Τρέξε

// // 6 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Τρέξε, τρέξε να προλάβεις τη ζωή σου που στρίβει στην γωνία και σου ρίχνει ένα χαμογελάκι μικρό και πονηρό. Θα τρέχει πάντα πιο γρήγορα από εσένα και εσύ θα καθυστερείς στην βιτρίνα με το ιλουστρασιόν φορεματάκι και κοστουμάκι του οίκου που διαφημίζεται στα περιοδικά. Κι ενώ εκείνη θα ανεβαίνει στο λόφο για να προλάβει την δύση του ήλιου εσύ θα χαζολογογείς με τον ηλίθιο συνάδελφο από την δουλειά σε ένα από εκείνα τα μίζερα γυαλιστερά καφέ της πλατείας. Ο ήλιος θα δύσει για άλλη μία φορά και εσύ θα έχεις χάσει ακόμη μία φορά την ανάσταση της νύχτας.
Η ζωή τρέχει τώρα προς την θάλασσα και εσύ τρέχεις από πίσω μήπως και την προλάβεις αλλά πάλι καθυστερείς στο φανάρι αυτή την φορά, γιατί αποφάσισες να την κυνηγήσεις σήμερα με το τελευταίο μοντέλο αυτοκίνητο σου, το οποίο όμως δεν είναι κατασκευασμένο να πηδάει πάνω από θάμνους και να σκαρφαλώνει σε τοίχους. Η ζωή κάνει την βουτιά στην θάλασσα αλλά εσύ πάλι δεν πρόλαβες να απολαύσεις το κορμί της γυμνό να βουτά στο γαλάζιο γιατί έψαχνες για πάρκινγκ.
Χαίρεται τον ξυπόλυτο χορό της τώρα πάνω στο χορτάρι και καθυστερεί όσο μπορεί για να την προλάβεις, να χαρείς ένα χορό μαζί της αλλά, που να πάρει ο διάολος, αυτή την φορά είχες αναπάντεχο ραντεβού με το αφεντικό που ίσως σου δώσει εκείνη την πολυπόθητη προαγωγή. Την προαγωγή την πήρες, αλλά τον χορό τον έχασες και τώρα κάτσε «χόρευε» δύο ώρες παραπάνω στην δουλειά ως προϊστάμενος τμήματος.
Τρέξε γρήγορα γιατί τώρα θα μαζέψει αγριοφράουλες και θα τις φάει με την χούφτα της. Έχεις φάει ποτέ αγριοφράουλες μαζεμένες με την πρωινή πάχνη; Το σκέφτεσαι αλλά προτιμάς το καφέ από την super καφετιέρα του espresso που μόλις απέκτησες και τα κρουασάν από το super ζαχαροπλαστείο που κοστίζουν μόνο 15 Ευρώ το τεμάχιο. Και ενώ η ζωή σου έχει βάψει το μουτράκι της κόκκινο από το άγριο φρούτο εσύ παλεύεις με τα κλειδιά, το κινητό, το παλτό, τον χαρτοφύλακα, τα τσιγάρα και το λάπτοπ να μπεις στο ασανσέρ.
Έχει πάρει το καλάμι ψαρέματος και ετοιμάζεται για το ποτάμι. Φοράει ένα ψάθινο καπέλο και ένα μακό μπλουζάκι . Κρατάει στο χέρι ένα τρανζίστορ σαν αυτό που έφερε κάποτε ο πατέρας σου από την Γερμανία. Θα ψαρέψει πέστροφες σήμερα και εσύ τρέχεις να την προλάβεις. Την ώρα που προσπαθείς να φορέσεις το παλιό σου τζιν και να τρέξεις πίσω της, το τηλέφωνο χτυπά για δείπνο στην πιο κυριλέ ψαροταβέρνα της πόλης. Δεν το χάνεις αυτό....για τίποτε. Ηθοποιοί, επιχειρηματίες, μοντέλα, όλοι θα είναι εκεί και εσύ ανάμεσα. Την ώρα που η ζωή σου αρχίζει να ψήνει τις πέστροφες στην όχθη του ποταμού εσύ γυρίζεις σπίτι με το αίσθημα του κενού στο στομάχι, αν και έχεις φάει έναν αστακό, ένα κιλό γαρίδες και όλες τις καβουροσαλάτες.
Απόψε η ζωή σου θα κοιμηθεί κάτω από τον ουρανό. Θα μετρήσει 3878 αστέρια και θα αφήσει το χορτάρι να της γαργαλάει το αφτί όλη τη νύχτα. Θα έχει στα πόδια τον αδέσποτο σκύλο, που πάντα ήθελες να αποκτήσεις και θα στο όνειρό της θα σε βλέπει να κοιμάσαι δίπλα της. Είναι άσκοπο να την κυνηγάς πια. Είσαι πλέον πολύ μεγάλος για κοριτσόπουλα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, ΟΧΙ, δεν έχω φάει αγριοφράουλες μαζεμένες νωρίς το πρωί. Γιατί τα τελευταία 100 χρόνια νωρίς το πρωί αγκαλίαζω τον έρωτα της ζωής μου-έτσι νομίζω τουλάχιστον-αλλά, πάλι καλά γιατί δεν έπαψα να το νομίζω μέχρι σήμερα.
Περνώντας ο καιρός, γεράσαμε κι εγώ κι αυτή, αλλά κάναμε παιδιά και φίλους και συναδέλφους και κυρίως ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ.
Ναί, τώρα που το σκέφτομαιαυτός που περιγράφεις μου μοιάζει αλλά δεν νοιώθω ότι χάνω τη ζωή μου.
Και ναί, πηγαίνω στις ταβέρνες και στίς καφετέριες αλλά δεν είναι μιζερες γιατί κάποιοι απ' τους χοντρούς μουστακαλήδες που αράζουν εκεί είναι ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. Φίλοι που μεγάλωσαν και πάχυναν αλλά εχουν ΨΥΧΗ και η ψυχή τους είναι αυτη που πηδάει βράχια και θάμνους.
Η ζωή για μένα φίλε μου είναι αυτη που μοιράστηκα με την ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ , ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ.
Οτι δεν μοιράστηκε ειναι ΜΥΣΤΙΚΟ.
Και το μυστικό δεν είναι ζωή, ειναι ΚΡΥΦΤΟ

Ανώνυμος είπε...

Την Αγάπη Σου, τα Παιδιά Σου, τους Φίλους Σου και... τον Εαυτό Σου, φίλε μου.
Θα τα ξαναπούμε...

Ανώνυμος είπε...

Στη ζωή, άλλος κρατάει τιμόνι κι άλλος κρατάει καλάμι.........
Καλό ψάρεμα

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ , επίσης

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να τα λέμε συχνά. Σ'ευχαριστώ για την κουβέντα.