ΠΩΛΕΙΤΑΙ

// // 27 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Να διαθέσουμε τους εαυτούς μας προς πώληση. Να μην βάλουμε απλά πλάτη αλλά να πουληθούμε όλοι μας και μαζί με μας και η γη που πατάμε. Να δώσουμε ακόμη και το «πριγκηπικό» μας αίμα για την επόμενη μέρα που έρχεται , όπως λένε κάτι μικροί πολιτικοί αυτού του τόπου. Και που το έχουμε αυτό το αίμα τι έγινε; Κερδίσαμε τίποτε μέχρι σήμερα πέρα από συναισθηματισμούς και δάκρυα συγκίνησης σε μέρες μνήμης και μέρες εθνικής παλιγγενεσίας; Τι κέρδισε η προηγούμενη γενιά στα Μακρονήσια και τι η προηγούμενη από αυτή λέγοντας ένα ΟΧΙ; Τίποτα. Μόνο ένα μετάλλιο πάνω σε μία ψυχή που δε λέει να βγει ακόμη. Ούτε με πείνες, ούτε με εξορίες, ούτε με φακέλωμα, ούτε με προσβολές. Απίστευτη ψυχή η ελληνική και στο παζάρι του κόσμου σίγουρα θα «πιάσει» κάτι παραπάνω.
Και γιατί να μη πουληθούμε; Τουλάχιστον αυτή την φορά θα είναι για ιερό σκοπό και όχι για ένα ρουσφέτι και μια εξυπηρέτηση. Θα είναι για την σωτήρια μιας χώρας που δεν της έλαχε μέρα φωτεινή κι ας έχει πάντα ήλιο. Ποια χωράφια να κρατήσεις ακόμη; Αυτά που στενάζουν με την απούλητη σοδειά, που ο μεσάζοντας τα κοστολογεί όχι βάση του ιδρώτα σου αλλά βάση της ζήτησης; Για ποιες θάλασσες; Για αυτές που ημέτεροι και υμέτεροι έκαναν βόθρο κοιτώντας μόνο το δικό τους μίζερο και κατάπτυστο πορτοφόλι; Για ποια Παιδεία; Αυτή που στενάζει δεκαετίες χρόνια, που στερεί το χαμόγελο των παιδιών και σπρώχνει τα όνειρά τους προς το σίγουρο μεροκάματο. Για ποιες πατρίδες; Για αυτές που στενάζουν στο μπετόν και στις αίθουσες μειοδοτικών διαγωνισμών για εκτρώματα παγκόσμιου φήμης; Για ποια ποτάμια; Για αυτά που τα στρίμωξαν εις το όνομα τις δήθεν προόδου και ενέργειας; Για ποιους προγόνους; Για αυτούς που ξεπουλήθηκαν από την ίδια τους την πατρίδα και πέθαναν μην έχοντας δει το όνειρο της άλλης μέρα να πραγματοποιείται;
Να πουληθούμε όλοι και όλα. Να βάλουν μία τεράστια ζυγαριά και από τη μια να μπει το ποσό που ζητά ο άρχοντας για να ξεπλύνει τα «ξεπλυμένα» δεκαετιών και από την άλλη να μπούμε όλοι εμείς . Να δούμε τι βάρος τέλος πάντων έχει η υπομονή και οι αρχές που κουβαλάμε. Να δούμε αν θα γείρει έστω και λίγο προς την δική μας μεριά η ζυγαριά. Να νιώσουμε βαρύτεροι έστω και μια φορά στην ζωή μας. Μια φορά πολύτιμοι για αυτή εδώ την χώρα που όλο μας πονά και όλο την χαϊδεύουμε.
Τίποτε να μην πάρουμε μαζί μας. Να μην είμαστε καν πρόσφυγες για εκεί που θα πάμε. Να είμαστε πουλημένοι και να καμαρώνουμε που για μια φορά δεν τους αφήσαμε να μας ξεπουλήσουν.
Μόνο να μας δώσουν πίσω οι έμποροι των ονείρων μας, που κάνουν παιχνίδια στα στρογγυλά τραπέζια –χρόνια τώρα-, την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Να μας επιστρέψουν, και χωρίς τόκο την κάθε φορά που ματώναμε για ιδεολογίες και οράματα. Την κάθε Κυριακή της ζωής μας που στηνόμαστε στις ουρές μπροστά από μία κάλπη κάνοντας το δικό μας δικαίωμα χρέος του εκλεγμένου. Αυτού του ίδιου εκλεγμένου που σήμερα έρχεται να μας πει ότι οι προηγούμενες γενιές φταίνε ξεχνώντας ότι και οι προηγούμενες γενιές για τα ίδια χώματα «φτύσαν αίμα». Να ξημερώσει μια μέρα που να μην έχουμε αυτή την θηλιά της υποχρέωσης να λεγόμαστε Έλληνες. Αυτό το βαρύ φορτίο που μας έχει κάνει από τα γεννοφάσκια μας να μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή αφήνοντας στην ασφάλεια του διοικητηρίου τους δειλούς να πίνουν στην υγεία του ηρωικού μας θανάτου. Να κοιτάμε πέρα από τον ορίζοντα και να λέμε «να από εκεί ερχόμαστε».
Να πουληθούμε και να πούμε σε αυτούς που θέλουν να ζουν με δάνεια ότι σε δανεική πατρίδα δε μιλάς για εξόφληση. Σε δανεική πατρίδα δεν μπαίνουν τα δικά σου όνειρα για διακόσμηση. Στα γραμμάτια που βάζουν τις υπογραφές με μελάνη την ζωή σου να ξέρεις ότι η αξιοπρέπεια σου στο τέλος θα «διαμαρτυρηθεί». Για τα έντοκα δάνεια με εγγυητή το μέλλον σου, θα «βγει στο σφυρί» η περηφάνια σου. Να πουληθούμε αξιοπρεπώς, αφού δε μπορέσαμε δυστυχώς να πράξουμε ελληνοπρεπώς.

27 σχόλια:

She είπε...

Eξαιρετικό!

Όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει...

goofyMAGOUFH είπε...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ, Simple Man,
ΠΩΛΕΙΤΑΙ. . . ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

tiktos είπε...

Ουδέν σχόλιον,μόνο μια απορία.
Άρχισε το μεγάλο παζάρι, ή το μεγάλο φαγοπότι;

Ανώνυμος είπε...

Μημπως επρεπε τελικα να συμβει αυτο για χαμηλωσουμε επιτελους λιγακι το αναστημα μας και την ψωρο-περιφανια μας...τα θελω μας και τις απαιτησεις μας.
Κι αν ο νομος της φυσης γραφει οτι μαζι με τα ξερα καιγοντε και τα χλωρα... θα φανει στο τελος το μεγαλο ξεκαθαρισμα.. Και μην πτοησθε για το μεγαλο φαγοποτι , παντα υπηρχε και θα υπαρχει...η ουτοπια της ιδανικης κοινωνιας μοιαζει πολυ .....ουτοπικη
Πρεπει να μαθουμε να προσαρμοζομαστε για να μπορουμε να επιβιωνουμε ..τι σοι χαμαιλεοντες ειμαστε...

Unknown είπε...

Αυτή την φορά αγαπητέ Simple Man δεν συμφωνώ μαζί σου.
Είμαι 54 χρονών και δουλεύω σκληρά από τα 12 μου χρόνια, κάνοντας όνειρα για την οικογένεια μου και την πατρίδα μου.
Αγωνίσθηκα σκληρά για να εμφυσήσω στους γιούς μου αγάπη και υπερηφάνεια για τούτη την πατρίδα, που ήρθαν τούτα και τα προηγούμενα ΛΑΜΟΓΙΑ να ξεπουλήσουν προκειμένου να καλύψουν τις ρεμούλες και τις αρπαχτές τους που τόσα και τόσα χρόνια εφαρμόζουν.
Σε διαβεβαιώνω λοιπόν πως λίγο πριν το ξεπούλημά μου σαν Έλληνας υπήκοος, σαν πατέρας, και σαν απόστρατος Αξιωματικός του Π.Ν. θα τους κάνω τα… άντερα κοκορέτσι…
Σε διαβεβαιώνω πως σαν κι εμένα υπάρχουν πολλοί και ίσως περισσότερο βάρβαροι από μένα!!!
Το θέμα είναι να γίνει η αρχή… και τότε πίστεψέ με όλοι αυτοί οι βροντοψωλοκωστακιδες και οι μαλακοπιτουρογιωργάκιδες δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν!!!...
Νύχτα θα φύγουν όλοι τους απ’ την ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!!

Φώντας είπε...

Τελικά αγαπητέ simple πουλήθηκαν όλα ακόμα και τα διπλοΤΡΙΠΛΟπουλημένα.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα, καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά.
Ας πουληθούν αυτοί που τους πρέπει.
Να ξεκαθαρίσει λίγο το "μετοχολόγιο".
Λίγοι και καλοί ας μείνουν.
Και θα μείνουν.

yannidakis είπε...

Χ.Α.
μας ζητησανε να τους ξεπληρωσουμε & το τιμημα γι'αυτο θα ειναι 4 απο τα πιο δυσκολα χρονια της μεταπολιτευσης.
Αυτο δεν λεγεται ΄πωληση' αυτο λεγεται θυσια. Κι εγω δε θελω να χρωσταω. Θελω να ειμαι ελευθερος. Πιεσμενος με λιγοτερες ανεσεις μεν, αλλα ελευθερος.
Αν εσυ θελεις.. να πας να πουληθεις :[

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΕΣ πέντε λεπτά υπόθεση είναι η ιστορία:

διασταύρωση του Ε1 με τις καταθέσεις και το Ε9

ΘΕΣ όμως; ΔΕΝ ΘΕΣ ΦΙΛΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕ, γιατί έτσι αρχίζεις από τις τσέπες τις δικές σου τν φίλων σου και των αφεντικών σου.

fotini είπε...

και στα παιδια μας?
τί μενει να πουμε στα παιδια μας?
τι μενει για να ειναι περήφανα?
έχω μια κορη πεντε ετών.
καθε φορα που την παω βολτα στο λιμανι, ειμαι Πειραιώτισσα γεννημα θρεμμα, της λεω: μα, δεν ειναι πανεμορφος ο Πειραιας μας?

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΗς ΠΩ ΑΛΗΘΕΙΑ????
γιατί να της μιλήσω?
πως να την πεισω για αυτα που θα της παραδώσω?
τί κληρονομια θα αφησουμε στα παιδια μας?
δεν ενήκω στις γενιες που "χτισαν" λιγο λιγο τη σημερινη κατασταση μα δεν κρινω κ κανενα
απλως ρωτω?

ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑς???

Iptamenos Ollandos είπε...

Μια που το θέλει η εποχή να μιλάμε για χρωστούμενα, περιμένω και εγώ ο ρομαντικός, την αξιοπρέπεια να ζητήσει τα οφειλόμενα...

Ανώνυμος είπε...

Πωλείται το Όραμα και η Ελπίδα. Το μουσειακό τούτο κομμάτι είναι διαχρονικό τότε που πίστευαν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την μιζέρια, την κλεπτοκρατία, την ληστεία των σύγχρονων πειρατών( με παπιγιόν και με κουκούλες), την σήψη και παρακμή των ξενολάγνων, των προσκυνημένων, των διεφθαρμένων ηγεμονικών οικογενειών και των στρεβλόψυχων τζακιών, των δοσιλόγων και των 5φαλαγγιτών, των αργυρώνητων ψευτοκουλτουριάρηδων της συμφοράς και της προδοσίας και της αδηφάγου ανθελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας.
Αποστολος

snake είπε...

Πωλείται Ολυμπιακή Αεροπορία, ΔΕΚΟ, Λιμάνια, Ακτές, Δάση μικρά Νησιά, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Φιλανθρωπία κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες και ξένοι μπορούν να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση. Μίζα υποχρεωτική ως αρραβών.

alfazita είπε...

Πωλείται η αντικειμενική Ενημέρωση και Πληροφόρηση των πολιτών στο βωμό του κέρδους των ολίγων εκδοτικών συγκροτημάτων, και των διαπλεκομένων πολιτικών μαφιών , με αντάλλαγμα την δωρεάν παροχή αντιπνευματικού αποβλακωτικού, ψυχοφθόρου ναρκωτικού, αντεθνικής προπαγάνδας, ζοφώδους και ευτελούς υπερθεάματος βίας, βλακείας , αποχαύνωσης, ηλιθιότητος και μετατροπής της κοινής γνώμης σε αμνήμονες χοίρους.
Η Φιλοπατρεία των Ελλήνων Λένε ότι κατέχει τις πρώτες θέσεις της διαφθοράς. Αυτό δεν μας εγγίζει. Αφού εσείς οι καλοί μας πελάτες πάντα ψηφίζετε τους «εντιμότατους» διεφθαρμένους, αυτό μας αρκεί. Πωλούνται οι Ελληνικές Αξίες και τα Ιδεώδη τα διαθέτει σε τιμές εξευτελιστικές, ή τα ανταλλάσσει με Εβραϊκά τοιαύτα έναντι όμως αδράς αμοιβής.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Την Πατρίδα μου δεν την ταυτίζω ούτε με πολιτικούς
ούτε με βολεμένους ( κι όχι οικονομικά ) που ξαφνικά την ανακάλυψαν.

Την ταυτίζω με τα όνειρα των προδομένων.. απ’ όλους μας ..
Αν είναι να ξεπλύνω την ντροπή, που τους αγνόησα , πολλές φορές κορόιδεψα
και έκλεισα τα αυτιά μου ακούγοντας μόνο τους «Έλληνες» δασκάλους μου,
ναι χίλιες φορές να πουληθώ δεν την αξίζω αυτή τη γή

Despina είπε...

Θά πενθώ πάντα -- μ’ακούς; -- γιά σένα,
μόνος,στόν Παράδεισο...

Ανώνυμος είπε...

“Παπαπαπαπαπα; Άπαπαπαπαπα!”

1. Γ. Παπακωνσταντίνου: « Η χώρα δε θα πάει στο ΔΝΤ, γιατί το πιστόλι μας είναι γεμάτο και το Μάιο η κατάσταση θα είναι σημαντικά καλύτερη.» (Απρίλιος του 2010).
2. Θεόδωρος Πάγκαλος: « Αποκλείω κατηγορηματικά κάθε περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ. Αμφισβητώ ακόμα και την πιθανότητα τούτο να ζητηθεί από τους εταίρους μας. » (Φεβρουάριος 2010).
3. Ευάγγελος Βενιζέλος: «Να σταματήσει αμέσως η συζήτηση για το ΔΝΤ, διότι υπονομεύει τη συνολική προσπάθεια της χώρας.»(Μάρτιος 2010).
4. Αννα Διαμαντοπούλου: « Νέα μέτρα δε θα τα άντεχαν οι πολίτες και η κοινωνία στο σύνολό της.» (Φεβρουάριος 2010).
5. Πάνος Μπεγλίτης «Επιπλέον μέτρα θα ήταν εξέλιξη καταστροφική για όλους μας, για την ελληνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη του τόπου.» (Μάρτιος 2010).

…κάνει το παπί ΠΑΠΑΠΑ!ΑΠΑΠΑΠΑΠΑ!



ή


Ας απαντήσω, μ’ ένα παραδοσιακό δίστιχο απ’ τα Γρεβενά:

“Γαμιέσαι κόρη μ’ χαίρεσαι, στη γέννα θα τα πούμε“

Simple Man είπε...

Anasa,
εμένα πάλι όπου κι αν πάω με καταθλίβει.

goofyMAGOUFH,
ελληνική ψυχή: Το καλύτερο προϊόν και δοκιμασμένο στα δύσκολα.

tiktos,
"από πίτα που δεν τρώω τι με μέλλει κι αν καεί;": Έθρεψε γενιές Ελλήνων αυτή η ατάκα!

violet,
θα διαφωνήσω μαζί σου μόνο στο θέμα της ψωρο-υπερηφάνιας που λες. Γιατί αυτή μας κράτησε τόσα χρόνια ζωντανούς με το αίμα πολλών περήφανων νεκρών.

Argy,
άλλο ξεπούλημα κι άλλο πούλημα. Μήπως ξεπουλιόμαστε μένοντας θεατές στο βιασμό της μάνας μας; Κανείς δεν έφυγε βράδυ. Κι όσοι φύγαν γύρισαν με τιμές Ηρώων.

Φώντα,
αυτό είναι μεγάλο ερώτημα τελικά! Πώς πουλήθηκαν το τριπλοπουλημένα;

Ο νοών...νοείτω,
Κάνω πρώτος λοιπόν την αρχή: Πουλιέμαι για να μην ξεπουληθείς εσύ.

yannidakis,
το βγάλαμε το μεροκάματο και σήμερα...ε;

Ανώνυμε 2:47,
και όλα αυτά θα τα διασταυρώσουν τα καθαρά και αδιάφθορα κομματόσκυλα! Αυτό είναι πραγματικά ελληνικό ανέκδοτο.

fotini,
Την αλήθεια. Ψέμματα τόσων ετών είδες που μας έφεραν!

Ιπτάμενε,
πουλάς εσένα και σώζεις την αξιοπρέπεια ή ξεπουλάς την αξιοπρέπεια και σώζεις εσένα. Ιδού η απορία!

Απόστολε,
Με μια ανάσα το είπες! Κι όλο είναι αληθές!

snake,
και όσο αυτά ξεπουλιόνταν εμείς απολάμβανε το ηλιοβασίλεμα και λέγαμε: Ωχ μωρέ αδελφέ!

alfazita,
ποτέ δεν τα είχα με τους αγοραστές αλλά πάντα με τους πωλητές!

Ελίτσα,
η πατρίδα είναι όλα τα άλλα εκτός από τους Πωλητές της.

Despina,
αν θεωρείς Παράδεισο την χώρα τούτη όπως την έχουν καταντήσει, θα προτιμήσω το εξοχικό μου στην Κόλαση.

Ανώνυμος 2:39,
αυτό το τελευταίο είναι η απόδειξη ότι αν δρούσαμε ελληνοπρεπώς, τότε δε θα γεννιόνταν όλοι οι ξεπουλημένοι που ανέφερες.

Unknown είπε...

Να πάρουν το πωλητήριο και να το αναρτήσουν σε ό,τι τους ανήκει, αν κάτι τους ανήκει, γιατί για αυτά που έκλεψαν δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Στη δική μας πατρίδα οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι γραμμένοι με αίμα, αγώνες και θυσίες.

Σιγαλας Μακαριος είπε...

φίλε simple θα συμφωνήσω σε όλα με τον Αrgy γιατι μπορούμε να ανατρέψουμε το εφιαλτικό σκηνικό που στηνουν για εμάς χωρίς εμάς...

roidis είπε...

τα σέβη μου για το αληθινά συγκινητικό κείμενο.

staxti είπε...

Όταν μπαίνουν στο σπίτι σου και παζαρεύουν την αξιοπρέπεια σου,τους αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο.

Τα σέβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Εχει ξεκινήσει ήδη το κύμα εξόδου. Είπαν στην τηλεόραση πως 5000 δάσκαλοι και καθηγητές γραφτήκαν στην κυπριακή επετηρίδα. Εσχάτως κατάλαβα μαζί με άλλους πως δεν θά 'χω σύνταξη αν και εργαζόμενος συντηρώ τον εαυτό μου και άλλους απ' τα 18. Αν βρω το κουράγιο πάλι να ρισκάρω βλέπω να ολοκληρώνω τον εργασιακό βίο στο εξωτερικό. Φοβάμαι πολύ τα νοσοκομεία εδώ που απορρυθμίζονται ολοένα. Θα συμμετείχα σε τσιμπούσι με υπουργό ψητό αν κι απεχθάνομαι τον κανιβαλισμο ως σύνηθες θύμα. ))
Γίναμε κιόλας τούρκοι φαίνεται...

Simple Man είπε...

Γιώτα,
το αίμα, οι αγώνες και οι θυσίες είναι τα πρώτα που ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ενώ εμείς κρατούσαμε κάτω από τα μπαλκόνια τις κομματικές σημαίες.

WishmasteR,
αναλώσιμοι ήμαστε και είμαστε πάντα. Απλά το καταλάβαμε αργά. Και τώρα εκποιήθηκαν και τα όπλα μας...

Roidis,
εμμονές....πάντα εμμονές είναι!

Staxti,
μάλλον δεν καταλάβαμε ότι το σπίτι μας άνηκε πάντα σε αυτούς!

Ανώνυμος 1:46,
εύχομαι να βρεις το κουράγιο. Άλλωστε από απόσταση αντιμετωπίζεις καλύτερα τον εχθρό.

Υ.Γ: Οι Τούρκοι τα κατάφεραν πάντως!

Σιγαλας Μακαριος είπε...

εγώ ξεκινάω προσπάθεια υπογραφών είσαι μέσα?

Ανώνυμος είπε...

αισθανομαι την αναγκη να σε συγχαρω για τα αρθρα σου.
Συγχαρητηρια φιλε μου .

γιωργος

Simple Man είπε...

Γιώργο,
να είσαι καλά.