Το τετράδιο των Πνευμάτων

// // 8 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Μου πήραν τις ψιλές, τις δασείες και τις περισπωμένες. Μου έκαναν την ζωή μου πιο εύκολη και ακόμη θυμάμαι εκείνη την ημέρα που δεν θα χρειαζόνταν πια να κάνω + πάνω από το «ε», γιατί δεν ήξερα αν έπρεπε βάλω οξεία ή περισπωμένη (τα τετράδια ορθογραφίας πιο πολύ έμοιαζαν με νεκροταφείο παρά με ασκήσεις γλώσσας ενός παιδιού). Μια μέρα λοιπόν, ήρθε η διαταγή διά μέσου της δασκάλας : «Τέρμα τα πνεύματα» και εμείς μες στην χαρά, που τώρα πια δεν θα σκεφτόμαστε αλλά θα γράφαμε σαν καλολαδωμένες γραφομηχανές. Τέρμα το «παχύ» και τέρμα το «μακρό» (για κανά εξάμηνο βέβαια, «τρώγαμε» την τιμωρία γιατί το χέρι έβαζε από μόνο του πνεύματα, αλλά άξιζε αφού η ζωή μας θα γινόταν ευκολότερη).
Κι ύστερα είδα ότι κάτι έλειπε από τα γράμματά μου. Ήταν σαν σπίτι που είχε πετρόχτιστη σκεπή και ξαφνικά την γκρέμισαν για να «ρίξουν» πλάκα. Δεν είχε πλέον ούτε φεγγάρια στην χάση και στην φέξη τους, αλλά ούτε και κύμματα πάνω από το «ω». Ήταν μία άλλη γραφή, πολύ απλή και πολύ ρηχή. Έμοιαζε με κορίτσι που κάποτε χτυπούσαν τα μαλλιά της στα γόνατα και τώρα την είχαν κουρέψει με την «ψιλή». Δεν είχες πια μαλλιά να χαϊδέψεις, αλλά από την άλλη δεν περνούσες και ώρες μέχρι να τα ξεμπερδέψεις.
Έγινε εύκολο το σχολείο με μιας και μετά από λίγο καιρό μας άφησαν και λίγο πιο χαλαρούς στο να γράφουμε τα γράμματα χωρίς καλλιγραφία. Το νόημα είχε σημασία και όχι η εικόνα πλέον. Μειώθηκε κι άλλο ο χρόνος προετοιμασίας με αυτή την απαλλαγή των καθηκόντων και έτσι το «λ» από δύο καμπύλες έγινε λίγο-πολύ σαν μισοτελειωμένο τρίγωνο. Έχασε κι αλλό το τοπίο της σελίδας. Φύγανε τα «φλυτσανάκια», φύγαν τα «κουλουράκια» φύγαν για τα «ν» που παλιά έμοιαζαν «πουλιά που πετάνε».
23 Νοέμβρη ήταν του 1981, που πήραν τους προσωπικούς πολύπονους πίνακες των τετραδίων μας και άφησαν μόνο το κάδρο. Ήταν ωραία εκείνη η ημέρα που ήρθε το μονοτονικό, μα τόσο μονότονο...Και τα τετράδια πια δεν είχαν Πνεύμα.

8 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Τι μου θύμισες τωρα... και είχα μάθει από το βιβλίο της γραμματικής (ακόμα το θυμάμαι ε!) στις τελευταίες σελίδες όλες τις λέξεις που παίρναν δασεία...

Και έρχονται τα χειρότερα. Ήδη κυκλοφορούν φήμες για απλοποίηση όλων των ι,η,υ και ο,ω. Και όλα για το δικό μας καλό. "Φοβάμαι γιαυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα..."

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι εξελίξεις στη γλώσσα μας σχετίζονται με τη διατήρησή της, ή μή. Τις προωθούν πατεντάτοι αμερικανοτσολιάδες σε ελλάδα και κύπρο. Δεν είναι απολίτικες διοικητικές επεμβάσεις για πρακτικούς σκοπούς, όπως εμφανίζονται. Οι ιδιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι πολιτικάντηδες που αφήνουν όλα να σαπίζουν γύρω μας χωρίς να επεμβαίνουν παρά μόνο για το συμφέρον τους και υπέρ των νταβατζήδικων "συμφερόντων" ξαφνικά κινούνται με αποφασιστικότητα μόνο για κακό. Οπως με τα ακίνητα του Εφραίμ που έγιναν κολοσιαίες τράμπες μέσα σε μέρες παρακάπτωντας τα γραφειοκρατικά οδοφράγματα από τα σωρευμένα πτώματα της κομματικής δημοσιοϋπαλληλίας.

Ανώνυμος είπε...

iptamene:
Να μην ξεχνάμε: Αυτός είναι ο φόβος των άλλων που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ:
Πού είμαστε εμείς σε όλα αυτά που σωστά αναφέρεις;Πώς τους αφήσαμε και πώς τους αφήνουμε να φτιάχνουν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας τις μνήμες, τα όνειρα και την ψυχούλα μας;

Ανώνυμος είπε...

Καλα κανανε τα πνευματα και φυγανε και ολες οι αλλες μουντζουρες που βαλανε καποτε καποιοι εκει που δεν υπηρχαν.
Για ψαξτε να βρειτε μια αρχαια επιγραφη πανω σε πετρα σκαλισμενη και πεστε μου ποσες οξειες και βαρειες και αλλες τετοιες αηδιες θα βρειτε.
Η ανοητη επινοηση των πνευματων εμφανιστηκε την εποχη που αρχισε η διαλυση του ελληνικου πνευματος με μπολικη βοηθεια απο τον θεοσταλτο χριστιανισμο.

Η διατηρηση της γλωσσας μας θα βοηθηθει με την επαναφορα της στις πηγες της που, αγαπητοι μου, δεν βρισκεται στο ρωμαικο - πολυεθνικο βυζαντιο, αλλα στην αρχαια ελληνικη παιδεια, που συστηματικα εξοβελιζεται απο σχολεια, εφημεριδες, τηλεορασεις κτλ.

Μαθετε επιτελους να ξεχωριζετε το ελληνικο απο το βαρβαρο.

ΓΔ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,
προσωπικά δε με αφορά καθόλου μα καθόλου η Ιστορία που γράφεται μέσα στα βιβλία. Μ΄άρεσει η Ιστορία που μαζεύω από τις εμπειρίες μου και από αυτό που εγώ θεωρώ άξιο μνήμης. Είτε είναι ελληνικό είτε είναι βάρβαρο.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι εξαίρετος blogger. Τι blogger, συγγραφέας και βάλε.
Το έχεις.

Είσαι μια όαση μέσα στη σιχαμάρα των κατά παραγγελία αμόρφωτων δημιοσιογραφίσκων που κρύβονται πίσω από τον μανδύα του Bloggin'.
Τα κείμενα της Εσπρέσο που μετα βίας διάβαζαν 2-3000 γραφικοί,
φτάνουν κάθε πρωί στην οθόνη του κάθε βαριεστηmένου δημοσίου υπαλλήλου. Και είναι εκατοντάδες χιλιάδες δαύτοι.

Εξαίρετη η επιλογή των θεμάτων σου
φιλαράκι.
Συνέχισε έτσι...

Ο ΔυτικοΜακεδόνας

Ανώνυμος είπε...

@ ΓΔ

24 Νοέμβριος 2008 10:07 μμ

Φίλτατε,
αν πιστεύεις αυτά που λές, τότε να γράφεις στα κεφαλαία, και χωρίς κενά ανάμεσα στίς λέξεις. Ετσι γράφανε οι αρχαίοι. Ελπίζω δε, ότι στόν προφορικό σου λόγο μιλάς αρχαιoπρεπώς, και όχι όπως εμείς..