«Άριστα»

// // 42 comments
-->
Κατερίνα Γκαράνη
Εξετάσεις να δίνεις από την ώρα που γεννιέσαι. Ο σκοπός είναι να είσαι άριστος, σε όλα. Ποτέ η βαθμολογία σου να μην είναι κάτω του τέλειου. Να κοκορευόμαστε όλοι για το σπλάχνο που φτιάξαμε σε μία νύχτα ηδονής. Να μην πάει χαμένη η ηδονή αλλά ούτε και η νύχτα. Να βγαίνεις στο δρόμο με τα εύσημα ενός συστήματος που οι πατεράδες σου το μίσησαν, αν και άριστοι κι αυτοί. Έτσι πάει η δικιά μας ιστορία. Να αγωνίζεσαι σε ένα στάδιο που θέλεις να το εξαφανίσεις, να βάζεις το παιδί σου να αγωνίζεται σε ένα πεδίο μάχης που εσύ πρώτος αναθεμάτισες όταν πέρασες από εκεί.
Σε όλα άριστος. Έτσι μπράβο. Να αποδεικνύεις ότι το φαΐ που τρως, το κρεβάτι που κοιμάσαι και η μπάλα που παίζεις, σου αξίζουν. Τι νομίζεις; Ένα αλισβερίσι είναι η ζωή, για να έχεις πρέπει να δίνεις. Και εφόσον δεν μπορείς να το ανταποδώσεις με χρήμα κάντο αριστεύοντας. Κάνε με περήφανο και το δωράκι θα σου το έχω έτοιμο χρονιάρες μέρες.
Μην τολμήσεις να ρωτήσεις ποτέ αν αυτοί οι βαθμοί σου σού χρειαστούν ποτέ στην ζωή. Μην το κάνεις γιατί θα σου πω ψέματα. Μεγάλα ψέματα που έλεγαν και σε μένα. «Θα έχεις γνώσεις και θα μπορείς με ευκολία να συνεχίσεις τα όνειρά σου». Τα όνειρά σου ξέρω ποια είναι, αλλά θα κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα του συστήματος. Ξέχνα τους πιλότους, τους αστροναύτες και τους εξερευνητές. Μάζευε πόντους για το σίγουρο. Γιατί με το σίγουρο θα μπορέσεις να κάνεις κι εσύ παιδιά που θα γίνουν «άριστα» σε αυτό το σύστημα που έχεις ήδη αρχίσει να το μισείς. Έτσι είναι το σύστημα. Φτιαγμένο να το μισείς για να σε καταπίνει. Τώρα θεωρείς τον εαυτό σου γίγαντα αλλά σε 10 χρόνια θα καταλάβεις ότι είσαι ο Κοντορεβυθούλης. Μόνο στα παραμύθια νικά ο «κοντός». Γι’ αυτό σου φτιάχνουμε παραμύθια. Για να εκδικείσαι μέσα από αυτά. Για να νομίζεις ότι νικάς, ενώ η μηχανή που θα μπεις μέσα, έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει από εκείνη την νύχτα της δικής μου ηδονής. 
Γιατί μπορεί να σε καμαρώνω, αλλά κάθε φορά που μου φέρνεις αυτό το «Άριστα» νιώθω ότι λαδώνω  τη μηχανή που θα σε κάνει ίδιο με εμένα. Κι εγώ δεν θέλω να γίνεις ίδιος με εμένα. Μέσα βαθιά μου είναι στιγμές που εύχομαι να δω μηδενικά να παρατάσσονται στον βαθμολογικό πίνακα του συστήματος που σε έβαλα. Να σπάσει αυτή η αλυσίδα της διαιώνισης των «Άριστων». Να ήμουν έτσι εκπαιδευμένος που να σου πάρω το μεγαλύτερο δώρο για το «Μηδέν» σου. Να είχα την λεβεντιά να σε καμαρώσω την στιγμή που θα μου πεις ότι θα γίνεις εξερευνητής, πιλότος, αστροναύτης ξέροντας ότι τουλάχιστον το δικό σου όνειρο έχει μηδενικές βάσεις. Γιατί, αν και δεν στο είπα ούτε θα στο πω ποτέ, τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά από το «Μηδέν» ξεκινάνε.

42 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....και στο μηδέν καταλήγουν.

Τα σέβη μου

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω ν' ακούω τίποτα προσωπικό, κι ατομικό, για προκοπή στη ζήση, δε θέλω έτσι που' ρθαν τα πράματα, να τ' ακούω ούτε για παιδιά. Οι ατομικές φιλοδοξίες, τα όνειρα δεν έχουν καμμιά ευγένια, όταν καταρρέει η κοινωνία ολόγυρα.

grsail είπε...

Καμιά φορά η πραγματικότητα η ίδια θεωρητικοποιεί μια εμπειρία και ξεδιαλύνει όμορφα και απλά τα πράγματα. Στην οικογένειά μου είχαμε ένα πραγματικά άριστο και έναν ακριβώς (μα ακριβώς!) το αντίθετο. Οι δύο αυτοί αδελφοί, ευγενείς και ‘ψαγμένοι’ - παρά τα νιάτα - Έλληνες, είναι σήμερα απαλλαγμένοι και οι δύο από τις πιέσεις ‘των αρίστων’, είναι και οι δύο (πολύ!) καλύτεροι από εμένα (τον πατέρα τους) και ορίζουν ελεύθερα και με τον δικό τους τρόπο την έννοια του ‘αρίστου’ … είναι και αυτό μιας μορφής ‘ρεβάνς’ …

[ Συνταγή προς νεώτερους πατεράδες : για να το πετύχετε αυτό χρειάζεστε (α) να αγαπάτε πολύ (β) να αντέχετε στην κριτική και στο νέο ]

Φώντας είπε...

simple θα συμφωνήσω μαζί σου.
Όμως θέλω να σου πω ότι πολλά από αυτά τα παιδιά γίνονται άριστοι και μετά έστω κι αν είναι κοινωνικά αποκλεισμένα.
Είναι μεγάλο το πρόβλημα για μια κοινωνία που αποκλείει τους άριστους. Είναι αρρώστια και θάνατος.
Πρέπει όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη να υπάρχουν εκεί στη γωνία(επιλογή τους) για ώρα ανάγκης.

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

elite,
elitaere,
l' etat c'est moi...
εν περιλήψη
εγωκεντισμός και ανθρωποκεντρισμός
στα ελληνικά...

υγ. όταν ακούω τους δυτικοευρωπαίους
να μιλούν για τις/τους Eliten....
ανταπαντώ εδώ και χρόνια με..:
συγνώμη αλλά ξεχάσατε ένα T (ταφ)
στην αρχή της λέξεως...
Teliten είναι το σωστό Teliten..:-))))))

simple man είπε...

Φοράδα,
εκεί είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Στην αγωνία του άριστα να συνειδητοποιήσεις ότι έφτιαχνες για χρόνια ένα μηδέν.

Ανώνυμε 6:03,
σε μία κοινωνία μηδενισμού το παραβάν είναι το άριστο. Συμφωνώ σε αυτά που λες.

grsail,
η ουσία είναι αυτή. Το άριστο να προσδιορίζεται από τον καθένα ξεχωριστά και όχι πάνω σε βάσεις που βάζει το σύστημα.

Φώντα,
Μα το δράμα της υπόθεσης είναι ότι όταν ο συνειδητοποιημένος άριστος μπαίνει στην μπάντα. Όταν καταλάβει ότι το σύστημα τον ήθελε άριστο για να τον τακτοποιήσει ανάμεσα στους μετρίους. Και ο συνειδητοποιημένος άριστος γίνεται ένα δυστυχισμένο μηδέν.

B.Bimbo,
και ως τέλειος δεν έχεις να δώσεις τίποτε παρακάτω.

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

simple man,
και ως τέλειος...όπως γράφεις
ή
και ως τελίτης(τελευταίος δηλ.)
..όπως γράφω

διευκρίνισε σε παρακαλώ..!

simple man είπε...

B.Bimbo,
ίδια ρίζα έχουν και δηλώνουν το τέλος.

τάκης τυρταίος είπε...

simple την καλησπέρα μου.
Περίμενα να ανεβάσεις
για να σε σχολιάσω, γιατί πραγματικά
ζηλεύω τις άριστες για μένα
αναρτήσεις σου.
Διαβάζοντάς την όμως θυμήθηκα οτι
ζηλεύω κι άλλο κόσμο,παιδιά που
στα σχολεία τα δείχναμε με το δάχτυλο
που έπαιρναν το μηδέν και στην πορεία
της ζωής έτυχε πολλά από αυτά να τα
χειροκροτάμε σε σκηνές θεάτρου,να
τα καμαρώνουμε σε φωτογραφίες
απο το Έβερεστ ή να απολαμβάνουμε
τη ζωγραφική τους οπουδήποτε.
Όχι ότι δεν θα μπορούσε να τα κάνει
αυτά κι ένας άριστος,αλλά οι
περισσότεροι προετοιμάστηκαν και
μπήκαν για τα καλά στη μηχανή
που αναφέρεις.
Λέω την καληνύχτα μου και
παιρνω τον κοντορεβυθούλη
για συντροφιά.
Ένας μέτριος(ακόμα χειρότερα)

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

simple man,
επομένως ως ο τελευταίος
μηδενικός δηλαδή
και να έχω να δώσω κάτι...
ποιός θα το πάρει...?
(αφού κι'αυτό το κάτι τις μηδενική αξία θα έχει..;-)....)

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

..πέρα από τα ελαφρά σχόλια...

δεν καταλαβαίνω την προβληματική του αρίστου..!
ούτε τον συσχετισμό του με την κοινωνική ζωή του ατόμου..!

όσον αφορά δε..
την "κατ επιλογήν εκπαίδευση"
(επαγγλελματική,κομματική,
θρησκευτική)
είτε για μικρούς είτε για μεγάλους
θεωρώ ότι είναι εγκληματική και
αποριπτέα..!

tiktos είπε...

Πλάθω πλάθω κούλουράκια
με τα δυό μου τα χεράκια.

Πάντα ζήλευα τους άριστους αλλά δεν έκανα προσπάθεια να τους φτάσω διότι μισούσα τους δασκάλους.

Ανώνυμος είπε...

mbiker

Άριστοι. Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και βλέπουμε τον Μεγαλέξανδρο κι όχι ένα κρετίνο.
Προοριζόμαστε για μεγάλα πράγματα, ο κόσμος περιμένει να τον κατακτήσουμε κι ο μπαμπάς να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της αγωνίας του. Καμμιά φορά και της ματαιοδοξίας του.
Εγώ πάντως, απ ό,τι θυμάμαι, κάποια αριστούχα απόφοιτος ως ανταμοιβή είχε την τιμή να γίνει γκόμενα μιας απερίγραπτης σκατόφατσας που αν και μή άριστος, είχε κατορθώσει να αναρριχηθεί, ασχέτως αν ξε-αναρριχήθηκε λίγο άτσαλα αυτοβούλως και παραλίγο να σκοτωθεί.
Και άντε μετά εγώ να νουθετήσω τις κόρες μου για προσπάθειες, στόχους, αριστεία και φιλοδοξίες, όταν πανέξυπνες ούσες, με ταπώνουν με κάτι τέτοιες υπενθυμήσεις.
Η εποχή τών δήθεν και της απόλυτης κυριαρχίας της μετριότητας που διανύουμε, κατάντησε τον άριστο και τα συνώνυμά του, ανέκδοτο.
Για να μην αναφέρω (που το αναφέρω)τη σημαντικότατη φιλοσοφική ρήση της μοντέλας περί οικονομικής και κοινωνικής επιτυχίας των όμορφων γκομενών αι οποίαι δεν χρειάζεται καν να σπουδάσουν.
Ούτε για να βιώσουν αυτή την όμορφη περιπέτεια της φοιτητικής ζωής, που πολλούς απο μας σημάδεψε βρε αδελφέ.
Οοοοόχι...υπάρχει το λάιφ στάιλ τώρα πια.
Και δεν χρειάζεται τους άριστους, μα τους "άριστους" !

simple man είπε...

Takis Tyrtaios,
χρυσός κανόνας για το που θα βγάλει του καθενός ο δρόμος δεν υπάρχει ευτυχώς. Όμως όπως πολύ σωστά αναφέρεις η προσπάθεια να είσαι και να παραμένεις άριστος, είναι κανόνας του συστήματος. Αυτό από μόνο του είναι δουλεία.
Υ.Γ: Ο μέτριος δεν κατανοεί ότι είναι μέτριος. Τις περισσότερες φορές θεωρεί ότι είναι άριστος. Γι' αυτό ξανακάνε τον αυτοπροσδιορισμό σου. Κάπου κάνεις λάθος.

Β.Βimbo,
η προσωπικότητα του καθενός δεν μπορεί να βαθμολογείται από κανέναν. Το ίδιο και οι επιδόσεις του. Όταν από τα 6 σου χρόνια αντιμετωπίζεσαι από το σύστημα σαν ένα άλογο κούρσας και όχι ως προσωπικότητα, τότε η κοινωνία μοιάζει σαν τον ιππόδρομο που ποντάρεις στο γρήγορο άλογο αλλά όταν αυτό σπάσει το πόδι του με ευκολία το σκοτώνεις, όσο άριστο κι αν είναι. Αυτό για μένα είναι το σύστημα. Όσο για τα άλογα που αναβάτη δεν δέχονται δεν υπάρχουν πια βουνά να τρέξουν. Μόνο λιοντάρια που πρέπει να χορτάσουν.

tiktos,
Πολλά τα κουλούρια απ' ό,τι καταλαβαίνω. Σε πέταξε νωρίς το σύστημα έξω και τώρα τι κάνεις; Δουλεύεις για να πληρώνονται οι δάσκαλοι που έκαναν τα πάντα για να παίρνεις κουλούρια; Είπαμε ο "κοντός" μόνο στα παραμύθια νικάει.

simple man είπε...

mbiker,
δεν σου κάνει εντύπωση ότι τελικά όλος αυτός ο μύθος του "Άριστα" έφερε τα πράγματα ακριβώς εκεί που το σύστημα ήθελε; Στο μέτριο. Θεωρείς ότι τυχαία φθάσαμε ως εδώ;
Όταν λοιπόν βαθμολογείσαι για τις επιδόσεις σου και όχι για το τι κουβαλάς στο μυαλό και στην ψυχή σου τότε μοιάζεις με ένα διάγραμμα στόχων. Και η ζωή δεν είναι στόχος, είναι ζωή.

goofyMAGOUFH είπε...

Χαίρομαι
που θίγεις τέτοια θέματα.
Θα προσπαθήσω να αποφύγω
τη σύγχηση που επικρατεί
ανάμεσα στα όνειρα
-με τα οποία συνδέομαι στενά-
και τους στόχους
-από τους οποίους τηρώ αποστάσεις ασφαλείας.

simple man είπε...

goofyMAGOUFH,
και αν σε πλησιάσουν πολύ, πήγαινε δεξιά στον δρόμο και άφησέ τους να σε προσπεράσουν.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Ξέρεις πόσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να περιμένει από το βλαστάρι μου το άριστα; Σιωπηλά...χωρίς καν να το παραδέχομαι; Τόσες όσες χρειάστηκε να με κολλήσω στον τοίχο...

ΟΧΙ δεν θέλω να αναστήσω ένα "άριστο" πλάσμα, θέλω να μεγαλώσω έναν άνθρωπο που θα έχει μέσα του τη χαρά ότι υπάρχει.

katerina είπε...

Ευχες πολλές ευχές...για τα άριστα της ζωής. Και συνηθως τα ευτυχισμένα "άριστα", ειναι τα πολύ ζεστά, τρυφερα, γλυκά αλλά ΔΙΚΑ ΜΑΣ μέτρια. όταν έχουμε τα κότσια να τα υποστηριξουμε, κόντρα στον ...μέσο όρο.

Καλά Χριστουγεννα.

simple man είπε...

Μια φορά κι έναν τρελό,
τότε έχει ελπίδα να αριστεύσει.

Κατερίνα,
Τις ευχές μου και σε σένα. Όσο για για το δικό μας "Άριστα" ας είναι το Μηδέν των άριστων και εφιάλτης των μετρίων.

ροζαλια είπε...

χρονια πολλά φίλε!να σημειώσω μόνο πως αν οι αριστεύσαντες γεννήτορες επιμένουν στην ίδια οδό της δεδομένης προσωπικής απώλειας για την αυταξια που λέγεται παιδί, υπολόγισε και την παράμετρο των αποτυχημένων κατα τα κρατουντα γονέων. εκεί να δεις σεβασμός στη ανθρώπινη φυση, με τις επιθυμίες τις δεξιότητες, τις ιδιαιτερότητές της.... !!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=HqNBhRiLetg&feature=related

Γιατί όπως έγραφες και εσύ κάποτε: "Το απλό είναι περίπλοκο". Χρόνια απλά.

simple man είπε...

Ροζαλία,
χρόνια πολλά και σε σένα. Στα μέτρα μας τα άριστα είναι πάντα και δυστυχώς όχι στα μέτρα των παιδιών.

Στάχτη,
Σε ευχαριστώ για το δώρο. Είναι περίπλοκο το απλό γι'αυτό είναι και πολύτιμο.

Ανώνυμος είπε...

μονο με τα ονειρα μπορουμε να πορευομαστε αλλα το συστημα δεν μας αφηνει ουτε αυτο να κανουμε...ειμαστε κομμενοι και ραμμενοι στα μετρα του...και φυσικα η εξεγερση των μαθητων ειναι στραμμενη αλλου. αντι να εννωθουμε και να παλεψουμε ολοι εχουν σπειρει διχωνιες..."Διαιρει και βασιλευε"... ( Liodakis )

Ανωπολίτης είπε...

Simple,

Πολύ μ΄άρεσε ο τρόπος που ανασκευάζεις τους μύθους για τους άριστους! Μακάρι να το διαβάσουν τα παιδιά, όσα πιο πολλά παιδιά γινεται! Σκέφτομαι ακόμα πως αν αυτά που έγραψες τα είχαν πει σε κάτι άλλα παιδιά που 'χουν "φύγει" λόγω βαθμολογίας, δεν θα προέβαιναν σε απονενοημένα διαβήματα ...

Με τις καλυτερες ευχές μου για το 2010

Κλείτωρ είπε...

τι να πω κι εγώ ο κυνικός...; Καλή χρονιά σε όλα τα μηδενικά του κόσμου. Για τα νούμερα αδιαφορώ.

'ΦΑΝΤΑΣΟΥ' είπε...

Δέξου και από εμένα Simple Man τις ευχές μου για καλή χρονιά. Ενα ακόμη ευχαριστώ για ό,τι μας πρόσφερες το 2009.
Οσο για το άριστα τονίζω μόνο οτι η απόστασή του από το μηδέν ειναι όσο το πάχος μιάς τρίχας, δηλαδή η ίδια απόσταση ανάμεσα την λογική και την τρέλα. Ενα απλό κείμενο δες αν θέλεις στη δική μου μικρή προσπάθεια.

simple man είπε...

Liodakis,
το "διαίρει και βασίλευε" είναι μία τεχνική των δειλών δηλαδή αυτών που πάντα κρατούν την εξουσία στα χέρια τους. Το να μην διαιρείσαι θέλει, από την άλλη πλευρά, πολλά κότσια, πολλές αντοχές και το βασικότερο κοινό συλλογικό στόχο.

Ανωπολίτης,
και τις δικές μου ευχές. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ψάχνει το άριστα με μέτριους ιχνηλάτες. Το σίγουρο θα είναι πάντα ότι θα βρίσκει γκρεμό.

Κλείτωρ,
με αφήνουν κι εμένα τα νούμερα αδιάφορο. Όσο για τα άριστα μηδενικά που πάντα θα ξετρυπώνουν σε όλες τις εποχές ίσως έχουν την λύση που ψάχνουμε στα χέρια τους.

fantasou,
σου εύχομαι τα κείμενά σου να είναι πάντα τόσο συναισθηματικά και κυνικά συνάμα, όπως αυτά που διάβασα. Επίσης, να φθάσεις εύχομαι στα 100 για να πας στο κοινό μας ραντεβού χωρίς κανενός την προτροπή.
θα τα λέμε συχνά πλέον.

BlackJack είπε...

Ωραίο θέμα...και αφού περνάει η ώρα κι έχω πιει τα ουισκάκια μου...ας κάνω ένα σχόλιο λίγο διαφορετικό από τα άλλα (όπως θέλω να πιστεύω τουλάχιστον).

Καταρχήν, κάθε άνθρωπος στις μέρες μας, όπως έχει πει εδώ και κάμποσες δεκαετίες κάποιος πολύ σοφότερος από εμένα αποτελεί ουσιαστικά ένα ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ...προϊόν με ανταλλακτική αξία δηλαδή...αφού το μόνο που έχει να προσφέρει έναντι κάποιας αμοιβής είναι η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΗ!!!

Έτσι λοιπόν, το 'σύστημα' φροντίζει να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που θα οδηγήσουν τον καθένα από εμάς στο ακίνδυνο και φθηνό αυτό μονοπάτι...

Έτσι, η πιτσιρικαρία τέτοιου είδους αριστεία έχει μόνο να λαμβάνει...

Το ζήτημα είναι να μπορέσεις να ρουφήξεις όση περισσότερη γνώση μπορείς, όχι για να αριστεύσεις, αλλά για να είσαι σε θέση ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις πως θα εξαφανίσεις τους κατανέμοντες τα αριστεία...

Ας μην ξεχνάμε, πως ελευθερία στις μέρες μας δεν υπάρχει...με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα σε καναλιζάρουν καθ' όπως αυτοί επιθυμούν!

Φτιάξτε λοιπόν, όλοι εσείς οι οικογενειάρχες, παιδιά ελεύθερα πραγματικά, παιδιά άπληστα (ανικανοποίητα), που θα δύνανται να γκρεμίσουν οτιδήποτε σάπιο, προκειμένου να χτίσουν το νέο, το καινούργιο, το προοδευτικό, το ηθικό, το ανθρώπινο...παιδιά εραστές της ζωής και του αντίθετου φίλου...αφού όπως είπε κάποιος επίσης σοφότερος από την αφεντιά μου...η διαφορά ανάμεσα στη σοσιαλιστική θεωρία και τη σοσιαλιστική πράξη είναι απλά ο ΕΡΩΤΑΣ!!!

Δε νοείται άνθρωπος επαναστάτης, προοδευτικός, σοσιαλιστής, κομουνιστής ή όπως αλιώς θέλετε να τον βαφτίσετε να ειναι ΑΝΕΡΩΤΙΚΟΣ!!!

ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΕΡΩΤΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΑΛΑΚΑΣ!!!

Τσαγια...

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger. Ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη βάζοντας το blog μας στη σελίδα σας. Θέλουμε επίσης να σας πούμε ότι τα «μεγάλα» Blog των δημοσιογράφων που βάζετε στη σελίδα σας …δεν σας βάζουν αυτά… σκεφτήκατε ποτέ γιατί..??? Tους έχετε κάνει μάγκες…για βγάλτε τους από τι σελίδα σας να τους δούμε..!! Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

www.ksipnistere.blogspot.com
email : ksipnistere1@gmail.com

simple man είπε...

BlackJack,
βλέπω πως κάποια ουϊσκάκια σε κάνουν κάποιες στιγμές σοφότερο άνθρωπο.

ksipnistere,
Πώς είπατε;

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καλή χρονιαααααά λέμεεεε!!!
Ανερωτική;
(Με παίρνει και μένα η μπάλα;
Με μπέρδεψε ο πλυθηντικός..)

Ανώνυμος είπε...

Xρονια πολλα και ελπιζω το 2010 να ειναι πολυ καλυτερο απο το προηγουμενο και οι ανθρωποι μα μαθουν απο τα λαθη τους...και να μαθουν να συγχωρουν...Καλη χρονια! ( Liodakis )

simple man είπε...

Καλή χρονιά σε όλους σας.

Agilulfo είπε...

"τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά από το «Μηδέν» ξεκινάνε"
... κι αυτά που δεν βγαίνουν αληθινά ταξιδεύουν στο άπειρο ή χάνονται στην λήθη...
Πόσα "Άριστα" χρειάζονται για να ξεχάσει ένα παιδί τα όνειρά του?

Καλή χρονιά και σε 'σένα SimpleMan

τάκης τυρταίος είπε...

Καλή χρονιά φίλε simple man!
Με υγεία και προσωπική ευτυχία.
Να είσαι καλά να μας χαρίζεις
τις απλές αλήθειες σου.

Gee Pontius είπε...

Βλέπεις τα πράγματα μονόπλευρα και επικοινωνιακά. Δεν φταίνε σε τόποτε οι άριστοι μαθητές, ούτε οι μέτριοι.
Εχω γράψει σχετικά :

"Ειχε μιά αύρα ο καθηγητής τις λίγες φορές που’βγαινε να ψωνίσει τ’απαραίτητα. Μόνο εσύ την έβλεπες, οι άλλοι κοιτάζανε τα ασουλούπωτα ρούχα, τ’ακούρευτα μαλλιά, ενας χίππυς πριν την ώρα του. Κι’ οι μανάδες «κοίτα μη καταντήσεις έτσι Νικολάκη, να διαβάζεις τα μαθήματά σου, νάσαι καλός μαθητής να πας μπροστά αλλιώς να! βλέπεις τα χάλια του, μορφωμένος άνθρωπος» Η λογική να υποτάσσεται στη μητρική αυθεντία.

Καυμένε Νικολάκη, δε σου πέρασε απ’το μυαλό πως καλός μαθητής είσαι, δε γίνεσαι, μόνο καλούς βαθμούς παίρνεις με το διάβασμα «ο υιός σας δεικνύει αξιόλογον πρόοδον και επιμέλειαν, το μέλλον του προμηνύεται λαμπρόν». Εδώδιμα αποικιακά - μπακάλικο, που λεφτά γιά σουπερ μάρκετ, σα φουντώσαν στα δεκάξη οι ορμόνες, πέταξαν το επίχρισμα του καλού μαθητή. Μη παραπονιέσαι καλά πέρασες έγδυνες το κοσμάκη, σ’ άρεσε ο καπιταλισμός, μέχρι που σ’ έκανε μιά μπουκιά η πολυεθνική αλυσσίδα, τότε δε σ’ άρεσε ο καπιταλισμός, πάντα υπάρχει μεγαλύτερο ψάρι. Πάλι καλά που βρήκες το περίπτερο να επιζήσεις, στενόχωρο σα τη μιζέρια σου."

Κάποτε που οι γυναίκες δεν πήγαιναν σχολείο η "μητρική αυθεντία" αντιπροσώπευε τη -συνήθως λάθος- εμπειρική γνώμη. Τώρα έχει αντικατασταθεί από "μεταχαρτικές δημοσιογραφικές"

simple man είπε...

Agilulfo,
Τόσα όσα χρειαστήκαμε κι εμείς για να ξεχάσουμε τα δικά μας.

Τάκη Τυρταίε,
Τις αλήθειες τις έλεγαν μόνο οι γενναίοι, εμείς τουλάχιστον ας λέμε τα απλά. Καλή χρονιά, εγγονέ.

gpointofview,
Τώρα που οι γυναίκες πηγαίνουν σχολείο έχουν αλλάξει πολύ πράγματα. Τώρα πλέον το παιδί δεν έχει κανένα λόγο να γίνει περιπτεράς και μίζερος εφόσον μπορεί εύκολα να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Να κοροϊδεύει τον συμπολίτες του, να παίρνει τσάμπα λεφτά,να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα, και αντίθετα με τον Νικολάκη της ιστορίας σου, να μην καταλαβαίνει πόσο μίζερος είναι!

Iptamenos Ollandos είπε...

Καλή χρονιά και από μένα αδελφέ!

Την φαντασία μας τσάκισαν πρώτη-πρώτη. Γιατί αυτή φτιάχνει το όνειρο. Και μ' αυτούς τους βαθμούς μας βάλανε άλλη στη θέση της: Την φαντασία τους, που την έκοψαν και την έραψαν στα μέτρα τους. Και έτσι γίνεσαι άριστος, αν είσαι καλός στη φαντασία τους. Μηδενικό αν είσαι πιστός στη δικιά σου.
Για να δημιουργήσεις χρειάζεσαι την δικιά σου φαντασία. Για να γίνεις "αυτοδημιούργητος" την δικιά τους...

simple man είπε...

Το δικό μας μικρό όνειρο να κρατήσουμε. Όσο για τα μεγάλα εκείνων ας τα χαρούν οι "Άριστοί" τους, φίλε Ιπτάμενε.

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχαχαχα
Απο το σχόλιο του BLACKJACK

Δε νοείται άνθρωπος επαναστάτης, προοδευτικός, σοσιαλιστής, κομουνιστής ή όπως αλιώς θέλετε να τον βαφτίσετε να ειναι ΑΝΕΡΩΤΙΚΟΣ!!!

ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΕΡΩΤΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΑΛΑΚΑΣ!!!

Όλα τα λεφτά!!!!


mbiker

stergdoc είπε...

Εχεις παιδια?Και αν εχεις ποια η ηληκια?Και αν η ηληκια ειναι απο 15 και πανω,εισαι ευχαριστημενος?Και αν δεν εισαι ευχαριστημενος γιατι δεν εισαι?Και αν …εισαι η …δεν εισαι ευχαριστημενος πιστευεις οτι ζεις για τον εαυτο σου η για να προαγεις την ψυχη που εστω αυτην σου πλασσαρησε η Φυση απο ….”τυχαιοτητα” και κατ εσε ” το σπλάχνο που φτιάξαμε σε μία νύχτα ηδονής” η ετσι νομιζεις?Και αν ολα τα απορριπτεις περι “σπλαχνου σε μια νυχτα ηδονης” για περιεγραψε ποιον αλλο σκοπο της ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ σε αυτη την …ατιμη ζωη , με ενα καρρο ατιμους γυρω,βλεπεις? Η δεν υπαρχει καμμια σκοπουμενη τυχαιοτητα? Περιμενω μια καλη σου αναλυση αν φυσικα εισαι και ετοιμος.