Ντροπή μας

// // 44 comments

-->
Κατερίνα Γκαράνη
Πάλι σημαίες, πάλι συνθήματα. Το «Κάτω ο Φασισμός» να γράφεται σε τοίχους, σε τραγούδια, σε κομματικούς λόγους. Ακόμα και σε ερωτικά ραβασάκια μέρα που’ ναι. Μια φωτογραφία με το τανκ να μπαίνει, μια φωτογραφία με το τανκ να βγαίνει. Γι’ αυτό το τανκ που μπαινοβγαίνει στις ζωές μας ούτε κουβέντα. Οι νεκροί δικαιώθηκαν αλλά οι ζωντανοί βλέπουν καθημερινώς την μπούκα του κανονιού ανάμεσα στα μάτια τους.
Θέλω μία χρονιά να φωνάξουν «Κάτω η Δημοκρατία». Να γραφτεί σε τοίχους και τραγούδια , σε κείμενο διαμαρτυρίας. Βαρέθηκα αυτή την χλιαρή δημοκρατία που μου έχει σβερκωθεί 35 χρόνια. Αν γι’ αυτή είχαμε νεκρούς, να τους ενημερώσω στον Παράδεισο που είναι, ότι τσάμπα πήγαν. Αν είχαν τη ευκαιρία πριν σηκώσουν την γροθιά να δουν σε ταινία τι εστί Δημοκρατία στην Ελλάδα, τότε ίσως σήμερα να είχαν παιδιά κι εγγόνια. Ίσως αν αυτοί ζούσαν η δημοκρατία να έπαιρνε την σωστή της μορφή. Ο φασισμός έφτιαξε ήρωες, η δημοκρατία δούλους. Τόσο άπληστη που δεν σταμάτησε να πατά μόνο στους νεκρούς για να επιβιώσει, συνέχισε να ανεβαίνει στα ανθρώπινα ζωντανά σκαλοπάτια μέρα με τη μέρα. Η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια κατά την ύπαρξή της δεν έχουν καμία ισχύ.
Τα θύματα της Δημοκρατίας πεθαίνουν ήσυχα. Τρομακτικά ήσυχα. Σε θαλάμους με 20 αρρώστους, σε δυάρια που η κούνια του παιδιού χωράει μόνο δίπλα απ’ το ψυγείο, σε σχολεία Αλκατράζ, σε Πανεπιστήμια φυτώρια βουλευτών και ανέργων, ακόμη και στις θλιβερές καφετέριες που σκοτώνουμε τον χρόνο μας πριν μας προλάβει αυτός. Η ανατροπή του φασισμού θέλει κότσια, η διατήρηση της δημοκρατίας θέλει ρουσφέτι. Και το ρουσφέτι είναι εύκολη υπόθεση. Δεν θέλει ανδρεία, ούτε αίμα. Μόνο υπογραφή. Μία εξευτελισμένη υπογραφή που η δύναμή της σε μεταλλάσσει αυτόματα σε δούλο του κάθε χλεμπονιάρη, του κάθε μέτριου που δημοκρατικά σε κυβερνά.
-->
Για να έχουν δικαίωμα ύπαρξης κόμματα και πολιτικάντηδες έγινε αυτή η Δημοκρατία. Για να μπορεί ο κάθε μέτριος να έχει δικαίωμα κατάχρησης. Οι χούντες και οι βασιλείες μας στέρησαν τους άριστους και μείναμε με τους μέτριους, τους ηλίθιους, τους τεμπέληδες. Μείναμε με αυτούς που το φίλτρο της ιστορίας κράτησε για πέταγμα και εμείς το βάλαμε στην καλύτερα βιτρίνα της ζωής μας. Στην Δημοκρατία μας.
.
.
Φώτο: Misha Gordin

44 σχόλια:

Κλείτωρ είπε...

α ρε απλέ άνθρωπε πόσο δίκιο έχεις...! Κι εγώ μαζί σου ρε αλλά βλέπεις έχουμε μπλέξει με μαλάκες! ένα βήμα μπρός και δύο πίσω είμαστε που να μην σώναμε!!!!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

"Για να έχουν δικαίωμα ύπαρξης κόμματα και πολιτικάντηδες έγινε αυτή η Δημοκρατία"

Ακριβώς γι'αυτό..
Και μόνο γι'αυτό..
Καλό απόγευμα

Φώντας είπε...

Ευστοχότατο πήξαμε στους μπουρδουκλεμέδες αδερφέ μου.

Ροζαλία είπε...

....'εζησα,
συνταιριάζοντας τις πτώσεις
με τις παράταιρες αιτίες τους,
για να μη πάει χαμένο το χαμένο.
Αυτό δε θα ΄τ' αγγίξετε,
Είναι από εύφλεκτο εγώ,
θα με τινάξει ολη στον αέρα σας.'
κ. δημουλά

Αντιλογος είπε...

Ακριβως ετσι φιλε μου.Και ακομη χειρωτερα.Οχι απο μεμψιμοιρια,αλλα απο την διαπιστωση της ανικανοτητας και της μειοδοσιας.Που περισσευει στις μερες μας.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς είμαστε άξιοι των επιλογών μας.

kakalon είπε...

Ποτέ δεν ήταν αίτιος ο κάθε ξεφτιλισμένος εξουσιομανής. Πάντα ο φταίχτης ήταν η μούσα και η έμπνευση των μεγάλων ποιητών. Ο εξαθλιωμένος κυριολεκτικά λαός.

tiktos είπε...

Πες μου ρε simple man,
αν δεν γινόταν το πολυτεχνείο και η ανατροπή της χούντας με τα δεκάδες θύματα,θα είχες την δυνατότητα να αλλάζεις κανάλια προκειμένου να έχεις την επιλογή της καλύτερης βουζόμπαλας;
Θα είχες την δυνατότητα να πιείς τον καφέ σου στις χιλιάδες καφετέριες που στρατοπέδευσαν στις πλατείες και οι μισοί έλληνες σερβίρουν τους άλλους μισούς;
Θα είχες το θάρρος να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ζητήσεις από τον βουλευτή σου τον αξιοκρατικό διορισμό σου;
Και το χειρότερο,φαντάσου να είχες ακόμη την αξιοπρέπειά σου;

Όσο για μένα
Σβήστε με απ'το χάρτη,
μια γυναίκα αγάπησα(τη δημοκρατία)
και μου βγήκε σκάρτη.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Οπότε είμαστε για κρεμάλα
για φιγούρα μας ήθελε
και για εκμετάλα!!!!
Γειά σου τίκτο!

simple man είπε...

Κλείτωρ,
οι μαλάκες δεν φταίνε σε τίποτε. Εμείς οι έξυπνοι κάναμε την πατάτα.

Ελίτσα,
προσπάθησα ειλικρινά να βρω για ποιον άλλο λόγο έχουμε δημοκρατία. Δεν βρήκα άλλον από αυτόν.

Φώντα,
τους αφήσαμε να μας πνίξουν.

Ροζαλία,
ψάχνουμε ακόμη το εύφλεκτο...εμείς.

Αντίλογος,
ναι είναι χειρότερα, αλλά έχουν ξεπεράσει οι πράξεις τους ακόμη και την ευστροφία της ελληνικής γλώσσας για να περιγραφούν.

Ανώνυμος 6:14,
Και ανάξιοι αυτών που φοβηθήκαμε να επιλέξουμε.

kakalon,
ντροπή μας λοιπόν.

tiktos,
Δεν μπορώ να σου τίποτε παραπάνω απ'το ότι όλα αυτά που περιγράφεις για μένα είναι φασισμός.

Ελίτσα,
μάγκες πάμε για άλλα...

kyan είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

Εξ'ου και η αναδημοσίευση...

Γεια χαρά!!

http://episkiasis.wordpress.com/2009/11/15/17noemvri/

Agilulfo είπε...

Είπες SimpleMan "Ίσως αν αυτοί ζούσαν η δημοκρατία να έπαιρνε την σωστή της μορφή." Συμφωνώ μαζί σου σε όλα, μόνο σε αυτό το σημείο να προσθέσω κάτι. Εκείνο το παραμύθι που μας μαθαίνουν και που θέλουμε να πιστεύουμε, ότι κάποιοι σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, να ΄χουμε δημοκρατία, οχτάωρο ή ξέρω γω ότι άλλο. Όχι! Αυτοί θυσιάστηκαν για να καταλάβουμε εμείς ότι λίγο, πολύ λίγο να παραδειγματιστεί ο καθένας από το πάθος, την αγνότητα και την πίστη στα ιδανικά τους, θα μπορούσαμε να αλλάζαμε τα πράγματα. Βάζουμε όμως την ταμπέλα "ήρωες" και καθαρίζουμε. Αυτοί τα έκαναν όλα πριν από μας για μας. Ας χαλαρώσουμε τώρα λίγο. Καληνύχτα.

Unknown είπε...

καλησπερα.
Εχω εναν μικρό φίλο που μου ζήτησε καποτε να του πω γεγονότα του τότε καθως γνωριζε πως ειμουν εκεί,οχι στην Αθήνα σην Θεσ/νίκη,οχι μονον την συγκεκριμενη ημερα...................χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο απ' ο,τι καναμε πολλοι απο μας,τίποτε Ηρωϊκό μη παρεξηγηθω,το κατα δύναμην,που λενε.
Αλλωστε ηταν γραμμένο στην ληξιαρχική μας πράξη γεννήσεως εστω κι αν γεννηθηκαμε αρκετα αργώτερα.
''Πατερας Προσκείμενος''
--Ο νεαρός μου φίλος τελειώνει τις σπουδες του,αδυνατεί ν'ακολουθησει την μόδα της αντιγραφής ''βιβλιογραφίας''επι το Ελληνικότερον --Μεταπτυχικόν--τα οικονομικα των γονιών του δεν το επιτρεπουν.
Αρνείται ωα γίνει ''φίλος-μέλος''και το τείχος εχει υψωθεί μπροστα του.
--Τι επρεπε να του πώ;;; Επρεπε να σιγήσω και να φύγω,βρήκα το θράσσος να του ζητήσω συγγνώμη!!!
Συγγνώμη που αφήσαμε αλήτες να υπογραψουν μεταχρονολογημένες επιταγες.
Συγγνώμη που επιτρεψαμε τους μικρούς και ελαχιστους να γήνουν 'μεσαίοι'
Συγγνωμη που οι μεσαίοι εγιναν 'ΜΕΓΑΛΟΙ'και μεις μείναμε αβουλοι να επιβεβαιώνουμε με αυταρεσκεια τον εαυτό μας πως δεν ειμασταν σαν κι αυτούς..........................
--Δηλοί και αβουλοι ειμασταν...........
--Φευγάτοι στην μεταφραση και στον αγωνα της δικής μας επιβίωσης.
-Κάπου διαβαζα αυτές τις ημερες.
΄΄Το ευρος των ιδεολογικοπολιτικών αναζητήσεων ηταν τόσο μεγαλο οσο και τα ακανθώδη ζητήματα της εποχής εκείνης''
Αυτα θάκουσουμε αυτές τις ημερες,''για τα ακανθωδη προβλήματα,της τότε λειτουργίας του κρατους,την ταξική συνείδηση,τα μαζικά κινήματα''
Γιατί ρε!!!!!!γιατί συνεχίζουμε να δημιουργούμε ΛΩΤΟΦΑΓΟΥΣ εδω και 30 χρόνια;;
Σήμερα εκείνο που θελω να πω ειναι πως αυτοί που πρεπει να τιμηθουν στην μνήνη μας ειναι αυτοί που επεστρεψαν ζωντανοί για να συνεχίζουν την πορεία που χάραξαν και ειναι πολλοί, παρα πολλοι,που ακολουθησαν μοναχική πορεία αρνουμενοι να εξαργυρώσουν την πιστη τους.
Κάποιους οι ''εξυπνοι'' τους χαρακτήρισαν Γραφικούς,αυτούς θελω να θυμάμαι αυτες τις ημερες
Συγγνώμη για το σεντονι............
αλλά ειπαμε Δημοκρατία Εχουμε,μια απόδειξη πως την αντιλαμβανόμαστε!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι χούντες και οι βασιλείες μας στέρησαν τους άριστους και μείναμε με τους μέτριους, τους ηλίθιους, τους τεμπέληδες.

Φίλε απλά ότι καλύτερο έχω διαβάσει στις μέρες μας για Πολυτεχνείο

αναδημοσίευση:
http://thenetwar.com/2009/11/thelo-mia-chronia-na-fonaxoun-kato-i-dimokratia/

kalis είπε...

Το μήνυμα του κειμένου είναι καθημερινά αυταπόδεικτο. Κανένας νοήμον άνθρωπος δε θα μπορούσε ειλικρινά να πει κάτι το αντίθετο.

Ως προς το κείμενο πάντως έχω μια ένσταση. Δε μου αρέσει ο όρος Δημοκρατία να μπαίνει έστω και ως ταμπέλα περιγραφής γι'αυτό που ζούμε καθημερινά. Το θεωρώ βεβήλωση. Κομματική δημοκρατία ή φασιστοϊδης δημοκρατία αρμόζουν καλύτερα. Πρέπει να αποφεύγουμε τυχόν παρανοήσεις με τόσους παρανοϊκους γύρω μας.

Τέλος πάντων. Λιτός λόγος, πυκνός σε νόημα όπως πάντα. Θα αναρτηθεί και αλλού. Keep walking

yannidakis είπε...

θελω πρωτα να σε συγχαρω για το κειμενο. Διαφωνω καθετα, αλλα αναγνωριζω την υπεροχη γραφη σου.
Για το νοημα τωρα. Καλε μου φιλε αν δεν εισαι ευχαριστημενος με την Δημοκρατια της Ελλαδας, σε προτρεπω να πας να δεις την Δημοκρατία των ΗΠΑ (τις αναφερω πρωτες γιατι εχω ζησει εκει), δες την δημοκρατία της τουρκίας ή του Ισραήλ.
Ξαφνικα θα λατρέψεις τη Δημοκρατία της Ελλάδος :[

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

"Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις." (Καβάφης)

simple man είπε...

kyan,
Αναδημοσιεύμουμε την ντροπή μας, τι ειρωνικό! Ευχαριστώ για την τιμή.

Agilulfo,
επιμένω ότι έφυγαν τσάμπα αν έφυγαν για μας. Αν έφυγαν για τους ίδιους και την συνείδησή τους τότε καλώς έπραξαν. Εμείς καλό είναι να μην χαλαρώνουμε γιατί μετά την χαλάρωση επέρχεται η κυτταρίτιδα. Αυτή του εγκεφάλου.

taspa,
το λάθος έγινε εκεί ακριβώς όπου ή θα έπρεπε να εξαργυρώσουμε ή να αποτραβηχθούμε. Κανένα από τα δύο δεν είναι δίκαιο ούτε για τους εαυτούς μας ούτε για αυτούς που έρχονται. Υπήρχε και ένας άλλος δρόμος αλλά μας έφαγαν οι προσωπικές μάχες της καθημερινότητάς μας. Και έτσι μπήκαν ανενόχλητοι οι ποντικοί στο καράβι.

Ανώνυμος 2:04,
είναι για όλα τα Πολυτεχνεία της ζωής μας. Τα καθημερινά που τα μνημονεύουμε κάθε βράδυ πριν κλείσουμε τα μάτια μας.

kalis,
η Δημοκρατία είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών, όταν εξυπηρετεί και δεν υπηρετεί, το ίδιο αποτέλεσμα έχει.

yannidakis,
Έχεις δίκιο υπάρχει μεγάλη διαφορά δημοκρατιών. Οι Αμερικάνοι φτιάχνουν Βιετνάμ, οι Τούρκοι Κουρδιστάν, οι Ισραηλίτες Γάζα. Εμείς έχουμε το προνόμιο να "πεθαίνουμε" από τις βόμβες αναξιοκρατίας και μαλακίας επί 24ώρου βάσεως και εφ' όρου ζωής. Μονόπλευρες απώλειες. Ήσυχες και αναίμακτες όπως ταιριάζει στους ραγιάδες.

Μια φορά κι έναν τρελό,
Τελικά ο Καβάφης ήταν μέγας προφήτης εκτός από ποιητής.

Ανώνυμος είπε...

Το να αγωνίζεται να τινάξει κάθε είδους αλυσίδες, τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολο και γι΄αυτόν τον λαό από το να μάθει να ζει ελεύθερος.
Μάλλον για όλους τους λαούς, η ιστορία το ίδιο δείχνει.
Μάλλον γι΄αυτό εφευρίσκουμε "μικρούς φασισμούς" και τους πολεμάμε με τη λύσσα που έδειξαν οι ήρωές μας στον πραγματικό.
Θέλει μεγάλη τέχνη και μεγαλείο για να μάθεις να ζεις ελεύθερος. Χωρίς εχθρούς. Μαζί με τους υπόλοιπους και όχι απέναντι. Ξεκινώντας απ΄το σπίτι σου το ίδιο.
Και τα σπίτια γύρω μου, τα σχολεία, τα γραφεία, οι δρόμοι, οι συντροφιές, οι έρωτες, οι γειτονιές, οι γιορτές, οι πορείες....
είναι γεμάτα μικρούς φασισμούς. Μικρούς φασίστες. Που δεν ξέρουν να ζουν μαζί. Μόνο απέναντι. Ακόμα κι όταν απέναντι δεν υπάρχει πια κανείς.

Crux είπε...

Πάλι θα γιορτάσουμε αύριο στο σχολείο τη δημοκρατία που δεν υπάρχει.Τους πρότεινα αντί να διαβάζουμε τα ίδια κείμενα να δούμε μια ταινία που να εξηγεί τι είναι ο φασισμός και αν υπάρχει στις μέρες μας.Γραμμένο όμως με είχαν οι εκλεγμένοι του 15μελούς."Είναι 110 λεπτά πολύ μεγάλη" ήταν η απάντηση.Το πολυτεχνείο έχει καταντήσει συμβολική χαζογιορτή,τίποτα παραπάνω.Θα ήταν λάθος πιστεύω να καταργούσαμε όμως τη γιορτή.Αρκεί να μπορούσαμε να την οργανώσουμε σωστά προκειμένου να υπενθυμίζει στο κόσμο και να προειδοποιεί τη νέα γενιά.Είναι μια καλή ευκαιρία να συγκρίνουν οι νέοι το τότε με το σήμερα.Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι μιλάμε για τη δύναμη της εξουσίας και τα παιχνίδια της μια φορά το χρόνο και αρκούμαστε σ΄αυτό.

BlackJack είπε...

Τι να γράψω...ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...

Φέτος, λέω να μη γιορτάσω!!!Ντρέπομαι...όχι για τον εαυτό μου, αλλά για αυτή την περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου...Δε θα γιορτάσω λοιπόν...δε θα αποδώσω φόρο τιμής σε αυτή τη γενιά!!!Για ποιό λόγο άλλωστε???

Απαρτίζεται από εκείνους που ενώ μπορούσαν να φτιάξουν με τα ίδια τους τα χέρια μια πατρίδα που θα σεβόταν τις επόμενες γενιές κι εκείνες θα πάσχιζαν να τη γιγαντώσουν, αντίθετα τι επέλεξαν να κάνουν???

Επέλεξαν το δρόμο του ξαβρακώματος, της όπισθεν πορείας, του βολέματος, της τεμπελιάς, της χρυσοψαρικής μνήμης!!!

Επέλεξαν να καταπίνουν κάθε παραμύθι που τους έταζε ο πολιτικάντης με πρόσχημα ένα πεντοχίλιαρο παραπάνω στην τσέπη, ενώ για αντάλλαγμα τους ζήταγε την ίδια τους τη ζωή!!!

Καταστρέψατε τη χώρα κύριοι...

Τσάγια!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Simple!

Μπορεί να μας πει ένας φίλος από την - ομολογουμένως αξιόλογη - παρέα των σχολιαστών πώς φαντάζονται μια αξιόλογη δικτατορία; Εφόσον εκεί συγκλίνουν οι απόψεις.

simple man είπε...

Φοράδα στ' αλώνι,
Είναι αλήθεια ότι η Δημοκρατία θέλει γερό στομάχι, ανοιχτό μυαλό και σύμπραξη ανθρώπων. Πάσχουμε σε όλα.

Crux,
είναι ευκαιρία να σταματήσετε το επετειακό του θέματος. Να σκέφτεστε και να δράτε σαν να υπάρχει ένα τανκ προ των πυλών στην κάθε σας μέρα. Εσείς οι νεότεροι μην χάσετε την ευκαιρία.

BlackJack,
Μην μπερδεύεις τα πράγματα. Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τούτο: Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν στο Πολυτεχνείο και άνθρωποι που ήταν το Πολυτεχνείο. Αναφέρεσαι στους πρώτους γιατί οι δεύτεροι δεν έπαψαν ποτέ να είναι. Απλά μπήκαν στην μπάντα. Αυτό το φταίξιμο να τους το ρίξουμε όπως θα το ρίξουμε και στους επόμενους που θα κάνουν τα ίδια.

Χαμομήλια!!!!

Ροζαλία είπε...

simple man,όλα δεν είναι θέμα νόησης και σκέψης. είναι και αίσθησης και συγκίνησης. λέγαμε ως φοιτητές ... εκτος απο τον ιμπεριαλισμό υπάρχει κι η μοναξιά...ασχέτως του ορθού ή όχι, θέλω να πω πως δεν είναι δυνατον να ζουν σαν να έχουν ενα τανκ προ των πυλών.. έχουν πολλά ωραία να γνωρίσουν και να διαφυλάξουν.

Crux είπε...

Έχουμε να διαφυλάξουμε αλλά επίσης και να αποκτήσουμε.Ή καλύτερα να ανακτήσουμε.Θα επιμείνω όμως ότι θεωρώ σημαντική την επέτειο.Μπορεί να οδηγήσει τη νεολαία σε έρευνα,σε ψάξιμο.Καταργώντας την το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σκοτώσουμε και τις τελευταίες ελπίδες για αλλαγή.Αυτή τη στιγμή δεν της δίνεται μεγάλη σημασία αλλά αυτό είναι κάτι που καλούμαστε να το αλλάξουμε.

simple man είπε...

kommatoskylo,
ευτυχώς που δε το ζητάς από μένα αλλά από τους σχολιαστές. Δεν τα πάω καλά με τις δικτατορίες ούτε καν με τον όρο τους. Αρκετή ζω καθημερινά.

Ροζαλία,
αυτή η αίσθηση και η συγκίνηση του λαού άνοιξε τις πόρτες σε αυτούς που ούτε συγκινούνται, ούτε αισθάνονται. Όταν σου επιτίθενται δε μπορείς να τραγουδάς και να δαγκώνεις παράλληλα. Όσο για τους νέους ας μην τους κάνουμε αυτό που μας έκαναν. Να τραγουδούν επαναστατικά τραγούδια και τους σέρνουν σαν σακιά από την ώρα που γεννιούνται μέχρι την ώρα που θα χτυπήσουν την πόρτα για ένα ρουσφέτι. Δεν το αξίζαμε, δεν το αξίζουν.

Crux,
Ξέχνα το "διαφυλάξουμε". Ό,τι είναι να μείνει θα μείνει. Κοιτάξτε πώς θα κατακτήσετε την ζωή με μυαλό και καρδιά και όχι με σημαίες και τραγούδια. Να γράψουν για σας τραγούδια και όχι να τραγουδάτε αυτά που γραφτήκανε για άλλους. Ούτε οι άλλοι δεν θα το ήθελαν. Τα μνημόσυνα είναι για τους νεκρούς. Μην συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε στην Ελευθερία και στους αγωνιστές της ως παρελθόν. Κάντε τους παρόν.

Iptamenos Ollandos είπε...

Ο φασισμός έφτιαξε ήρωες, η δημοκρατία δούλους! Μέσα στο μυαλό μου είσαι αδελφέ αν και κάτι μου λέει ότι σύντομα θα αρχίσουμε να ξαναβλέπουμε ήρωες...
Πάλι άριστο κείμενο γραμμένο στη γλώσσα της ψυχής...

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι...
ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς...

Ανώνυμος είπε...

mbiker
Αυτή η κατ επίφαση δημοκρατία που νομίσαμε για δημοκρατία κι οι κατ επίφαση ήρωες της λεγόμενης γενιάς του πολυτεχνείου που όπως σωστά ο απλός διαχώρισε απο τους Πραγματικούς που ήταν το Πολυτεχνείο, είναι κατά τη γνώμη μου το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, απο τη μεταπολίτευση και δώθε.
Συρθήκαμε σαν τα πρόβατα σε δήθεν απ όλα.
Θέλεις η απειρία μας, θέλεις η μεγάλη λαχτάρα να ζήσουμε αυτό που νομίζαμε πως βλέπαμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταντήσαμε να μην είμαστε ικανοί να διακρίνουμε ούτε τον "κοτσάμπαση του καστρόπυργου" του Καραγάτση (ένας ελεεινός που σε μια επίθεση μιας ομάδας εναντίον των τούρκων, θέλησε να την κάνει πανικόβλητος, μα έκανε λάθος κι έφυγε προς τη μεριά του εχθρού παρασύροντας και τους αγωνιστές που νόμισαν πως επιτίθεται κι όρμηξαν εμψυχωμένοι και νίκησαν κι έγινε έτσι ήρωας), ούτε τον περιβόητο Γκρούεζα του Μαυρογυαλούρου (φαντάζομαι είναι γνωστός αυτός).
Ατάλαντοι, μειονεκτικοί, κομπλεξικοί, εαυτούληδες και το κακό συναπάντημα βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους να μας πουλήσουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.
Και τσιμπήσαμε.
Ό,τι χειρότερο έχει να παρουσιάσει αυτή η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, εμείς το αναδείξαμε σε υπέρτατη αξία.
Η χαρά του δήθεν.
Δήθεν αντιστασιακοί, δήθεν πολιτικοί, δήθεν δημοκράτες, δήθεν επιχειρηματίες έγιναν αντ αυτού με τις ευλογίες μας και τις επευφυμίες της πλειοψηφίας τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας.
Ε, μετά ήταν όλα εύκολα. Τι απλούστερο απ το να δουλέψεις τον αφελή έλληνα λέγοντάς του πως αυτό που ζεί είναι δημοκρατία?
Αφού τους το ζητάμε και μόνοι μας.
Το τραβάει ο οργανισμός μας το δούλεμα.
Δημοκρατία δεν είναι να εκπροσωπεί κάποιο σεβαστό ποσοστό ένας απίθανος τύπος που λέγεται Ψωμιάδης?
Δημοκρατία δεν είναι να κατεβαίνει με το ΛΑΟΣ ο Χρυσανθακόπουλος (εξελέγη άραγε?) πάλαι ποτέ βουλευτής του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ?
Όταν λοιπόν η δημακρατία μας παίρνει τέτοιες μορφές, είναι πια κατ επίφαση.
Κι όσο εμείς επιμένουμε να μην βλέπουμε την κοινοβουλευτική δικτατορία που μας εγκαθίδρυσαν και να μαλακιζόμαστε ασυστόλως θεωρώντας πρώτη προτεραιότητα το γιατί απεσύρθη η απόσυρση και δεν μπόρεσα ν αλλάξω το πενταετίας Βιτάρα με το Καγιέν, τόσο τέτοια ωραία κείμενα θα μένουν πάντα επίκαιρα, γιατί τίποτα δεν θ αλλάξει...
Άσε που ίσως χειροτερέψει...

typhoon είπε...

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν το "Είμαστε η γενιά των 700, ας γίνουμε ο εφιάλτης των 300".

http://www.tvxs.gr/v26337

simple man είπε...

Ιπτάμενε,
θυμάσαι το "Galileo Galilei" του Μπρεχτ; "Αλοίμονο στις χώρες που έχουν ανάγκη ήρωες". Αλοίμονό μας, φίλε μου.

kommatoskylo,
όχι ας είναι. Περιμένω δική σου ανάρτηση περί αξιόλογης δικτατορίας.

mbiker,
έχω την ίδια άποψη με σένα. Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει γιατί η αθλιότητα και το ξεπούλημα ψυχής δεν έχουν πάτο. Αυτό το γνωρίζουν οι καλά οι ποντικοί της διαχείρισης της εξουσίας. Θα δώσουν πολλές χαντρούλες και καθρεπτάκια ακόμη. Θα κουβαλάμε την δυστυχία μας ως λαός σε Καγιέν ξεχνώντας ότι 30 χρόνια πριν δεν είχαμε ούτε γάιδαρο.

typhoon,
μια ζωή το "πόσα". Εφόσον το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αντιμετωπίζει το κάματό του σε χρήμα και όχι σε ποιότητα, τότε λυπάμαι που το λέω, αλλά θα πορεύεται πάντα με 300 νταβατζήδες οι οποίοι θα το αντιμετωπίζουν σαν γριά πουτάνα.

Ανώνυμος είπε...

Μα Simple εγώ έχω ήδη γράψει περί μιας αξιόλογης - για να μην πω αναγκαίας - δικτατορίας. Είναι ένα κείμενο της 16ης Νοεμβρίου και βρίσκεται εδώ:

Η Αποκατάσταση και άλλα διηγήματα

Simple Man είπε...

Ναι κύριε κομματόσκυλε, να φανταστείς ότι σχολίασα κιόλας. Με ένα μυαλό χειμωνοδικτατορικό και το ίδιο καλοκαιρινοδημοκρατικό μην περιμένεις και πολλά.

Υποψήφιος Κνίτης είπε...

Σούπα τα έκανες. Σαρδέλες με λουκούμι τρως; Οι ΚΚΕδες κάνουν προσηλυτισμό ή η Φρειδερίκη με το παιδομάζωμα; Δεν ήξερα ότι η χρυσή αυγή έχει blog. Είσαι κουκουλοφόρος της κατοχής σε ηλεκτρονική έκδοση. Αυτά τα λίγα και πολύ αξία σου έδωσα.

simple man είπε...

Υποψήφιος Κνίτης,
...και εν τέλει ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ.
Αυτή η πικρία που βγαίνει συνεχώς από το στόμα και την e-πέννα αξιολογότατων πολιτών όπως εσύ, είναι η πικρία που πρέπει να μετασχηματιστεί σε όραμα και όχι όνειρο.
Δεν θα ήθελα να περάσουν δέκα χρόνια και να γράφουμε τα ίδια.
Ευτυχώς η πλειοψηφία των σχολιαστών έχει την ίδια ματιά με εσένα.
Πότε θα αποφασίσουμε να μην περιμένουμε πάλι φασισμό για να φτιάξουμε νέους ήρωες;
Πότε θα αποφασίσουμε να μην καταχραζόμαστε την Δημοκρατία αποζητώντας ουσιαστικά ρόλο δούλου;
Πότε θα σταματήσουμε να αναζητάμε ήρωες για να θυμόμαστε τι χρειάζεται για να νοιώθεις και να είσαι ελέυθερος;
Πρέπει επιτέλους να δούμε ξανά.
Να ξεστραβωθούμε.
Ξέρω ότι θα πάρει χρόνο πολύ.
Χρειάζεται όμως και η δική μας συμβολή, η ατομική.
Προσβλέπω στην πέννα σου, και σε κείμενα περισσότερο ελπιδοφόρα.
Κείμενα που θα τραβούν κουπί προς την καλυτέρευση.
Να είσαι καλά.

Rodia είπε...

Γραφεις «Ίσως αν αυτοί ζούσαν η δημοκρατία να έπαιρνε την σωστή της μορφή.» και συμπληρωνω οτι αυτο ειναι κανονας. Μπορουμε να πουμε το ιδιο για τη χαμενη γενια μετα τη γερμανικη Κατοχη, για τη γενια που (εξ)αφανιστηκε με τον εμφυλιο, κλπ κλπ
Αναρωτιεμαι ομως...
Οι καλυτεροι χανονται ή μηπως επειδη ακριβως χανονται μενουν στη συνειδηση μας ως "οι καλυτεροι";

Γνωρισα (τιμη μου) αρκετους απο τους επιζωντες "καλυτερους" της γενιας του '40, που εξακολουθουσαν να παραμενουν πραγματικα καλυτεροι, ακολουθωντας εναν ησυχο και ταπεινο και μοναχικο δρομο. Εδιναν το παραδειγμα με τον τροπο τους, αλλα ο κοσμακης δεν θελει τετοια παραδειγματα. Απο τη περηφανεια, προτιμα τη προκαταληψη...

Εμενα, τελικα, με φοβιζει ενα πραγμα: ο κυνός νους.
(οχι, δεν ειναι ορθογραφικο!)

-->> Ανακαλυψα άλλη μια όαση, το μπλογκ σου, σε ευχαριστω και καλη συνεχεια :))

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@simple man
καταρχήν σε συγχαίρω για το μπλόγκ σου. έχω να συνεισφέρω στην καταθλιψη που μας προκαλεί η σημερινή κατάσταση την άποψη ότι δυστυχώς δεν είμαστε καλός λαός (δεν ξέρω πως είναι όλοι οι άλλοι βέβαια). Οι έλληνες είναι ατομικιστές και ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και την οικογενένειά τους. Αν καταφέρουν να σωθούν αυτοί, τότε ενδιαφέρονται και για τους φίλους τους. Για κανέναν άλλο. Ετσι αφού οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό επιλέγουν και τις ανάλογες διφθαρμένες κυβερνήσεις που βολεύουν ημέτερους, ελπίζοντας πως θα βολευτούν και αυτοί. Εν ολίγοις ισχύει το γνωστό: κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Επίσης ο λαός μας είναι μετρίου πνευματικού επιπέδου και κουτοπόνηρος. Οσο για το μέλλον, το βλέπω ζοφερό, πολύ ζοφερό.

simple man είπε...

Ο νοών... νοείτω,
Τι κουπί να τραβήξεις σε μία βάρκα που έχει μπατάρει από την μία πλευρά; Όσο και να το "τραβάς" στο ίδιο σημείο θα μείνεις. Ίσως καλύτερα να την εγκαταλείψουμε και να αρχίσουμε το κολύμπι. Πού ξέρεις, κάποιο ξερονήσι μπορεί να βρεθεί και για μας.

Rodia,
"κυνός νους". Ενδιαφέρον. Ίσως γι' αυτό να αρκούμαστε πάντα στα αποφάγια των από πάνω.
Καλωσόρισες και να'χουμε συνέχεια όλοι μας.

Χρύσα Χατζηβασιλείου,
καταρχάς άναψες φωτιά στο διαδίκτυο και καλά έκανες. Ως λαός είμαστε ραγιάδες. Σήμερα συνέβη κάτι που πέρασε απ' όλους στο ντούκου. Υπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το να ακολουθείς το "όργανο" για μια εξακρίβωση στοιχείων, άνευ λόγου, σε ένα Α.Τ. είναι υποχρέωση. Το ότι θα μου κάνουν "face control" υπαλληλίσκοι στο δρόμο και να με σέρνουν στο τμήμα γιατί η μύτη μου είναι στραβή, αυτό μόνο σε μία Ελλάδα του 2009 μπορούσε να γίνει.
Δε με νοιάζει τι κάνουν οι άλλες χώρες. Με νοιάζει τι κάνει η δική μου χώρα γι' αυτό είμαι ακόμη εδώ.

staxti είπε...

Και ο ταγμένος σε κόμμα 'όργανο' είναι και ο αστυνομικός 'όργανο'είναι
και το κλαρίνο 'όργανο' είναι.
Τόση δημοκρατική σοσιαλιστική ελευθερία που να την αντέξουμε.
Εκείνους τους πάτησε το τανκ γιατί είχαν όργανα και δεν ήταν 'όργανα' αλλά ούτε νεκρό δε σ'αφήνουν ήσυχο τα 'όργανα'.

simple man είπε...

Στάχτη,
Τα κόμματα και τα όργανα είναι φτιαγμένα για μία δουλειά. Για να παίξουν πρέπει να τα βαράς.

goofyMAGOUFH είπε...

Αυτό δεν είναι πια Δημοκρατία.
Είναι των δήμιων η τρομοκρατία.

Gio Ve είπε...

Interesting site indeed! I arrived here just surfing, but I think I’ll be coming back again from time to time.
Best wishes from an Estonian living in Italy
XAIPE

simple man είπε...

goofyMAGOUFH,
ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

Pilland,
Welcome Estonian living in Italy, to a Greek blog.
ΧΑΙΡΕ.