Οι 100 μέρες που δεν άλλαξαν τίποτε

// // 21 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Βασιλιάς με ξύλινο σπαθί και χάρτινη ασπίδα. Δεν είχε καμία προδιαγραφή αλλά χρίστηκε ως καταλληλότερος Ως τέτοιος γνωρίζει πολύ καλά πόσο εκπαιδευμένοι είμαστε στους μπαλκονάτους λόγους. Γνωρίζει επίσης ότι η πολύχρονη εκπαίδευσή μας μάς έχει κάνει να μην δίνουμε μεγάλη σημασία γιατί ενστικτωδώς γνωρίζουμε πού θα καταλήξει η κατάσταση όταν ένας νέος καταλληλότερος θα βρεθεί για να συνεχίσει το πόπολο να ελπίζει και πάλι. Η επανεκκίνηση της ελπίδας είναι ένα καλολαδωμένο μηχάνημα που κουβαλά κάθε Έλληνας στο αιωνόβιο πολιτικό σασί του.
Το χαρτί που παρέλαβε για να διαβάσει είχε το γνωστό ποιηματάκι. Μας είπε ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, ότι ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος, ότι η διαφθορά είναι μεγάλο αγκάθι για την οικονομία. Ξέχασε όμως να μας πει, ότι μάλλον για όλα τα άλλα, η διαφθορά είναι καλή.
Αυτό που δεν έγραφε η βασιλική επιστολή, που έπρεπε να εξαγγείλει, ήταν αυτό που φοβάται να ξεστομίσει. Δηλαδή, ότι πρέπει να γκρεμίσει το κάστρο που έχτισε ο μπαμπάς του όταν εκείνος ως «αρχιτέκτονας» έχτιζε συνειδητά τους στραβούς γκρίζους τοίχους που καλούμαστε κάθε μέρα να μπαλώνουμε και να βάφουμε. Ακριβώς αυτό θέλει να πει αλλά δεν βρίσκει τρόπο να το σερβίρει γιατί ο μπαμπάς έβαλε θεμέλια βαθιά που σε απαίδευτο λαό δεν γκρεμίζονται με τίποτε. Τα θεμέλια έγιναν γερά και αντισεισμικά, παρά την κακή ποιότητα υλικών, με το 90% να συμμετέχει στο «πανηγύρι» και τις άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις να χορεύουν στο ρυθμό του βολέματος και της διατήρησης των ποσοστών.
Οικονομικές αναλύσεις και οικονομικές προβλέψεις , υποσχέσεις και φόβοι καθημερινά από τεχνοκράτες και ΜΜΕ (που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι κοροϊδίας) χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε πέρα από την δική τους βόλεψη και την εξυπηρέτηση των αφεντικών τους. Κανένας από αυτούς δεν αντιμετώπισε ποτέ αυτό το κράτος ως «επιχείρηση» με κέρδη και ζημίες αλλά ως αγελάδα με αστείρευτο «γάλα», αφού πίστευαν ότι τα δανεικά είναι για να καλοπερνάς και να δημιουργείς στρατούς ανεγκέφαλων για την διατήρηση της εξουσίας.
Τα προϊόντα που είναι κερδοφόρα διαχειρίστηκαν από αποτυχημένους επιχειρηματίες για να ρεφάρουν και να κάνουν την μπάζα τους, διαχειρίστηκαν από επαγγελματίες της πολιτικής με μόνο εφόδιο την κομματική ταυτότητα και την αναλγησία. Έτσι ακόμη και σήμερα συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που δεν καταλαβαίνουν αλλά υποστηρίζουν, γιατί απλά είναι εξωνημένοι. Δεν θα αναφερθούμε στον εξευτελισμό της αγροτιάς και της πρωτογενούς παραγωγής, μήπως όμως κάποιος από αυτούς τους φωστήρες μπορεί να καταλάβει την δύναμη της παραγωγής ελαιολάδου; Έναν πωλητή της πλάκας να έστελνες παγκοσμίως θα το πούλαγε χρυσάφι κόντρα τόσο σε όλα τα παιχνίδια προσφοράς- ζήτησης όσο και στα χρηματιστηριακά
Είναι μεγάλος ο κατάλογος που θα έφερνε κέρδη στο «κράτος - επιχείρηση» αλλά εδώ θα μείνουμε, στα θεμέλια, που ποτέ κανένας γιος δεν θα γκρεμίσει γιατί σπούδασε στην ίδια «οικοδομική εταιρία» με τον μπαμπά. Φάνηκε αμέσως ότι και τα καινούρια υλικά που χρησιμοποίησε ο νέος βασιλιάς είναι σαν τα παλαιά. Ανάλγητα, απαίδευτα, βολεμένα και πάνω από όλα κομματοκύωνες που οι έννοιες πατρίδα και λαός αναφέρονται μόνο στους κομματικούς λόγους. Γι’ αυτό, όπως όλοι οι προηγούμενοι, χωρίς δεύτερη σκέψη ορμούν στους ανυπεράσπιστους για την πολιτική τους. Την δεύτερη σκέψη την κάνουν όσοι ενδιαφέρονται και πονάνε για κάτι. Οι ανάλγητοι ορμάνε με την πρώτη.
Πώς μπορείς να γκρεμίσεις έναν στρατό βολεμένων που τους έκανες φανατικούς μικροαστούς μόνο και μόνο για το βόλεμα; Γιατί κοροϊδεύεις ότι θα κάνεις περικοπές στα των δημοσίων υπαλλήλων (στα γρανάζια σου δηλαδή), όταν γνωρίζεις ότι είναι το κύριο πρόβλημα; Δεν καταλαβαίνεις ότι αφού δεν χόρταιναν λάδωμα, όταν τα έπαιρναν κανονικά, τώρα δεν θα τους σταματήσει τίποτε; Στην τελική, έχεις τα κότσια να θίξεις, όχι μόνο τη μονιμότητα, αλλά και τον υπερμεγέθη αριθμό που καλείσαι να πληρώσεις δανειζόμενος;
Το χαρμάνι του 50% καθαροί και 50% βρώμικοι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Όπως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι η υπομονή και η ελπίδα αυτού εδώ του λαού. Λαός ο οποίος γνωρίζει υποσυνείδητα ότι ό,τι κάνεις το κάνεις μεθοδευμένα και με κακής ποιότητας υλικά. Γνωρίζει ότι τα θεμέλια του αυθαιρέτου που «σήκωσε» ο μπαμπάς σου μπορεί να μην είναι γερά αλλά είναι πολυάριθμα. Γιατί μπορεί να είσαι ανούσιος αλλά στα γόνατα του μπαμπά, ως πριγκιπόπουλο, έμαθες καλά το παραμύθι: Λέγοντας την μισή αλήθεια χτίζεις κάστρα απόρθητα ακόμη και στην άμμο.

21 σχόλια:

BlackJack είπε...

Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται από τέτοιου είδους συζητήσεις και γραπτά...γιατί είναι εξίσου σημαντικό, όπως έλεγε ένας μουσάτος εκεί γύρω στο 1870, έστω κι αν δε γνωρίζεις τις απαντήσεις στα ζητήματα της ζωής, πρέπει να είσαι σε θέση να διατυπώνεις τα σωστά ερωτήματα που τα αφορούν.

Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ιστορίας και της κοινωνίας είναι το ανικανοποίητο της ανθρώπινης ύπαρξης...πολύ έξυπνα λοιπόν το 'σύστημα' επιβάλλει τη λιτότητα και την ολιγάρκεια ως δεύτερη φύση μας...έχει και τα παπαΔΑριά από δίπλα να σου λένε για εγκράτεια και τα ρέστα...

Και κάθεσαι εσύ θεάρεστε ηλίθιε και ικανοποιήσε και λες...ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ-ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΩ!!!

Και δεν αναρωτιέσαι ρε όρθιο μηδενικό...γιατί αν ο Θεός που πιστεύεις ήθελε να επιβιώνεις και να αναπαράγεσαι μόνο, σου έδωσε συνείδηση???

Και φτιάχνεις τη δική σου κοσμοθεωρία του κωλοβολέματος...και βισματώνεσαι με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς...και μάλιστα δε ντρέπεσαι να λες ότι το βίσμα παύει να είναι τέτοιο όταν η κωλοθέση που κάθεσαι μονιμοποιηθεί!

Η κοινωνία μπορεί να αλλάξει μέσα σε δέκα μέρες μικρέ και ταπεινέ γραφειοκράτη...το έχει αποδείξει η ιστορία άλλωστε.Έγινε όμως σε τόπους που ο κόσμος ήταν παραγωγικός...γιατί τί είναι αυτό που κάνει τον μικρό να επαναστατήσει???Το γεγονός ότι παράγει κάτι χειροπιαστό με τον ιδρώτα του, είναι συνδεδεμένος άμεσα με αυτό, και βλέπει να τον κλέβουν μπρος στα μάτια του!

Εσύ λοιπόν...που σε βάζουν και καλά στα μεσαία στρώματα και δεν έισαι καν μικροαστός αφού δεν πρόκειται ποτέ να έχεις την παραμικρή ελπίδα να γίνεις κάτι παραπάνω...πώς να αναπτύξεις επαναστατική συνείδηση όταν προσφέρεις ΥΠΗΡΕΣΙΑ?

Και πόσο ΜΑΛΑΚΑΣ ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ μπορείς να θεωρηθείς όταν δέχεσαι να ζεις σε μια χώρα-υπηρεσία, που διατυμπανίζει ότι βαρειά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός...Δεν ψηλιάζεσαι τίποτα???Σε έφτιαξε ο παντογνώστης Θεός σου για να γλείφεις και να φιλάς κατουρημένες ποδιές για ένα κομμάτι ψωμί???Πως δέχεσαι να παρασιτείς σαν τον κισό πάνω στους κορμούς των δέντρων???

Αλλά ξέχασα...αφού στο υπουργικό συμβούλιο που επικυρώνει την ξεφτίλα σου παρεβρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος με τις ευλογίες του Θεούλη σου...αυτό ήταν...ικανοποιήθηκες...τερμάτισες σαν άνθρωπος...καλληνύχτα σου λοιπόν.

Και μην παραλείψεις να σταυρώσεις το μαξιλάρι σου...να σέ' χει καλά ο μεγαλοδύναμος για να μπορείς να μας τα φουσκώνεις συνεχώς.

ΤΣΑΓΙΑ...

Φώντας είπε...

Simple
Μια βαθιά υπόκλιση σε όλο, ειδικά όμως σε δυο. α)"..πρέπει να γκρεμίσει το κάστρο που έχτισε ο μπαμπάς του..." β) ..μήπως όμως κάποιος από αυτούς τους φωστήρες μπορεί να καταλάβει την δύναμη της παραγωγής ελαιολάδου; Έναν πωλητή της πλάκας να έστελνες παγκοσμίως θα το πούλαγε χρυσάφι κόντρα τόσο σε όλα τα παιχνίδια προσφοράς- ζήτησης όσο και στα χρηματιστηριακά...).
Καλή δύναμη.

tiktos είπε...

Μια ερώτηση μόνο:
Πως περιμένεις να τα κατανοήσει κάποιος αυτά που γράφεις, από την στιγμή που το μόνο αίμα που έχει φτύσει και ο μόνος ιδρώτας που έτρεξε στο μέτωπό του, είναι αυτός εκείνη τη στιγμή που άλλαξε την αλυσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει;

kakalon είπε...

Το έχεις βαλμένο εκεί δεξιά:
Η ανηθικότης είναι αποκλειστικόν προνόμιον των βλακών!
Απλά εμείς ζούμε την δικτατορία τους.

staxti είπε...

Πως δεν άλλαξαν!Μου έλεγαν σήμερα για ένα δήμαρχο που καταχράστηκε 350.0000 ευρώ και πρωτόδικα είχε φάει 8 χρόνια ότι τελικά αθωώθηκε πριν λίγες μέρες.Την κομματική του ταυτότητα μπορείτε να την μαντέψετε!

α Κενταύρου είπε...

Οι Νεοέλληνες πίστεψαν ότι ο Ηγεμών πρέπει να τα αλλάξει όλα,όχι για αυτούς αλλά για τους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

"...Ως τέτοιος γνωρίζει πολύ καλά πόσο εκπαιδευμένοι είμαστε στους μπαλκονάτους λόγους. Γνωρίζει επίσης ότι η πολύχρονη εκπαίδευσή μας μάς έχει κάνει να μην δίνουμε μεγάλη σημασία γιατί ενστικτωδώς γνωρίζουμε πού θα καταλήξει η κατάσταση όταν ένας νέος καταλληλότερος θα βρεθεί για να συνεχίσει το πόπολο να ελπίζει και πάλι...."

Δεν τα γνώριζε. Του τα είπανε...

Ανώνυμος είπε...

Σε διαβάζω πάντα με προσοχή. Είσαι το “ξυπνητήρι” του μυαλού μου . Σε ευχαριστώ πολύ

alfazita@otenet.gr είπε...

Σε διαβάζω πάντα με προσοχή. Είσαι το “ξυπνητήρι” του μυαλού μου . Σε ευχαριστώ πολύ

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Να σου πω μια "λεπτομέρεια" της καθημερινής μου ρουτίνας;
Η "ανάληψη" μελετών από το δημόσιο ξεκινά από το 10% - άσχετα με τον αριθμό που μετράνε οι μέρες, δε παν να 'ναι και 100...

τάκης τυρταίος είπε...

Τα γνωρίζουμε υποσυνείδητα και πράττουμε ασυνείδητα.
Τα σέβη μου φίλε simple.

Y.Γ.Πριν σε διαβάσω έκανα τη βλακεία να αναγνώσω τις δηλώσεις του κουρασμένος άνθρωπος...
Νάσαι καλά συνήλθα.

'ΦΑΝΤΑΣΟΥ' είπε...

Με "τρομάζει" η οικονομική τρομοκρατία που μου ασκούν!
Ψάχνω μέρες τώρα να βρώ ενα πόνο που έχει κατοικήσει μέσα μου για όλους εκείνους που μαζεύουν το ελαιόλαδο με τιμή 2ευρώ όταν το κόστος ξεπερνά τα 3ευρώ. Τα σέβη μου Simple Man.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Όσο κι αν προσπαθώ μου είναι αδύνατον να πιστέψω
ότι κόβει τόσο πολύ το μυαλό μιας μαριονέτας
Και μια πληροφορία για τον φίλο που κράζει τους παπάδες
Οι «άγιοι πατέρες» με υπόμνημα που έστειλαν στον υπουργό οικονομικών
ζητούν μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας..

Ανώνυμος είπε...

+0 ο απολογισμός μου
στο -0 των προπροηγούμενων εκατό
πρόσθεσα το 0 του τελευταίων εκατό

Πάντως γενικά δεν υπήρξα ποτέ ανυπόμονη στη ζωή μου, για κανέναν και για τίποτα, γι΄αυτό και προς το παρών, αποφεύγω συνειδητά τις μακροσκελείς τεκμηριωμένες τοποθετήσεις.
Για τις προπροηγούμενες 100, μίλησα μετά τις 1000 μέρες.
Έτσι και τώρα. Τηρώ σιγή ιχθύος... Αλλά δεν βαριέσαι...
Απ΄όλες τις φάσεις, που περνά, απ΄όσα βλέπει, διαβάζει, σκέφτεται κανένας, ακόμα και χωρίς να μιλά, πάντα μα πάντα κάτι μαθαίνει.

Καλημέρες

simple man είπε...

"...πώς να αναπτύξεις επαναστατική συνείδηση όταν προσφέρεις ΥΠΗΡΕΣΙΑ;"
Σε αυτό το σημείο είναι ακριβώς το μυστικό των θεμελίων του κάστρου. Βασιλιάς και συρφετός μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Φώντα,
είναι δυνατόν να παράγει η γη σου χρυσάφι και εσύ να την πουλάς για κάρβουνο; Ή ηλίθιος είσαι ή πολύ επικίνδυνος.

Τίκτος,
τουλάχιστον είδαμε πως και οι βασιλιάδες...ματώνουν.

kakalon,
μαζεύτηκαν πολλοί τέτοιοι δικτάτορες. Αυτοί που στηρίζουν τον "καταλληλότερο".

staxti,
το να γίνεις σταβλίτης έχει και τα τυχερά του!

α Κενταύρου,
δεν υπάρχουν άλλοι σε αυτή την χώρα. Υπάρχουν οι αυλικοί και οι "εξόριστοι" από συνείδηση. Για αυτούς δεν αλλάζει τίποτε.

Κομματόσκυλε,
για να γνωρίζεις πρέπει να σκέφτεσαι.

alfazita,
μην ξεχνάτε να με κουρδίζετε :)

Μια φορά κι έναν καιρό,
και κατ' αυτόν τον τρόπο λιπαίνουν
την μηχανή.

Τάκη Τυρταίε,
πράττουμε βάση της κοιλιάς και όχι του μυαλού μας. Οι βόθροι σε αυτοί την χώρα είναι οι μόνοι που ποτέ δεν θα στερέψουν,

fantasou,
Να γελάς με την τρομοκρατία που σου ασκούν γιατί μην ξεχνάς ότι ο βασιλιάς δεν είναι τίποτε άλλο από τον γελωτοποιό που απλά του "ταίριαξε" το στέμμα.

Ελίτσα,
δεν κόβει το κεφάλι της. Γι' αυτό και είναι βασιλιάς αυτής της χώρας.

simple man είπε...

Φοράδα,
κανείς δεν είναι ανυπόμονος σε αυτή την χώρα γιατί αν ήταν δεν θα ήταν η χώρα στην κατάσταση που είναι. Άλλωστε έχουμε το ρεκόρ παγκοσμίως τόσο της υπομονής όσο και της επανάληψης των σφαλμάτων μας. Και σε 1000 μέρες πάλι τα ίδια θα λέμε, όπως τα λέμε και σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Διαφορά απόψεων.... Η χαρά του διαλόγου :)
Εγώ πιστεύω πως η χώρα είναι στην κατάσταση που είναι γιατί... όλοι υπήρξαν και είναι ανυπόμονοι.
Κι όχι τόσο αυτοί που ψηφίζονται, όσο αυτοί που ψηφίζουν.
Φοβερά ανυπόμονοι...
Ο KΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Πολύ ανυπόμονοι....
Από την εποχή του Καποδίστρια ακόμη. Που εκείνον ούτε καν τον ψήφισαν..:) Αν είχαν λίγη υπομονή θα είχε κάνει εμάς ελβετία....

Ανώνυμος είπε...

Η απληστία δεν έχει κοματικό χρώμα, μόρφωση, παιδεία.
Η απληστία αποδείχτηκε πως υπερτερεί ακόμη κι έναντι των βασικών ενστίκτων.
Υπερτερεί επίσης, έναντι της λογικής, της συνείδησης, των θεϊκών εντολών για τους δήθεν πιστούς, της πατρίδας κι ίσως έναντι και της ίδιας μας της οικογένειας.
Το κατ εξοχήν βασικό ένστικτο λοιπόν, πως να το παλέψεις;
Πως να πείσεις το τρόλ που σκέφτεται "αν δεν τα πάρω εγώ, θα τα πάρει άλλος", οτι δεν τα χρειάζεται κι ίσως δεν τα πάρει άλλος;
Ίσως μείνουν για το σύνολο, για το μέλλον;
Ο πατέρας μου έλεγε "το χρήμα κάνει τη Γή να γυρίζει. Αν χαθεί, θα σταματήσει κι ίδια η Γή".
Πόσο άδικο είχε!
Η απληστία είναι που τα κάνει.
Έγινε τρόπος ζωής, φιλοδοξία, θρησκεία...
mbiker

simple man είπε...

Φοράδα,
με Μαυρομιχάληδες από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι και σήμερα τυρί Ελβετίας, μπορεί.

mbiker,
δεν υπάρχει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα κόμμα. Δεν υπάρχει ιδεολογία. Υπάρχει μόνο η παράταξη, όπως σωστά τονίζεις, της απληστίας και έφθασε στο απόγειό της με καμουφλαρισμένους λαοπλάνους βασιλείς.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

"Λέγοντας την μισή αλήθεια χτίζεις κάστρα απόρθητα ακόμη και στην άμμο."
Λέγοντας την αλήθεια γίνεσαι γραφικός, λέγοντας ψέμματα γίνεσαι... πρωθυπουργός.

simple man είπε...

Wishmaster,
και όταν μένεις σιωπηλός γίνεσαι πιόνι.