσαμπουκά. Η είδηση όμως που φθάνει στα αφτιά των αγροτών είναι ότι τα λεφτά ήρθαν αλλά ποτέ δεν τα πήραμε στα χέρια μας. Και γιατί δεν τα πήραν στα χέρια τους; Διότι τα Δ.Σ των Συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα και με το μέγα κομματικό όργανο που λέγεται ΠΑΣΕΓΕΣ βάζουν υπογραφές σε κλειστά υπουργικά γραφεία και μοιράζουν τον παρά σε λογαριασμούς. Τα λεφτά έφυγαν από τα χέρια τους μόνο στα χαρτιά. Οι αγροτοπατέρες που πολλοί συχνά έχουν άμεση σχέση με την τράπεζα των Αγροτών, κρατούν στα χέρια τους και κάποια άλλα χαρτιά: Τους τίτλους ιδιοκτησίας σπιτιών, αγροτικών μηχανημάτων και κτημάτων άλλοτε με νόμιμους και άλλοτε με μαφιόζικους τρόπους.
Ως πιόνια στα χέρια όλων αυτών, οι αγρότες κλείνουν τον δρόμο, με διαταγή πάντα του ανωτάτου οργάνου τους. Φωνάζουν κατά εντολή αλλά για τους δικούς τους λόγους, τους πραγματικούς. Είναι οι φωνές αυτές που λόγω του κομματικού σας DNA δε μπορείτε να ακούσετε. Η λέξη «βοήθεια» που βγαίνει κάθε φορά από το στόμα τους στις εθνικές οδούς δεν είναι για την ποσόστωση, ούτε για τις αποζημιώσεις. Είναι για να σας πουν ότι το παιχνίδι, που είναι στημένο 30 χρόνια στις πλάτες, στον ιδρώτα και στα χέρια τους είναι μεγάλο και πολλών εκατομμυρίων. Ότι, όταν ο αγροτοπατέρας κλείνει συμφωνίες με τους μεσάζοντες, οι μίζες είναι μεγαλύτερες από την σοδειά όλων των αγροτών.
Βουλώστε το λοιπόν, εφόσον δεν μπορείτε να σκεφθείτε. Και κάθε φορά που αντί να βιάζεστε να πάτε στην δουλειά σας, στο σπίτι, στον γκόμενο ή σε διακοπές βγείτε και πιείτε έναν καφέ μαζί τους. Κάντε ένα τσιγάρο και ακούστε αυτά που δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε από κανέναν μεταφορέα ειδήσεων και από καμία κατευθυνόμενη εφημερίδα. Βουλώστε το και ακούστε έστω για μία φορά.

27 σχόλια:

tiktos είπε...

1.το λάδι,τα όσπρια,τα λαχανικά,δεν φυτρώνουν στα super market.
2.για να παραχθούν τα παραπάνω χρειάζεται κόπος και μεροκάματα,τα οποία στο τέλος δεν τα λαμβάνει ο αγρότης.
3.όποιος θέλει να "κάνει τη δουλειά" του στην Μακεδονία,ας βρει γκόμενο-α αγρότη.(που πηδάει και καλύτερα)
4.όποιος έχει μπάρμπα με τη "δύναμη" να κατεβάζει τα τρακτέρ κατόπιν "διαταγής",τι να περιμένεις από το υπόλοιπο σόι;
5.τώρα που κυνηγούν τους αγρότες, μέσω ΜΜΕ και μπλογκς (κατόπιν διαταγής φυσικά),κανένας δεν ενοχλείται.Όταν κυνηγήσουν τον "δεν ενοχλείται",να δούμε ποιον θα περιμένει να φωνάξει γι'αυτόν.

staxti είπε...

Ξέρεις τι είναι να παρακαλάς να βγει ο ήλιος γιατί τα χέρια σου είναι ξυλιασμένα και εσύ πρέπει να συνεχίσεις γιατί το δέντρο δεν μπορεί να περιμένει;Ξέρεις τι είναι να παλεύεις με τη φύση και να παρακαλάς να βοηθήσει για να έχεις αύριο;Ξέρεις τι είναι να σε δουλεύουν ψιλό γαζί και να μη μπορείς να βγάλεις μιλιά;Ξέρεις τι είναι να μην έχεις Κυριακές και αργίες και στο τέλος να χρωστάς παντού.Αν δεν ξέρεις...τότε βούλωστο.

busy bee είπε...

Οι αγρότες είναι κομμάτι της υγιής περιφέρειας, όπου το αστικοποιημένο κράτος των Αθηνών έχει εγκαταλήψει, μαζί με όλη την υπόλοιπη ύπαιθρο - περιφέρεια που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά σε όλους τους βαθμούς, η πραγματική Ελλάδα, των ανθρώπων Ελλήνων.
Εκ των πραγμάτων, πιστεύω, ότι όλοι μια κάποια στιγμή θα γυρίσουν πίσω, εκεί στις ρίζες.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα πολλά για τους αγρότες, ειδικά τότε που το ΠΑΣΟΚ τους ξεφούσκωσε τα λάστιχα. Ενημερώθηκα ημιμαθώς για τα αγροτικά, θεώρησα πως αφού είναι η πρωτογενής παραγωγή, πρέπει όχι μόνο ν αμοίβεται καλά, μα να τυχαίνει και της αμέριστης συμπαράστασης ημών των αστών.
Όποιος έχει οδηγήσει νύχτα στον αυτοκινητόδρομο πρός Θεσσαλονίκη και Αθήνα και έχει δεί τα ατελείωτα κονβόι των φορτηγών που μεταφέρουν τα προς το ζείν των 5-6 εκατομυρίων εγκλωβισμένων σ αυτές τις πόλεις, μπορεί ίσως να καταλάβει την προσφορά τους.
Απ αυτούς ζούμε.
Για να πηγαίνουμε στο γραφείο μας της παροχής υπηρεσιών και της μηδενικής παραγωγής.
Για νάχει μούρη ο κάθε τραπεζίτης ν αμοίβεται με 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, σχεδιάζοντας επί χάρτου για το πως πρέπει να κινηθεί η τραπεζική αγορά και παράγοντας ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΑ και χωρίς συνέπειες για τη δική του άπληστη τσέπη.
Για να διαμαρτύρεται στον πλανόδιο παραγωγό που ξεροσταλιάζει στον πάγκο στην άκρη του επαρχικου δρόμου ο πρωτευουσιάνος εκδρομέας, επειδή τα αγγουράκια κοστίζουν 10' (λεπτά) παραπάνω απο ό,τι θα ήθελε να τα πάρει, παραβλέποντας το 30 λίτρα βενζίνης που έκαψε για μια βόλτα στην επαρχία, με το πανάκριβο και με δόσεις αγορασμένο SUV του.
Θα μπορούσα να παραθέσω πλείστα παραδείγματα άχρηστων επαγγελματιών που έχουν τα πάντα χωρίς να παράγουν ούτε ένα φασόλι.
Ειδικά όσων ασχολούνται σ αυτό που λέμε ΜΜΕ. Πουλημένοι εξωμότες, τόσο διεφθαρμένοι και πιστά ταγμένοι να συκοφαντούν και να διαστρεβλώνουν κάθε αγώνα άλλων τάξεων.
Όμως δεν φταίνε μόνο αυτοί.
Σε κάθε κατάντια μας, ψάξε καλύτερα και θα δείς ποιοί φταίνε.΅
Εμείς οι ίδιοι, με τις επιλογές μας, τις αδυναμίες μας, την αφέλεια και τη βλακεία μας.
Χτές άκουσα στη δουλειά το εξής:
"Πάνω πούλεγα να τους συμπαθήσω τους αγρότες, είδες τι έκαναν?
Άνοιξαν το μπλόκο για να περάσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού.
Ενώ στον μενομωνένο φορτηγατζή ή γιωταχή, πουλήσανε μούρη.
Τζάμπα μάγκες"...
Ε, λοιπόν σας λέω, έκανα προσπάθεια να μην υιοθετήσω τη σκέψη του συναδέλφου.
Τους έχουν που τους έχουν γραμμένους και ταγμένους προς εξαφάνιση σύμφωνα με τις προσταγές της ΕΕ.
Είναι ανάγκη να βγάζουν και μόνοι τους τα μάτια τους?
mbiker

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχήν να μην κρύψω ότι αυτό το "βουλώστε το", δεν με προδιαθέτει και ιδιαίτερα για καλοπροαίρετο διάλογο, ίδιο ακούγεται στ΄αυτιά μου, με τις κάθε είδους προστακτικές της αντίθετης πλευράς.
Παρ΄όλα αυτά, θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι όλοι είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποιές από τις φωνές, γνώμες και απόψεις, που μας κατακλύζουν περί του θέματος, είναι άκρως εμπαθείς, εθελοτυφλικές, χρωματισμένες αποκλειστικά και μόνο από τις αποχρώσεις των κομματικών γραμμών και προτιμήσεων. Όλοι μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε και να αντιδράσουμε σε κάθε μία ανάλογα με το πόση σημασία θεωρούμε πως της αξίζει.
Απ΄όπου κι αν προέρχονται οι απόψεις αυτές. Είτε από τα μμε, τα blogs, είτε από τους ίδιους τους αγρότες.
Οι σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και από τις δύο πλευρές, και όλοι όσοι σκούζουν ερήμην της κοινής λογικής και αγνοώντας μια διαχρονική πραγματικότητα, όσο και να θέλουν είναι αδύνατον να κρυφτούν.

Κι αν αυτό το "βούλωστε το" εμπεριέχει και την προστακτική να δεχθώ εξ΄ορισμού ότι οι αγρότες γενικώς και συλλήβδην, είναι οι καλοί της ιστορίας, επειδή κάνουν μια δουλειά σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, ότι είναι όλοι τους αδικημένοι και κανένας τους δεν έχει ευθύνη, που για χάρη του περιστασικού κέρδους άφησε να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έφτασαν, λυπάμαι αλλά όχι. δεν μπορώ.
Όχι. Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι οι αγρότες που ψήφισαν, στήριξαν με κάθε τρόπο και συνεχίζουν να γλείφουν τον χ αγροτοπατέρα δικαιούνται να κλείνουν τους δρόμους ενώ οι υπόλοιποι που στοιχίζονται πίσω από τον ψ, ήταν εκείνοι που "πρόδωσαν" τον αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Όχι. Όχι δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν αγρότες που περισσότερο κι από εκείνους με τις εμπαθείς γνώμες, νοιάζονται αποκλειστικώς για τον κώλο, την πάρτη και την τσέπη τους. Για τον διορισμό του παιδιού, για τη μαϊμού επιδότηση, για τη μεγαλύτερη συγκομιδή σε βάρος της φύσης και της υγείας των υπολοίπων, για την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργατών. Και είναι οι ίδιοι οι αγρότες που μου ενισχύουν την άποψη αυτή, παρακολουθώντας τους ο καθένας να λέει τα δικά του και καμιά εκπορευόμενη από συμφέροντα γνώμη.
Όταν αυτό το έργο των κινητοποιήσεων που το έχουμε δει τόσες και τόσες φορές, τελειώνει κάθε φορά όταν σου πετούν ένα κόκαλο, που εξανεμίζει όλα σου τα θεσμικά αιτήματα και τις "ανησυχίες" σου για το αύριο, όταν τερματίζεις κάθε φορά τις κινητοποιήσεις ανάλογα με το τι θα πει ο εκάστοτε "αρχηγός", όταν ανοίγεις τον δρόμο για να περάσουν οι οπαδοί να πάνε στο ντέρμπυ, όταν ο δικός σου κλάδος δεν έχει μια κοινή εκπροσώπηση και γραμμή που να μπορεί να πείσει και να βρει συμπαραστάτες στην κοινωνία, δεν σου φταίνε οι αντίθετες φωνές, που κάθε φορά ο "αγώνας δεν δικαιώνεται".

Επειδή λοιπόν όπως κάπου έχω ξαναπεί, προσωπικά έχω ξεπεράσει το στάδιο του "τσουβαλιάσματος" των ανθρώπων ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές, επαγγελματικές κι ένα σωρό άλλες προσωπικές επιλογές τους, θα μου επιτρέψεις να εξακολουθήσω να πιστεύω ότι και με τους αγρότες συμβαίνει ότι και με όλους τους υπόλοιπους σ΄αυτόν τον τόπο, ότι συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Δεν είναι ούτε παντοτινό άλλοθι, ούτε περισσότερο άξιος να τον προσκυνούν, και εξ΄ορισμού να του αναγνωρίζουν το δίκιο του αυτός που "ιδρώνει και ματώνει με τη γη", από οποιονδήποτε άλλον, που επίσης ιδρώνει οπουδήποτε και το ίδιο ματώνει. Ο καθένας για αυτό που διάλεξε να βγάλει το ψωμί του.
Άξιος σεβασμού είναι μόνο εκείνος που κάνει ενσυνείδητα την οποιαδήποτε δουλειά. Που μπορεί, την κρίσιμη στιγμή, να αποφασίσει με το κεφάλι ψηλά με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει πίσω, ακόμα και εις βάρος της τσέπης τους.
Και οι αγρότες στην ελλάδα αυτό δεν το έπραξαν και εξακολουθούν να μην το πράττουν. Εξακολουθούν να ομαδοποιούν τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις τους κάτω από κομματικά λάβαρα, γι΄αυτό ας μην είναι τόσο ευαίσθητοι όταν και η κριτική που τους γίνεται, ακολουθεί τους ίδιους κανόνες.


@ Tikto
Τίποτα δεν είσαι υποχρεωμένος να "περιμένεις από το υπόλοιπο σόι", που έχει τέτοιους μπαρμπάδες.
Τίποτα. Εκτός ίσως από το γεγονός ότι τέτοιοι μπαρμπάδες θα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα είναι εκεί. Πάνω στα τρακτέρ να "παλεύουν" για τα δίκια της αγροτιάς....

Φώντας είπε...

Εφαρμοσμένες τακτικές και παλαιά κόλπα για να κάνουν κάτι άλλο. Η αλλοτρίωση είναι γενικευμένη σε όλους τους τομείς. Θα τους περάσει και αυτό αφού θα πετύχουν το σκοπό τους. Οι πραγματικοί αγρότες (όσοι έμειναν) δεν μπορούν να μιλήσουν, όπως εσύ, εγώ και άλλοι, ο καθένας στον τομέα του. Παντού οι "πατέρες" των κομματικών επιτελείων κρατάνε τους "τίτλους της ζωής μας" σε εξευτελιστικούς ρυθμούς.

simple man είπε...

Tiktο,
ποτέ μην ξεχνάς ότι οι αγρότες όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε πιόνια. Δεν είναι ήρωες, δεν είμαστε ήρωες. Όμως αν δεν βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι χάνοντας τη γη χάνουμε και όλα τα υπόλοιπα, τότε καλύτερα να το βουλώσουμε και εμείς.

Στάχτη, ξέρω. Όπως ξέρω ότι με χορτάτο κώλο γινόμαστε και μάγκες.

Busy Bee,
δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου τέτοια ελπίδα. Ίσα ίσα που κάνουν τα πάντα για την ξεριζώσουν από το μυαλό μας. Όσο για τους αγρότες προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτοί την έφτιαξαν.

Φοράδα,
ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί απολογήσε.Είσαι καθοδηγούμενη από κάποιο χώρο; Δεν υποστηρίζεις τους απλούς αγρότες; Δεν ξέρεις ποιο είναι το δίκαιο και το άδικο;
Ξέρεις. Τότε προς τι η αντίδραση στον τίτλο. Όπως όμως δεν σου αρέσει η προστακτική έτσι και εμένα με αναγουλιάζει η υποτακτική.

mbiker,
Όταν ο επιστάτης του μπλόκου διατάζει, οι κολίγοι κάθονται σούζα. Τι νομίζεις ότι επειδή είναι στον δρόμο παύουν να είναι και ραγιάδες; Το αντίθετο. Άλλωστε δεν θα έκλειναν τον δρόμο αν τα "λαϊκά αφεντικά" δεν τους έσερναν εκεί με διαταγές εκ άνωθεν. Θα ήταν στο υπουργείο γεωργίας. Και θα το γκρέμιζαν. Αυτό φοβούνται. Μη και ο πραγματικός αγρότης εκνευριστεί. Και καταλαβαίνεις τι θα γίνει αν εκνευριστεί.
Την καλησπέρα μου.

Φώντα,
Το σκοπό τους θα τον πετύχουν γιατί έχουν παλιές καλές συνταγές. Θα μείνουν μόνο, για άλλη μια φορά, τόνοι αποδεικτικών στοιχείων των φθηνών στην συνείδηση κομματόσκυλων.

OXΙά είπε...

Να πω ότι και λίγα είπες; Να πω ότι κι άλλα θα έγραφες; Να πω ότι το ευχαριστήθηκα μέχρι το τέλος;
Θα πω απλά:ΡΙΞΕ
Τα σέβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Αν εξέλαβες την αντίθεσή μου στις απόψεις σου, ως "απολογία", δικό μου εκφραστικό λάθος.
Προφανώς παρασύρθηκα από το γεγονός ότι στο κείμενό σου αναφέρεσαι γενικώς σε "αγρότες" ενώ στις απαντήσεις σου στον σχολιασμό σε "πραγματικούς αγρότες".

simple man είπε...

Φοράδα,
το πρόβλημα του σοσιαλισμού στην Ελλάδα ήταν πάντα αυτό που μόλις έκανες: Έψαχνε λεπτομέρειες για να κρύψει την ουσία.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πολύ μου αρέσουν οι παρατηρήσεις, και διορθώνομαι, θα προσέξω τις εκφράσεις μου, για να μην θεωρήσεις ότι απολογούμαι και για τον...σοσιαλισμό και πιστεύω η "ουσία" της γνώμης μου, αυτή τη φορά να είναι ξεκάθαρη.

Δεν θεωρώ τον αποκλεισμό των δρόμων, δικαίωμα κανενός, όποια κι αν είναι τα αίτηματά του και το δίκαιο ή άδικο των αιτημάτων ενός κλάδου δεν το κρίνω ποτέ από την μειοψηφία (των λιγοστών πραγματικών ταλαίπωρων αγροτών) αλλά από τη στάση και τις ευθύνες για το αποτέλεσμα, ολόκληρου του κλάδου (αγρότες).

Το ίδιο κάνω για όλους, όποια κι αν είναι η δουλειά τους.

Λυπάμαι simple, αλλά πιο ξεκάθαρο δεν μπορώ να το κάνω.

τάκης τυρταίος είπε...

Δεν έχω διαβάσει πιο σταράτο κείμενο
για το θέμα.Ταυτίζομαι μ αυτούς γιατί παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια το χοντρό δούλεμα που ρίχνουν σε κόσμο δεμένο χειροπόδαρα.

alfazita είπε...

Δεν μπορώ να μη σκεφτώ το ροζιασμένο χέρι του παππού μου και των άλλων στο χωριό που όργωναν –έσπερναν-θέριζαν – τρυγούσαν από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ !!με μια φέτα ψωμί μια χούφτα ελιές ένα κρεμμύδι το χέρι εκείνο που έσπειρε που ρόζιασε, που τρύγησε για να μας προσφέρει την ζωή . Εμείς του έχουμε δώσει ανταμοιβή 250 ευρώ σύνταξη…….Που με έστειλες πάλι σήμερα.

simple man είπε...

Φοράδα, μην κουράζεσαι μου το ξεκαθάρισες.

Τάκη,
πρέπει να βγεις από τον ορισμό και τον χώρο των κομμάτων για να δεις τα πράγματα σε κάτοψη. Και πρέπει να ακούς. Πιασμένοι χειροπόδαρα και με κεφαλοκλείδωμα.

alfazita,
Οι χορτασμένοι μας πισινοί θέλουν ο αγρότης να είναι πάντα αυτό με την φέτα ψωμί και με δύο ελιές. Στην συνείδηση των χορτασμένων είναι πάντα κολίγος.
Την καλημέρα μου.

'ΦΑΝΤΑΣΟΥ' είπε...

Βλέπω μάσκες,μάσκες τραγικές γελώ και μέσα μου κλαίω. Η αγροτιά λημονησμένη στο χώρο και το χρόνο κρατά αντίδωρο αλλά η λύση της τραγωδίας πουθενά...

simple man είπε...

Fantasou,
την λύση την είχαν πάντα στα χέρια τους αυτοί που κινούν τα νήματα. Γι'αυτούς η λύση είναι αυτό που εμείς βλέπουμε ως πρόβλημα.

a-kentavrou είπε...

Oι σπουδασμένοι στο London school of economics δεν γνωρίζουν τη σημαίνει καλλιεργώ Γη ταίζω κατσίκα,πως θα λύσουν τα προβλήματα .Σε έναν από αυτούς έδειξα μια φορά μια ντοματιά και τον ρώτησα τι είναι και μου είπε ότι είναι μηλιά.Σε ποιά χώρα του κόσμου οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι δεν είναι στο χωράφι στη στάνη αλλά στα γραφεία τους αραχτοί.Πάνω στο μόχθο τους πατήσαμε τους εκμεταλευτήκαμε και δεν τους δίναμε και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.Ζουν οικογένειες με τα 300 ευρώ του παπού. Ο παπούς καιη γιαγιά δεν βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν.Ο τρόπος ζωής τους είναι το πρότυπο μιας σκληρήσ μεν ζωής αλλά ζωής που έχει το στοιχείο της ανθρωπιάς.

simple man είπε...

a-kentavrou,
ό,τι κι αν θέλουν να περάσουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ αλλά και τα κομματόσκυλα όλων των ειδών, δε μπορούν να φιμώσουν την αλήθεια.Και η αλήθεια είναι συνώνυμο του δικαίου.
Την καλησπέρα μου.

Unknown είπε...

Ειναι παρα πολλα αυτα που αναφερονται στο κειμενο με τα οποια θα συμφωνησω.
Εχω μια ενσταση ομως.Διαισθανομαι πως απαλλασσεις σχεδον τους παντες 'αρκει' που ειναι Αγροτες.
Εχουν πολυ μεγαλο μεριδιο ευθυνης ιδιαιτερα απεναντι στον εαυτο τους.
Η Πλεον υπολογησιμη για το εκαστοτε εκλογικο αποτελεσμα κοινωνικη ομαδα θα επρεπε να διαφυλλαττει το κυρος της.
Οι αγωνες δεν πρεπει να διδονται 'επετειακα' για την 'επιδοτηση'
Ακουσθηκε'ας μας δωσει 15.000Ε οπως στη Γαλλια '' και φευγουμε.
Ε,οχι.Να κλεισεις τον δρομο και να μη τον ανοιξεις --ειμαι τελειως αντιθετη με την εφευρεση του Κοινωνικου Αυτοματισμου-οταν αγωνιζεσαι πρεπει να ερθεις σε ριξη αλλα να εχεις καταφερει να πεισεις πως εχεις δικαιο.
Και δυστυχως οι Αγροτες χρονια τωρα δεν τα καταφεραν.

simple man είπε...

taspa,
ότι τους απαλλάσσω επειδή είναι αγρότες είναι αλήθεια. Και το κάνω συνειδητά. Ο αγρότης ποτέ δεν έφυγε από την ομηρία των μεγαλοτσιφλικάδων.
Το θέμα είναι για ποιον τα ζητάνε; Και ποιος τους είπες να τα ζητάνε. Ναι, θα έπρεπε να διαφυλάττουν το κύρος τους περισσότερο. Συμφωνώ. Έπρεπε να έχουν τραβήξει τις καραμπίνες ενάντια σε τοκογλύφους, τράπεζες, αγροτοπατέρες, βουλευτές και εξουσία εδώ και πολλά χρόνια.
Την καλημέρα μου.

grsail είπε...

- ο μέσος όρος αγροτικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι περίπου 4 στρέμματα ενώ στην ΕΕ 40
- τα σιτιρά από το εξωτερικό είναι στα 9 λεπτά / κιλό ενώ τα ελληνικά (κόστος) είναι στα 18 με 22 (!)
- ο χυμός πορτοκαλιού από το εξωτερικό είναι στα 900 ευρώ ο τόνος ενώ ο Ελληνικός στα 1200
- οι αγρότες αποτελούν το 10% περίπου του εργατικού μας δυναμικού
- οι αγρότες συμμετέχουν στο Ελληνικό ΑΕΠ κατά 2,9% περίπου (!)
- οι εγκληματικές επιδοτήσεις, μαϊμού και όχι, σταματούν (επί τέλους) το 2013 αλλά δεν υπάρχει κανένα σχετικό μέτρο ή σχέδιο (!)

κλπ κλπ

Με τα μπλόκα των κομματοπατέρων θα λυθούν τα παραπάνω ;
Πρόθυμα το βουλώνω διότι δεν καταλαβαίνω πλέον τίποτα !

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Το πάθος και το άγχος..

simple man είπε...

Grsail,
τα νούμερα που παρέθεσες λένε μεγάλες αλήθειες. Αν απαντήσει κάποιος στην ερώτησή σου τότε θα έχει λύσει και το μεγάλο αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Εγώ πλέον το βουλώνω γιατί ξέρω ότι τελικά οι κομματοπατέρες έκαναν αυτό που ήθελαν. Εγώ κι εσύ να συζητάμε σε ένταση ενώ η γη φθάνει στις χαμηλές τιμές που αυτοί ήθελαν.
Την καλημέρα μου.

Ελίτσα,
Δεν φυτρώνει σπόρος χωρίς αυτά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επειδή προσωπικά δε έχω μάθει να το βουλώνω και καθώς δεν μεταφέρω απόψεις επιτελείων, αλλά μόνο προσωπικές, αναρωτιέμαι είναι σωστοί οι στόχοι για τους ποίους φωνάζουν; Αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να φωνάζουν για χρήματα-επιδοτήσεις ή μήπως θα έπρεπε να απαιτήσουν ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για το μέλλον; Ας θυμόμαστε ότι κάθε διαμαρτυρία δεν είναι πάντα σωστή ούτε ότι γίνεται με τα σωστά επιχειρήματα.

simple man είπε...

ο δείμος του πολίτη,
δεν έχεις να κάνεις τίποτε περισσότερο από το να ψάξεις γιατί φωνάζουν. Το σίγουρο πάντως είναι όχι για αυτό που θέλουν κάποιοι να μας πασάρουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως να έχεις δίκιο, ίσως όχι. Σίγουρα δεν κατάλαβες εγώ τι έγραψα που οδηγεί ο σύνδεσμός μου (σε ποιες προτάσεις). Ωστόσο, είναι περίεργο που δε διαμαρτύρονται όλοι οι αγρότες, αλλά μόνο εκείνοι που ακολουθούν τις κλασικές καλλιέργειες κι όχι εκείνοι με τις βιολογικές ή τις πρωτοπόρες καλλιέργειες. Κοίτα τι προτείνω. Κοίτα τη δική μου κριτική στάση.