Έτσι γεννιέσαι Έλληνας

// // 54 comments

 Κατερίνα Γκαράνη
Μου πήρες την ελπίδα, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα μού πήρες και τον φόβο. Καταπάτησες τα όρια της προσωπικής μου πατρίδας, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα έσπασες τις αλυσίδες που κρατούσαν στο μπουντρούμι της Κοινωνικής Ηθικής την Ελευθερία μου, ανόητε Κρατούντα. 

Ήρθε η ώρα να σε ευχαριστήσω που μου τα στέρησες όλα και κατανόησα μετά από πολλά χρόνια τα λόγια του Έλληνα Καζαντζάκη.
Έχοντας την Ελπίδα ότι ό,τι έχεις θα ανδρωθεί και αν δεν έχεις θα το αποκτήσεις, γεννιέται ασυνείδητα ο φόβος της απώλειάς τους. Παράλληλα με αυτόν και ο φόβος να αντιδράσεις σε όποιον τα απειλεί. Η ελπίδα σε κάνει να οπισθοχωρείς όταν δέχεσαι επιθέσεις παντός τύπου. Και ήρθες, εσύ Κρατούντα, και τα πήρες όλα με τη μία θεωρώντας ότι ο φόβος θα είναι ο ίδιος με αυτόν που με διακατείχε τόσα χρόνια. Ότι θα κλειστώ και πάλι στο καβούκι μου λέγοντας : «Αύριο ξημερώνει άλλη μέρα». 
Ξημέρωσε όμως η άλλη μέρα. Και είμαι εδώ με τις τσέπες της ψυχής μου τρύπιες και την οργή του Άδικου να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο της ανέλπιδης μάχης. Τώρα πια, μικρόνοε Κρατούντα, δεν έχω τίποτε άλλο να χάσω. Ό,τι με έκανε να νιώθω περήφανος το έχεις κάνει ψίχουλο να ταΐσεις τις κότες της πολιτικής σου αυλής και τους ξεφτιλισμένους πουλημένους τεμπέληδες της δημόσιας στρατιάς σου. Δεν υπάρχουν μέσα μου πλέον αμυντικά κύτταρα να σταθούν στρατιώτες στις επόμενες επιθέσεις σου. Δεν υπάρχει ούτε μία πέτρα όρθια στο κάστρο της ηθικής του συνόλου που είχα φτιάξει να προστατεύω αναμνήσεις και «πρέπει». Και όλα αυτά, ηλίθιε Κρατούντα, τα κατάφερες από μόνος σου.
Δεν θα πέσουν απειλές σε αυτόν τον πόλεμο που μου κήρυξες άνευ λόγου. Ούτε καν υποχθόνιες ματιές χολιγουντιανού τύπου. Δεν θα υπάρξει ούτε μία διαπραγμάτευση μεταξύ μας. Και ναι, αν ο Έλληνας Καζαντζάκης εννοούσε ότι μόνο νεκρός είσαι Ελεύθερος, τότε κατανοώ απόλυτα τι σημαίνει ζωντανός χωρίς Ελπίδα. Κατανοώ την έννοια του ανέλπιδου χωρίς Πατρίδα. Ανθέλληνα Κρατούντα, μέσα στην υπεροψία της ψηφοΛογικής δημοκρατίας σου δεν υπολόγισες ότι σκοτώνοντας τον Φόβο για την διατήρηση της Ελπίδας, γεννάς έναν Ελεύθερο. Δηλαδή, έναν Έλληνα.

54 σχόλια:

tiktos είπε...

Ίσως τελικά, να περιμένω τον θάνατο και της τελευταίας ελπίδας για να ελευθερωθώ.

Ανώνυμος είπε...

Dies ist, wie das Licht geboren wird.

σποράκος είπε...

προσκυνάμε κάθε φορά στο μεγαλείο του "Simple Μan"..ευχαριστούμε που υπάρχετε..συμπάσχουμε..

alfazita είπε...

Ισως καποια στιγμη "ξυπνησουμε" Σε ευχαριστουμε που υπαρχεις

Iptamenos Ollandos είπε...

Μπράβο και ξανά μπράβο.
Το τέλος της ελπίδας είναι και το τέλος του φόβου. Μου πήρε πολύ καιρό να το καταλάβω...

ΥΓ. Όσο για τον θάνατο νομίζω ότι αυτός είναι ο πραγματικός Μεσσίας...

Γιώργος είπε...

Το Φόβο τους θα τον νικήσει η Ανάγκη. Στο νέο ξημέρωμα, ο ήλιος δε θ' ανατείλει από την ανατολή αλλά από μέσα μας.
Απλέ Άνθρωπε έχω επιλέξει 15 από τα κείμενά σου και θα τα ζωγραφίσω. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, προκειμένω να τιμήσω τον απέριττο και μεστό λόγο σου, που κάθε φορά εκπλήσει και δίνει νόημα σ' αυτή τη γλώσσα.
Γιώργος Ψωμάς

30 χρόνων είπε...

Τι να πώ κάθε φορά που διαβάζω τα κείμενα σου αγγίζουν σε τέτοιο βαθμό την ψυχή μου που τα δάκρυα δεν κρατιούνται άλλο εντός μου.
Αυτό εδώ το κείμενο όμως δεν μπορώ να το περιγράψω, είναι πέρα από κάθε άλλο αληθινό συναίσθημα που έχω νιώσει ποτέ.
Αυτό το κείμενο είναι η μικρή φωνή η δική μου και πολλών συνομήλικών μου που τον τελευταίο καιρό νιώθουμε ότι όλες οι ελπίδες μας έχουν πεθάνει προ καιρού. Οι ελπίδες να δημιουργήσουμε οικογένειες, σπίτια οτιδήποτε υλικό και μή βάζει ο ανθρώπινος νους. Αυτό που κάποιοι θα το έλεγαν πεσιμιστικό ή υπό την επήρεια κατάθλιψης εμείς απαντούμε, Δεν είναι ούτε πεσιμιστικό ούτε καταθλιπτικό είναι απλά πολύ επικίνδυνο, επικίνδυνο όχι για την κοινωνία και το μέλλον της αλλά επικίνδυνο για το ανόητο Κρατούντα και τα φιλαράκια του. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, δεν προλάβαμε να δημιουργήσουμε υποχρεώσεις, ψεύτικα και επιμελώς κατασκευασμένα όνειρα και ούτε έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε τέτοια. Δεν φοβόμαστε τίποτα γιατί αυτά που μας φόβιζαν έχουν πεθάνει μέσα μας γι’ αυτό και ο θάνατος είναι και αυτός για εμάς άλλο ένα φλερτ που θα προκύψει γάμος ή ολοκληρωτική ρήξη μαζί του.
Σε ευχαριστούμε, συνέχισε να καθαρίζεις ότι σάπιο έχει απομείνει μέσα μας.

Simple Man είπε...

tiktos,
ήταν απλή τελικά η εξίσωση που μας έδωσε ο Καζαντζάκη. Εμείς την βλέπαμε ως περίπλοκη.

Ανώνυμε 9:34μμ,
έτσι γεννιούνται όλα τα Αληθινά.

σποράκο,
ο Έλληνα ποτέ δεν προσκυνά. Το κατανόησα κι αυτό από τον Καζαντζάκη.

alfazita,
δεν υπάρχει δράση χωρίς αντίδραση. Η Ελπίδα είναι πλέον νεκρή. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε Ελεύθεροι.

Ιπτάμενε,
είδες τελικά πόσο Απλά είναι τα πάντα;

Γιώργο,
τέτοια τιμή δεν την περίμενα. Πάντως αν το επιδιώξεις θα είναι πρώτο παγκόσμιο δείγμα ότι τελικά ο Λόγος έχει χρώμα για όποιον έχει ορθάνοιχτα μάτια, ακόμα και αν αυτοί που δημιούργησαν τις φράσεις και τις εικόνες δεν αντάμωσαν και ίσως να μην ανταμώσουν ποτέ. Και πάλι σε ευχαριστώ.

30χρονών,
ήμουν κι εγώ κάποτε τόσο. Με θυμάμαι να είμαι στη μέση της δημιουργίας όλων όσων τώρα αποχαιρετώ. Ξέρεις τελικά τι μένει; Η γλυκιά πίκρα ότι τουλάχιστον το πάλεψα μέχρι τέλους.Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό που ήρθε ως πρέπει. Ως Έλληνας.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά που τα σχόλια με συγκλονίζουν περισσότερο από την ανάρτησή σου!

σποράκος είπε...

σωστός σε όλα...υποκλινόμαστε ήθελα να πω..τα σέβη μου και πάλι..

Ανώνυμος είπε...

Πράματα και θάματα βλέπει κανείς, αν καμιά φορά ξύσει λίγο την στιλπνή επιφάνεια της υποκρισίας, ή πατήσει κανένα «κάλο» θίγοντας προσωπικά συμφέροντα.
Οι «καλοί» πως συμπεριφέρονται στους πιο αδύνατους; Πολύ καλύτερα από ό,τι ο Κρατούντας στους καλούς; (Ο αείμνηστος Γιάννης Τσαρούχης έλεγε, τον δυνατόν, θα τον καταλάβεις, θα τον ψυχογραφήσεις όταν τον δεις μπροστά στον αδύνατο). Πόσο καλοί παραμένουν οι «καλοί» όταν απειληθεί το τομάρι ή τα προσωπικά τους συμφέροντα; Αν, σε μια παραμυθένια εκδοχή, ο «Κρατούντας» και οι συν αυτώ, εξαφανίζονταν ακαριαία από την Ελλάδα, μετά τι θα συνέβαινε; Θα ζούσαμε παραδεισένια ζωή ή μήπως θα γινόταν το, πατείς με πατώ σε, να σηκωθώ να φύγω να γλιτώσω από δω χάμω;
Πλάκα, πλάκα, τον «Σωτήρα» που λίγο πολύ όλοι αναζητούν και τον «Κρατούντα» που λίγο πολύ όλοι κατηγορούν, δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή να τους δούμε πάνω στις δυο πλευρές ενός πολύ "ακριβού" νομίσματος.

Iptamenos Ollandos είπε...

Πράγματι Απλέ, Απλά είναι τα πάντα...
Ευχαριστώ.

sak tsak είπε...

Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ!
Να 'σαι καλά Simple Man!

blackbedlam είπε...

"To ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος, το να μην παραδίνεσαι,αυτό είναι".
Αυτό "τραγουδούσε"ο Ναζίμ Χικμέτ.
Όταν γνωρίζουμε, μπορούμε και ερμηνεύουμε. 'Οταν ερμηνεύουμε τα φαινόμενα και τα γεγονότα, όταν μαθαίνουμε τι φταίει και τι είναι αυτό που μας κρατάει αιχμάλωτους, τότε το ελέγχουμε, τότε παύουμε να είμαστε δέσμιοι του. Οι φόβοι,τα πάθη εξαφανίζονται και εμείς είμαστε που γινόμαστε κυρίαρχοι των παθών μας και όποιου μας εξουσιάζει.
Και τότε έρχεται η σειρά εκείνων που μας κρατούν αιχμάλωτους.
Έρχεται η σειρά των κρατούντων να φοβηθούν.
Γιατί πια μπορεί να μας κρατούν αιχμάλωτους αλλά δεν παραδινόμαστε,γιατί παλεύουμε για την απελευθέρωσή μας και γιατί γνωρίζουμε πια ότι το μόνο που μπορούμε να χάσουμε είναι οι αλυσίδες μας.

Despina είπε...

γεννηθήκαμε
και πεθαίνουμε
ελεύθεροι!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΦΩΣ ΟΡΜΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΜΜ

Τεν Τεν είπε...

Eνα μηδενιστικο κειμενο γεματο μελοδραματικες παπαρομαλακιες για τον κρατουντα[!!!]που γινεται δεκτο με σπαραξικαρδια σχολια!!!!
Ρε τι μαλακας κυκλοφορει ρε!!!
Μαλακας αγαμητος και ανοργασμικος!!!!
Τεν Τεν

γεωργία είπε...

@ Τεν Τεν

ένα μηδενιστικό σχόλιο γεμάτο παπαρουβρεολογίες για τον αρθρογράφο και τους σχολιαστές του. Ρε τι μαλακας κυκλοφορει ρε!!!
Μαλακας αγαμητος και ανοργασμικος!!!!

Γεωργία

Φώντας είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ αγαπητέ Simple και πάλι στις αλήθειες του λόγου σου, για να νιώσω πιο πολύ Έλληνας μετά το υβρεολόγιο της βαθυμΠΑτΣΟΚικής νοοτροπίας, μιας και δεν είμαστε εν δυνάμει υποστηρικτές των αφεντικών χορτασμένων εραστών του οργασμού της οθόνης. Πάντα είχα την απορία πως πληρώνονται, με τον αριθμό των σχολίων, με το μέγεθος του λεκέ στην οθόνη ή με το αντιστρόφως ανάλογα μέγεθος της βρισιάς έναντι του οργάνου της αυτοϊκανοποίησης;

Γιώργος είπε...

Το "σχόλιο" του 10-10 (χαρακτηριστικό νούμερο) πρέπει να εκτυπωθεί μαζί με το κείμενο του Simple Man και να διαδοθεί ανά την επικράτεια, ώστε όλοι να δουν ποιοί, πως και γιατί μας έφτασαν στον πάτο του βόθρου που ζούμε τώρα.

Τεν Τεν είπε...

Σιγα ρεεε....
Σιγα μην σκισετε κανενα σωβρακο!!!!
Και βεβαια σπαραξικαρδιες και μελοδραματικες παπαρομαλακιες περιεχει το κειμενο αντισοιχου ποιοτητος με αναλογα των Παλαιοημερολογιτων και των Ιαχωβαδων...
Αλλα ξερω ...
Εσεις ειστε ευαισθητοι και σας ακουμπησε τα φυλοκαρδια της ευαισθησιας σας και σας συνεταραξε....
Αυτος ο Αλητης ο Κρατουντας!!!
Να τον πιασουμε να τον κανουμε ντα να του βαλουμε πιπερι και να του κοκκινισουμε και τον πισινουλη!!!!
Μετα να δειτε και μια Ελευθερια!!!
Σαν την πλατεια Ελευθερειας στην Λαρισσα και ακομη μεγαλυτερη!!!!
Βρε αη στο διαλο απο δω!!!
Πηγαινετε οι θηλεις να πλυνετε κανενα πιατο και οι Αρρενες να βρουνε καμια Γκομενα γιατι η πολυ η μαλακια χτυπαει στον εγκεφαλον!!!!
Που θα το τυπωσετε να το κυκλοφορησετε κιολας!!!!
Σας φανταζομαι σε ενα οποιαδηποτε καφενειο να δινετε το πνευματικο αυτο μεγαλουργημα προς αναγνωσιν!!!
Εκτος απο το γιαουρτωμα ξερετε τι απαντηση θα εισπραξετε???
"Αη φτυσ τα μπουτια σου ρε η μωρη"
Αντε μπραβο που σας πειραξε η κριτικη και η προσωπικη στο τελος τελος αποψη για το αριστουργημα σας!!!
Βλαμενοι εε βλαμενοι!!!!

ΥΓ οσο για το "βαθυμΠΑτΣΟΚικής νοοτροπίας" σας το ανταποδιδω αυτουσιον και απαραλλαχτον...

Γεωργία είπε...

Ας εξετάσουμε λίγο αν το σχόλιο του ΤΕΝ ΤΕΝ, έχει έστω και τα ελάχιστα κριτήρια για να θεωρηθεί κριτική έστω και προσωπική όπως μας είπε;
Κριτική είναι η προσεκτική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση απόφασης ή ενέργειας, γνώσεων, ιδεών, αξιών, θεσμών, προσώπων καλλιτεχνικών και επιστημονικών έργων και οτιδήποτε άλλου που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ενδιαφέρει τον άνθρωπο.
H αρνητική κριτική μπορεί να είναι ωφέλιμη όμως με την προϋπόθεση ότι είναι καλοπροαίρετη και αντικειμενική. Με αυτήν ο κρινόμενος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, τις αδυναμίες και τα λάθη του. Μαθαίνει να μην φοβάται την αλήθεια και το κυριότερο, αν αξιοποιήσει σωστά τα στοιχεία της κριτικής, μπορεί να επιδιώξει τη βελτίωσή του στους τομείς που υστερεί. Ας δεχθούμε λοιπόν ότι ο φίλος μας TEN TEN έκανε αρνητική κριτική η οποία φυσικά και είναι δικαίωμά του και απαιτείται κιόλας σε πολιτισμένες κοινωνίες, τι μας είπε λοιπόν ο Τen Ten:
“Σιγα μην σκισετε κανενα σωβρακο!!!! “αξιολόγηση ενέργειας”
Και βεβαια σπαραξικαρδιες και μελοδραματικες παπαρομαλακιες περιεχει το κειμενο αντισοιχου ποιοτητος με αναλογα των Παλαιοημερολογιτων και των Ιαχωβαδων... “αξιολόγηση γνώσεων και ιδεών”
Αλλα ξερω ... (ο ξερόλας)
Εσεις ειστε ευαισθητοι και σας ακουμπησε τα φυλοκαρδια της ευαισθησιας σας και σας συνεταραξε....”αξιολόγηση απόφασης ή ενέργειας”
Αυτος ο Αλητης ο Κρατουντας!!! Να τον πιασουμε να τον κανουμε ντα να του βαλουμε πιπερι και να του κοκκινισουμε και τον πισινουλη!!!! Μετα να δειτε και μια Ελευθερια!!! Σαν την πλατεια Ελευθερειας στην Λαρισσα και ακομη μεγαλυτερη!!!! “αξιολόγηση αξιών και θεσμών”
Βρε αη στο διαλο απο δω!!! Πηγαινετε οι θηλεις να πλυνετε κανενα πιατο και οι Αρρενες να βρουνε καμια Γκομενα γιατι η πολυ η μαλακια χτυπαει στον εγκεφαλον!!!! ” στοιχεία της κριτικής τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να επιφέρουν βελτίωσή στους τομείς που υστερεί o κρινόμενος/οι”
Τέτοιου είδους κρητική μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως ανώφελη και καταστροφική διότι είναι κακόβουλη. Στην περίπτωση αυτή τα κίνητρα και οι στόχοι της κριτικής δεν είναι η εξυγίανση μιας κατάστασης και η βελτίωση ενός έργου, αλλά η δυσφήμηση και η υπονόμευσή του. Τα κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι η νηφάλια, ώριμη και ορθολογική κρίση, αλλά η εμπάθεια. Επικίνδυνη είναι και η κριτική που δε βασίζεται σε γνώσεις και αρχές, αλλά είναι προϊόν άγνοιας, ημιμάθειας, προκαταλήψεων και αδυναμίας να κατανοηθεί κάθε καινοτόμος ιδέα, που ξεφεύγει από τα όρια καθιερωμένων, «αναμφισβήτητων» πεποιθήσεων.

Iptamenos Ollandos είπε...

@τεν τεν
όταν δίνεις τη γνώμη σου για κάποιον, οι άλλοι μαθαίνουν πολλά για εσένα και ελάχιστα για αυτόν τον κάποιον. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, εμείς μαθαίνουμε τον Απλό από τα κείμενα του και εσένα από το σχόλια σου.

Ten Ten είπε...

Αλεκοοοο...Αλεκοοο!!!
Τακουσες Αλεκοοο!!!
Πιασανε τον ''κρατουντα'' Αλεκοοοο!!!
Τρεχα να προλαβεις Αλεκοοοοο!!!!
Χα χα χα χα χα χα!!!!!
Ενταξει.!!!..
Θελετε σοβαρη κριτικη σε αυτο το κειμενο αν και ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι τοιουτου ειδους προπαγανδιστικα κειμενα που δεν λενε τιποτε ουσιαστικα και απευθυνονται στο Θυμικο και οχι την λογικη μια ψευτοκουλτουριαρικης ελιτ δεν σηκωνουν κριτικη αλλα μονο κραξιμο....
Με φρεναρισε ομως το ηπιο τω σχολιων σας το παραδεχομαι....
Αν και αυτος ηταν ο σκοπος μου να σας τσαντισω και να βγαλετε προς τα εξω τον πραγματικο εαυτο σας που πολυ απεχει απο τα σπαραξικαρδια σχολια του κειμενου...
Και εν μερει το πετυχα αφου ο ενας με απεκαλεσε ''μαλακα'' πεφτωντας αμμεσως και με την πρωτη ''στο επιπεδο μου'' ο αλλος ταβαλε με το παρατσουκλι μου ψαχνοντας στους φακελλους του να δει τι σημαινει ο αλλος με αποκαλεσε "βαθυμΠΑτΣΟΚικον"[!!!] και ο αλλος με θεωρησε την αιτιαν που σας οδηγησεν στο βαθος του Βοθρου!!!!...
Βουλωμενο γραμμα διαβαζετε ατιμοι!!!
Το σωσατε ομως με τα δυο τελευταια σας σχολια και γλυτωσατε αρκετη πλακα ακομη διοτι πιστεψτε με ειστε για πλακα και εγω ειμαι καλος σ αυτον τον τομεαν...
Παμε λοιπον να δουμε το "υπεροχον"αυτο κειμενον και τι μας λεει εκτος απο κοινοτοπιες και περικοκλαδες εχουσας σαν στοχο να αφυπνισει το συναισθημα και να αναισθητοποιησει την λογικη...
Ολο το κειμενο μιλαει για καποιον "κρατουντα"...
Μπορει καποιος να μου πει και εμενα που ειμαι μικρονους και δεν πιανω τα βαθεια νοηματα ποιος ειναι αυτος ο κρατουντας????...
Κανενα πνευμα κανενα ξωτικο καμια φαντασιωση κανενα νεευροψυχικον φαινομενον ????
Μηπως χρηζει ψυχιατρικης παρακολουθησεως????
Kαι αν οχι....
Υπαρχει κατι...
Ονομα διευθυνση τηλεφωνο ταχυδρομικο κωδικα ΑΦΜ κατι επιτελους!!!
"Καταπατησες τα ορια της προσωπικης μου πατριδας" λεει...
Μηπως εννοει παρτίδας????....
Λεει παρακατω ....
Aφου την [τον]απελευθερωσε ο μικρονους[μηπως ηθελε να πει μαλακας αλλα σε ενα τετοιο χαη επιπεδο δεν χρησιμοποιουμεν τοιαυτας λεξεις] "κρατουντας" δεν εχει τιποτε να χασει....
Απο που βγαινει αυτο..Και φυσικα εχει να χασει και πολλα μαλιστα...Το κομποδεμα εις ευρωπουλα το αυθερετον στη Κερατεαν εκεινο το καταπατημενο κτηματακι στα Σουρμενα το ρουσφετι την θεση που του ταξανε στο δημοσιο το αφορολογητον το ατιμωρητον το νταβατζηλιδικον κτλ κτλ..[Συνεχιζεται...]

Ten Ten είπε...

{Συνεχεια απο το προηγουμενο]
Κατοπιν ριχνει μια κορωναν εφαμιλην της Μαριας Καλλας....
."Ό,τι με έκανε να νιώθω περήφανος το έχεις κάνει ψίχουλο να ταΐσεις τις κότες της πολιτικής σου αυλής και τους ξεφτιλισμένους πουλημένους τεμπέληδες της δημόσιας στρατιάς σου."
Σωπα καλε!!!...Ο "κρατουντας' τα εκανε ολα αυτα...Τι ηταν αυτος ο πουστης[σχημα λογου στοιχεια δεν εχω]ο κρατουντας?? Η Λερνεα Υδρα ητο????Αυτη η ''Στρατια'' απο ποιους αποτελειτο???...Τιποτε Πακιστανοι ηντουσαν???Και αν δεν ηντουσαν Πακιστανοι μηπως ηταν λιγο η πολυ παθητικα η ενεργητικα η πλειοψηφια των Ελληνων??? Και αν ναι κανενα ονοματακι Διευθυνση Τηλεφωνο ΤΚ ΑΦΜ ΒΧΨ ΚΠΡ ΤΒΣ κατι τελος παντων..
Για να καταλαβαινουμε και εμεις οι μικρονοες!!!.
Και τελειωνει με εναν επικον επιλογον οπου το δικιο νικα την αδικιαν [γιατι ετσι το θελει ο Μεγαλοδυναμος]ο Ιησους τον Σαταναν και ο Ελλην οπως παντα ταυτιζεται με το δικαιον και την Ελευθεριαν...
Αυτο ειναι χαππυ εντ....
Oυτε η "Μελωδια της Ευτυχιας" να ητανε....
"Κατανοώ την έννοια του ανέλπιδου χωρίς Πατρίδα. Ανθέλληνα Κρατούντα, μέσα στην υπεροψία της ψηφοΛογικής δημοκρατίας σου δεν υπολόγισες ότι σκοτώνοντας τον Φόβο για την διατήρηση της Ελπίδας, γεννάς έναν Ελεύθερο. Δηλαδή, έναν Έλληνα"
Δεν λεει βεβαια πως αντιμετωπιζεται αυτος ο "Ανθελλην Κρατουντας"....Με τιποτε μαγια με τιποτε μαντζουνια τιποτε εντομοκτονα ψεκασμους γενικως με τι και πως τελος παντων...
Θα μου πειτε εδω δεν λεει ποιος ειναι ο "κρατουντας " θα σου πει πως να τον αντιμετωπισεις????
Εκτος αν εννοει οτι ο Κρατουντας εσκοτωσεν τον φοβον αρα ο Ελλην θα βγει στο κλαρι!!!...
Και εδω υπαρχει η κεντρικη μαλακια του κειμενου...
Διοτι η μη υπαρξη του "κρατουντα'' η αποδυναμωση του και η αδυναμια του να κυβερνησει σε μια κοινωνια χωρις αρχες σχεδιο θεσμους και προοπτικη πολλαπλασιαζει τον φοβο και δεν τον σκοτωνει και οδηγει σε χαος και ακροδεξιες λυσεις...
Ευτυχως ομως ο Νεοελλην δεν πασχει απο φοβον για την διατηρησιν της ελπιδας αλλα απο φοβον απωλειας των της παρτης του....
Και οσον μαχεται για την παρτη του και δεν περναει απο το εγω στο εμεις ο "κρατουντας" κραταει γερα...
Εκτος παλι εαν εννοει ''αναρχοαυτονομες κομμουνες'' και ''λαικην κυβερνησιν και εξουσιαν'' οποτε περι ορεξεως κολοκυθοπητα και θα παω στην γωνια να δω αν ερχομαι....
Τελος τελειωνει με την φαημους εξισωσιν Αφοβος +Ελευθερος = Ελληνας....
Μονο που με τα χρονια οι παραγοντες της εξισωσεως δεν ισχυουν πλεον ..εχουν μεταβληθει σε....
Μικρολαμογιο+Μικροαπατεωνας =Νεοελληνας
Τοιουτοτροπως τι προσφερει αυτο το κειμενο εκτος απο το να κανουμε επιδειξιν περιτεχνων εκφρασεων και ναχουμε να λεγουμε....
Τι απεκομησα επιπλεον απο οτι ηξερα ηδη διαβαζοντας το....
Να μου σκοτωσει τον φοβο???
Προσωπικα δεν φοβαμαι τιποτε!!!
Διοτι τον "κρατουντα '' η τον εχεις μεσα σου η δεν τον εχεις....
Και σεις που παρηγοριεστε και εντυπωσιαζεστε απο τετοιας ποιοτητος κειμενα τον εχετε μεσα σας....
Γιαυτο σας αρεσει να τον σκοτωνετε στα λογια....
Αρα και επομενως δικαιουμαι να λεω οτι προκειται για παπαρομαλακιες η οχι????

Ανώνυμος είπε...

Ten ten
Κάθε κείμενο αποτελείται από ένα ουσιώδες και ένα επουσιώδες μέρος.
Το επουσιώδες, είναι το γλωσσικό πλαίσιο (κοσμοεικόνα, λεξιλόγιο, συντακτικό, γραμματική, επίπεδο ευφυΐας) εντός του οποίου διατυπώνεται το περιεχόμενό του.
Το ουσιώδες, είναι το νόημά του.
Ο Simple Man, αν έχω καταλάβει σωστά, επέλεξε εκείνο το γλωσσικό πλαίσιο που είναι το καταλληλότερο προκειμένου, η πλειοψηφία των Ελλήνων να μπορέσουν να αντιληφθούν το νόημα του κειμένου.
Με τα σχόλιά σου επιχείρησε την εξής λαθροχειρία: άσκησες κρητική στο περιεχόμενο του κειμένου, αφού προηγουμένως και άνευ ρητής και έντιμης προειδοποίησης επέλεξες ένα διαφορετικό γλωσσικό πλαίσιο. Φυσικά, όσοι δεν κατάλαβαν τη λαθροχειρία σου νομίζουν ότι δήθεν αποδόμησες αυτό το κείμενο.
Δεν κατάφερες και ούτε θα καταφέρεις ποτέ να αποδομήσεις το νόημά του που, νομίζω, είναι η αγάπη για την ποιότητα, για την αλήθεια, για την αρετή, για τη φιλία, τη συνεργασία, την ομόνοια, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την προκοπή.
Αντίθετα, μάλιστα, νομίζω ότι ισχυροποίησες αυτό το νόημα καθώς έδειξες έμπρακτα πόσο στείρα γίνεται η συμπεριφορά των ανθρώπων εκείνων που στερούνται την αγάπη για την ποιότητα, την αλήθεια, την αρετή και όλα τα υπόλοιπα πραγματικά αγαθά της ζωή του ανθρώπου.

Ten Ten είπε...

Aνωνυμε μου.....
Επετρεψε μου να κανω μερικες παρατηρησεις στο σχολιακι σου....

"Κάθε κείμενο αποτελείται από ένα ουσιώδες και ένα επουσιώδες μέρος.
Το επουσιώδες, είναι το γλωσσικό πλαίσιο (κοσμοεικόνα, λεξιλόγιο, συντακτικό, γραμματική, επίπεδο ευφυΐας) εντός του οποίου διατυπώνεται το περιεχόμενό του.
Το ουσιώδες, είναι το νόημά του.
Ο Simple Man, αν έχω καταλάβει σωστά, επέλεξε εκείνο το γλωσσικό πλαίσιο που είναι το καταλληλότερο προκειμένου, η πλειοψηφία των Ελλήνων να μπορέσουν να αντιληφθούν το νόημα του κειμένου."

Συμφωνω οτι καθε κειμενο αποτελειται απο το γλωσσικο πλαισιο και το νοημα του...
Διαφωνω με ολα ταλλα...
Το πιο απο τα δυο ειναι ουσιωδες η επουσιωδες εξαρταται απο τον στοχο Συγγραφεα..
Ποιοι ειναι οι σκοποι του τι θελει να αποδειξει σε ποιους απευθυνεται σε τι στοχευει ποσο Ναρκισσος ειναι και μερικα αλλα... ..
Ο Σιμπλ μαν δεν διαλεξε το γλωσσικο πλαισιο που η πλειοψηφια των Ελληνων να μπορεσουν να αντιληφθουν το νεφελωδες νοημα [που στην ουσια δεν υπαρχει] αλλα εκεινο που θα εντυπωσιασει συνταξιουχες δασκαλες και αλλες αδελφες ψυχες σκοπευοντας το Θυμικο και παρακαμπτωντας την κλονισμενη μερικες φορες λογικη...
Γιαυτο κειμενα σαν αυτο ουτε αθωα ειναι ουτε ουδετερα και ηθικως ανωτερα αλλα αποπροσανατολιστικα και υποπτα...

"Με τα σχόλιά σου επιχείρησε την εξής λαθροχειρία: άσκησες κρητική στο περιεχόμενο του κειμένου, αφού προηγουμένως και άνευ ρητής και έντιμης προειδοποίησης επέλεξες ένα διαφορετικό γλωσσικό πλαίσιο. Φυσικά, όσοι δεν κατάλαβαν τη λαθροχειρία σου νομίζουν ότι δήθεν αποδόμησες αυτό το κείμενο.
Δεν κατάφερες και ούτε θα καταφέρεις ποτέ να αποδομήσεις το νόημά του που, νομίζω, είναι η αγάπη για την ποιότητα, για την αλήθεια, για την αρετή, για τη φιλία, τη συνεργασία, την ομόνοια, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την προκοπή."

Δεν ειχα κανενα λογο [αν και νομιζω οτι θα μπορουσα] να χρησιμοποιησω εξεζητημενη γλωσσα...
Απλα χρησιμοποιησα την καθημερινη καθομιλουμενη..
Τωρα για τις ''αγαπες και λουλουδια ζωη παραμυθωδην'' που "νομιζεις" οτι βλεπεις στο νοημα[!!!] του κειμενου εξακολουθησε να τα βλεπεις ....
Δεν ειν κακο!!!
Το μονο που φοβαμαι ειναι μην καταληξεις σαν εκεινη τη γρια που σε ολη της την ζωη εκανε φανουροπητες και τις πηγαινε στους γειτονες οσπου μια μερα πηρε αναποδες στροφες εβαλε αντι για ζαχαρι παραθειο και τους ξαποστειλε ολους!!!


"Αντίθετα, μάλιστα, νομίζω ότι ισχυροποίησες αυτό το νόημα καθώς έδειξες έμπρακτα πόσο στείρα γίνεται η συμπεριφορά των ανθρώπων εκείνων που στερούνται την αγάπη για την ποιότητα, την αλήθεια, την αρετή και όλα τα υπόλοιπα πραγματικά αγαθά της ζωή του ανθρώπου."

Το οτι νομιζεις και δεν εισαι σιγουρος ειναι καλη ενδειξη...
Να πιαστεις απο κει ξεκινωντας την Θεραπεια σου...
Οσο οτι εχουμε στειρα συμπεριφορα και στερουμεθα αγαπη για την ποιοτητα [μηπως εννοεις το Κιτς???] την Αληθεια [κρατατε την γερα μην σας ξεφυγει] την αρετη[!!!] και τα υπολοιπα αγαθα???...
Ουτε το φλυτζανι να μου διαβαζες μεγαλεεε!!!!
Θα μου επιτρεψεις ομως να διαφωνησω αν και το γνωριζω οτι πιθανον να μεταβω εις την κολασιν!!!...
Διοτι μπορει να μην ειναι και ετσι....
Απλα βαρεθηκαμε να ακουμε μεγαλα κουφια λογια...
Να βλεπουμε ανθρωπους να ζουν στην κοσμαρα τους και να μην αντιλαμβανονται τι γινεται περα απο την μυτη τους..
Ανθρωπους κλεισμενους στον εαυτο τους να αυτοικανοποιουνται με ωραια κειμενα και "πραγματικα αγαθα" ενω η ζωη προχωρα θελει δραση πραξεις και απαντησεις...
Τον δρομο για τον Παραδεισο τον ξερω...
Για το τι κανουμε τωρα μπορει να μας πει τιποτε αυτος ο περικοκλαδιους μεν...
Ωραια τον σκοτωσαμεν τον ''φοβον της Ελπιδος''[!!!] φουλαραμεν και απο συναισθηματα αγαπης και ελευθεριας και τωρα τι????
Εχετε να μας προτεινετε κατι???
Αναγλυφον ταπετσαριαν γυψοσανιδα στο τζακι και καναπεν γωνια????
Ευχαριστουμεν!!!
Επειδη ομως δεν εχετε παρτε τον να ζειτε στην κοσμαρα σας!!
Εγω θα επιμεινω οτι προκειται περι παπαρομαλακιων!!!

Ανώνυμος είπε...

Ten Ten,
Το «πρόβλημα» του διαχωρισμού των ευχάριστων από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της βίας και η εξάλειψη των δυσάρεστων, αποτελεί ένα ψευδοπρόβλημα.
Ο νόμος της αιτιότητας είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο του κόσμου μας και γι' αυτό, δεν αναιρείται.
Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους, είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν, διακαώς μάλιστα, την επίλυση αυτού του ψευδοπροβλήματος.
Η ουσία του ζητήματός μας είναι μόνο, μια επιλογή: συνεργασία (συνεννόηση, φιλία, συμπάθεια, κ.λ.π.) ή αντιπαλότητα (βία);
Ο καθένας, κάνει την επιλογή του και εισπράττει τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Ούτε η άσκηση λεκτικής βίας, μα ούτε και η συγγραφή όμορφων κειμένων αποτελούν αποδείξεις του δρόμου που βαδίζει ο καθένας μας.
Στο τέλος της «διαδρομής» του καθενός μας, περιμένει ένας «λογαριασμός». Αυτός ο λογαριασμός θα δείξει ποια ήταν η επιλογή του καθενός μας. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω, αποσκοπούν στην συγκάλυψη της ανευθυνότητας εκείνου που τα μεταχειρίζεται.

Τεν Τεν είπε...

Ανωνυμε μου...
Για να ειμαι ειληκρηνης δεν καταλαβα τι ακριβως εννοεις με την εισαγωγη και τα περι ψευδοπροβληματος...
Προφανως δεν ειμαι τοσο διαννοουμενος οσο εσυ...
Προσωπικα ειμαι υπερ της Συνεργασιας με σχεδιο προγραμμα μεθοδο στοχευση εφικτων στοχων στα πλαισια κοινοβουλευτικης Δημοκρατιας....
Οι Νεοελληνες πρεπει αμεσα να αναθεωρησουν πρακτικες και νοοτροπιες δεκαετιων και να επαναπροσδιορισουν την σχεση τους με το "μετρο" να μαθουν να συζητουν συγκεκριμενα και οργανωμενα και οχι γενικα και αοριστα και προπαντος να αναλαμβανουν τις ευθυνες τους με οτι αυτο συνεπαγεται...
Γιατι εχουν ευθυνες και μεγαλες μαλιστα που δεν διαγραφονται με 'το σκοτωμα του φοβου της Ελπιδος"...
Προσωπικα μισω τα γενικολογα καλωπισμενα κειμενα που απευθυνονται σε μια κλικα χειροκροτητων και ουσιαστικα λενε απο κοινοτοπιες εως τιποτε....
Εξακολουθω να πιστευω οτι το αναφερομενο κειμενο ανηκει στα ανωτερω...
Απεχθανομαι επισης τα μεγαλα λογια για Αγαπες θυσιες αλληλεγγιες συννενοησεις φιλιες οπως απεχθανομαι τους Παππαδες τους"πολιτικους''τα Στρατα τους πουλημενους ΔΥ τα ΜΜΕ και τα μεταμφιεσμενα Λαμογια...
Και φυσικα στο τελος της ζωης του καθενος μας περιμενει ο λογαριασμος μονο που ο λογαριασμος δεν θα κριθει απο σκεψεις προθεσεις και αισθηματα αλλα απο πραξεις και στασεις ζωης...
Προσωπικα και μεχρι τωρα δεν εχω προβλημα με την συνειδηση μου....
Ελπιζω να συνεχισω ετσι...
Και κυριως αυτο να ειναι φανερο και στον κοινωνικο μου περιγυρο...
Παντως εκτιμω το ηθος και το υφος που βγαινει μεσα απο τις απαντησεις σου δεν εχω τιποτε προσωπικο μαζυ σου και δεν σκοπευω να συγκρουστω και να ξεκατινιαστω μπορω να πω δε οτι σε συμπαθησα και λιγακι [οχι πολυ και το παρεις επανω σου]...
Αν και ειμαι πολυ καλος στο ξεκατινιασμα....
Το κειμενο ομως μου την εδωσε...
Ισως να ημουν και λιγο υπερβολικος αλλα...
Αν το ξαναδιαβαζα παλι θα μου την εδινε....
Δεν αντεχω τοση μελισταλαχτη γλυκα ισως???....
Εχω διαβασει πολλα τετοια και εχω μπουχτισει ισως????
Δεν γουσταρω την προσποιητη Χριστιανικη ''καλωσυνη" ισως???....
Δεν γουσταρω τα ευκολα χειροκροτηματα και τις αποθεωσεις ισως???
Δεν γουσταρω την ξαναανακαλυψη της πυριτιδας ισως!!!
Γεροντοκοριασα ισως...
Δεν ξερω...
Παντως το κειμενο αυτο για λογους που ισως εξηγησα παραπανω και για το αναποδο Ντι Εν Εη μου μου την εδωσε πραγματικα....
Μου φανηκε κοινοτυπο μελοδραματικο γλυκουτσικο ταξικα ουδετερο και παντελως ενοχλητικα αδιαφορο....
Και μια ερωτηση..
Ποιος και γιατι δεν θα το προσυπεγραφε????
Απο τον Αρχιεπισκοπο μεχρι την εκδιδομενην επι χρημασι!!!
Ισως μονο ο "κρατουντας"φθανει να τον βρισκαμε...
Μου την εδωσε λοιπον και το δωσιμο αυτο το εξεφρασα δια του πληκτρολογιου μου....

Ανώνυμος είπε...

Η εξήγησή σου στο τελευταίο σου σχόλιο μαρτυρά λεβεντιά.
Είναι μόνο η λεβεντιά εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα του "cohesion" στην πολιτεία μας.
Επί του παρόντος, η οριστική λύση αυτού του προβλήματος αναβάλλεται και εν τω μεταξύ, υποκαθίσταται από τους ακραία βίαιους μηχανισμούς που όλοι γνωρίζουμε.
Εκείνοι που γνωρίζουν και μπορούν να εφαρμόσουν τις οριστικές λύσεις βάλλονται από το σύνολο της πολιτείας.
Τη λεβεντιά που έχεις, καλύτερα δε θα ήταν, αντί να την κατασπαταλάς σε ανώφελες προστριβές με ομοίους σου, να την αξιοποιήσεις συμβάλλοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων σου, στην οριστική επίλυση του προβλήματος της «δημιουργικής συνοχής» της πολιτείας μας;

Τεν Τεν είπε...

Και τα καλα λογια τις αβροφροσυνες τις ''συμφωνιες'' και τις ''ταυτισεις''τις αντιπαθω....
Μου την δινουν!!!!
Τις θεωρω τελματογονες πολλες φορες και αδιαφορες για τον πολυ κοσμο...
Πιστευω οτι μονο με την δημιουργικη αντιπαραθεση το προσωπικο παραδειγμα και την επιλογη ενος διαφορετικου μοντελου και τροπου ζωης μπορει να αλλαξει κατι και να επιτευχθει αυτο το "Κοχεσιον"πως το ειπες σε ενα αλλο επιπεδο......
Μονο που εκει στο 'δημιουργικη" τα σκατωνω μερικες φορες....
Παντως τα αναφερθεντα προηγουμενως χαρακτηριστικα αληθεια μου την δινουν...
Μετα πιανω το πληκτρολογιο και οποιον παρει ο Χαρος.!!!...

ΥΓ Δεν ειναι υποχρεωτικο να αντιπαθω και τους ανθρωπους που εμφανιζουν τα παραπανω συμπτωματα...
Οχι ολους τουλαχιστον....

Ανώνυμος είπε...

Ten Ten,
Ουδείς είναι τέλειος.
Όλοι, προσπαθούμε να βελτιωθούμε και αν είμαστε τυχεροί, αλληλοσυμπαραστεκόμαστε με άλλους και προχωράμε μαζί, χέρι - χέρι.
Ωχ! Πάλι άρχισα τα γλυκανάλατά μου! (μη χέσω...)

ΤΕΝ ΤΕΝ είπε...

"Eνα καλο χεσιμο ειναι ολα τα λεφτα"....
Ετσι τουλαχιστον ισχυριζεται ο διασημος Τηλεοπτικος Ιατρος Δρ Φικιωρης....

γεωργία είπε...

@ τεν τεν
Ο καθένας τέτοια κείμενα τα αντιλαμβάνεται σύμφωνα με τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του και το χαρακτήρα του, προσωπικά την παραπάνω κουβέντα σας με τον ανώνυμο εγώ δεν την πολυκατάλαβα , μάλλον εγώ είμαι πιο αμόρφωτη από΄τι λές οτι είσαι εσύ. Θα σου πώ λοιπόν τι καταλαβαίνω εγώ από το κείμενο

Ποιός ειναι ο κρατούντας…

Το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε ως χρεωκοπημένο κράτος για τους γνωστούς λόγους.
Η σημερινή χρεωκοπία είναι η 5η,έχουμε χρεωκοπίες το 1827 το 1843, 1893, 1932 και σήμερα. Με την λεγόμενη εποποιία μετά την ναζιστική κατοχή ο ελληνικός λαός μαζί με τον διοικητή της τραπέζης ελλάδος Χαλκιά και καποιους καθηγητές προσπάθησε να αιτηθεί να διαγραφούν τα προπολεμικά χρέη διότι είχε χρεωκοπήσει τόσες φορές γιάυτα αλλά ηταν μάταιο. Με το δόγμα Τρούμαν μας ανάγκασαν να αναγνωρίσουμε τα προπολεμικά χρέη από το 1881 και μαζί με διεθνής εξευτελισμούς προς τη χώρα, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 14 χρόνια προκειμένου να πάρουν τη χειρότερη δυνατή ρύθμιση για τα προπολεμικά χρέη.
Ξέχασα και τις καταστροφές από ναζί, χρυσό, κατωχικό δάνειο και καμία μα καμία αποζημίωση.
Μέτρα τώρα Κρατούντες,
1964 Γεώργιος Παπανδρέου με υπ. Οικονομίας Κ. Μητσοτάκη αναγνώρισαν τα προπολεμικά χρέη από το 1881 στην τρέχουσα αξία τους, χωρίς να λάβει υπόψη οτι ένα μεγάλο μέρος είχε πληρωθεί και το υπόλοιπο είχε διαγραφεί μέσω των χρεωκοπιών το 1893 και το 1932, σύν τους τόκους υπερημερίας σύν ένα 70% εναπόδοση για την ψυχική οδύνη των ομολογιούχων λόγω καθυστέρησης, το 30% έλληνες ομολογιούχοι, επιχειρηματίες, πολιτικές οικογένειες και παλάτι στους εαυτούς τους δηλαδή.
συνεχίζεται

γεωργία είπε...

Η ρύθμιση αυτή ήταν για 45 χρόνια +64 =2009.
Η χούντα έκανε εξολογιστικό το χρέος για να μπορέσει να εκχωρίσει σημαντικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σαν αντάλαγμα απόσβεσης μέρους των προπολεμικών χρεών.Πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του Υπ. Εξ των ΗΠΑ που δείχνει οτι η Κυπρος ήταν μία τέτοια επιχείρηση. Το υπόλοιπο μέρος του χρέους συνεχίστηκε να πληρώνεται από δημόσιες υπηρεσίες ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Από τότε δανείζοντε συστηματικά οι δημόσιες υπηρεσίες για να πληρώνονται αυτά τα εξολογιστικά χρέη. Αυτό φυσικά συνεχίστηκε και στη μεταπολίτευση.
1970 Κ. Καραμαλής-υπογράφηκαν δανειακές συμβάσεις με γαλλικές, γερμανικές, αμερικανικές τράπεζες, οι γαλλικές μας στοίχησαν κατι τις παραπάνω διότι δεν έφτανε που ήταν με τοκογλυφικούς όρους μας ανάγκαζαν πού θα δαπανούσαμε τα δανεικά, σε γαλλικές φρεγάτες κτλ, καθώς επίσης θα ανοίξετε έτσι την αγορά σας για να διοχετευτούν τα γαλλικά προοιόντα.
Όπως καταλαβαίνουμε αυτό δεν δημιούργησε μόνο τεράστια χρέη αλλα και τεράστιες ζημιές στην ασθενική παραγωγική βάση της οικονομίας. Αυτή η καταστροφή ολοκληρώθηκε με την ένταξη μας στην ΕΟΚ διότι αρχίζουν να αυξάνονται τα εσωτερικά ελλείματα της χώρας τα οποία αντιμετωπίζονται ή με εξαγωγές ή με δάνεια.
Τι να εξάγει; την παραγωγή που συντριβόταν από το καθεστώς υποτέλειας.
Περίπου 340 ελληνικές επιχειρήσεις πήραν δανεικά και αγύριστα στις ελληνικές τράπεζες και πήγαν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό με λιγότερη φορολογία και φτηνότερους εργάτες.
συνεχίζεται

γεωργία είπε...

1974 Α. Παπανδρέου φόρτωσε τα χρέη των παραπάνω εταιρειών στον κρατικό προυπλογισμό. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα κράτησε το πολυ καλά εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό από την αφρόκρεμα των ελληνικών επιχειρήσεων απο το 74 μέχρι 84 στις εταιρείες αυτές να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου και το πλήρωνε με αντάλαγμα ψήφους (χαλυβουργική ,ΤΙΤΆΝ κτλ). Με αποτέλεσμα να διαλυθούν διότι δεν εξυγχρονίζονταν ωστε να είναι ανταγωνιστικές και να πουληθούν την δεκαετία 90, ξέρουμε κοψοχρονιά. Όλες αυτάς οι καταστροφές συνεχίζουν να καλύπτονται με δάνεια.
Επίσης έχουμε την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας με τα αγροτικά ισοζύγια να γίνονται και αυτά ελλειματικά λόγω της ακατάσχετης ειαγωγής αγροτικών προοιόντων. Άδειασε η επαρχία πήγαν οι αγρότες στις μεγαλουπόλεις γιατί δεν βγαίναν να ζήσουν, δώσε ψήφο να σου δώσω δουλειά στο δημόσιο, τα ξέρουμε τα νταβατζιλίκια.
Μέτρα για την καταστροφή; Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, λιτότητα έως σήμερα, αναδιανομή εισοδήματος τάχαμου κίνητρα για επιχειρήσεις στους ίδιους ναι στους ίδιους επιχειρηματίες που είχαν πριν κάποια χρόνια πιστολιάσει.
Μετά έχουμε Σημίτη ευρώ-χρηματιστήρια, Siemens, υποβρύχια, προμήθειες κτλ
Μετά καραμαλή-βατοπέδια Vodafone κτλ.
Και σήμερα παπανδρεου ΔΝΤ-ΤΡΟΙΚΑ.

γεωργία είπε...

Νά οι κρατούντες. Και μην μου πεί κανείς γιατί τους ψηφίζε ο λαός (άσε που δεν τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά ο λαός, ότι θέλουν αυτοί μαθαίνει ο λαός) διότι στην ολιγαρχία ότι και να ψηφίζεις ολιχάρχες θα έχεις.
Τώρα όσο για την ελπίδα που πέθανε και πήρε μαζί το Φόβο, Προσωπικά δεν είμαι γριά ούτε φανουρόπιτες φτιάχνω ούτε θα βγώ να σκοτώσω κανένα επειδή είμαι ελέυθερη , είμαι 30 χρονών και δεν έχω καμία ελπίδα και κανένα όνειρο, δεν ξέρω αν αύριο θα έχω δουλειά ή όχι, αν αρρωστήσω θα πεθάνω σαν το σκυλί στο αμπέλι γιατί στο νοσοκομείο θα τους λείπουν οροί και φάρμακα παρόλο που τώρα έχω δουλειά και μου κρατάνε τα κέρατα τους για ασφάλιση. Να κάνω οικογένεια, δεν είμαι με τα καλά μου λέω εγώ. Λοιπόν γιατί να παίξω με τα χαρτιά αυτου του συστήματος πού μόνο να με απομιζά ξέρει και να με κοροιδέυει. Νίωθω ελέυθερη πιά και με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω τα βουνά όχι για να κάνω αντάρτικο και να σφάζω (επικίνδυνο το κείμενο του simple…) αλλά για να μήν τους ξέρω και να μήν με ξέρουν και ας μου βγάλουν μετά φοροκάρτες και λαθρονόμους.

Ανώνυμος είπε...

“Λοιπόν γιατί να παίξω με τα χαρτιά αυτού του συστήματος πού μόνο να με απομυζά ξέρει και να με κοροϊδεύει. Νιώθω ελεύθερη πια και με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω τα βουνά όχι για να κάνω αντάρτικο και να σφάζω (επικίνδυνο το κείμενο του simple…) αλλά για να μην τους ξέρω και να μην με ξέρουν και ας μου βγάλουν μετά φοροκάρτες και λαθρονόμους”.

Αγαπητή Γεωργία,
Με όλο το σεβασμό στην αγανάκτησή σου.
Σημαντικότερο από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και υγεία. Μετά έρχονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά ακολουθούν τα πολιτικά (συνταγματικά) δικαιώματα.
Για να είναι σεβαστή η ανθρώπινη ζωή και υγεία, τα στοιχειώδη ανθρώπινα, τα πολιτικά δικαιώματα, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: η επιλογή της αλληλεγγύης, της εντιμότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εκ μέρους των πολιτών.
Στην Ελλάδα οι πολίτες επέλεξαν να στρέφουν το πρόσωπό τους αλλού όταν συνέβαιναν αδικίες. Επέλεξαν να κάνουν χρήση ανέντιμων μέσων για να βελτιώσουν τη θέση τους σε βάρος των άλλων. Υπονόμευσαν δε την κοινωνική εμπιστοσύνη επιλέγοντας την υποκρισία ως βασικό στοιχείο των κοινωνικών και επαγγελματικών σχέσεων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, έχασε την αξία της η ανθρώπινη ζωή και υγεία, δεν είναι σεβαστά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και καταπατούνται τα πολιτικά δικαιώματα. Έτσι, αυτά που με ακρίβεια περιγράφεις είναι φυσικό να συμβαίνουν.
Εδώ που φτάσαμε, ούτε και στα βουνά δε θα βρεις την ησυχία σου.
Θα άξιζε να έβλεπες το πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες άλλων χωρών όταν, στην καθημερινότητά τους εντοπίσουν, εντός του δημόσιου χώρου, κάποια παρατυπία ή δυσαρμονία: επιλαμβάνονται αμέσως και προσωπικά του ζητήματος που παρατήρησαν και κάνουν ό,τι μπορούν για να επαναφέρουν την τάξη και την αρμονία. Το θετικό πολιτισμικό σοκ που παθαίνεις όταν βγεις εκτός Ελλάδος είναι ισχυρό.
Ο «Κρατούντας» είναι το σύμπτωμα της έμπρακτης έλλειψης σεβασμού, εκ μέρους των πολιτών, έναντι των ουσιωδών της ανθρώπινης ζωής του διπλανού τους: η ίδια η ζωή του, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, τα πολιτικά του δικαιώματα, η ευημερία και η προκοπή του.
Όλα αυτά που αναφέρεις στα σχόλιά σου και που πονάνε εσένα και όλους μας, καθώς επίσης και πάρα πολλά άλλα ανάλογα, θα εκλείψουν, απλά και μόνο όταν οι πολίτες εκδηλώσουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στα ιερά και τα ουσιώδη της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ακριβώς είναι και η λύση στην πολλαπλή κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.
Όλα τα υπόλοιπα, είναι πιθανό ενδεχόμενο να μην αποτελούν τίποτα περισσότερο από αερολογίες.

Τεν Τεν είπε...

Δεν γουσταρω να συμφωνω με απαντησεις!!!

γεωργία είπε...

Δέν σκοπέυω να πάω μόνη μου στα "βουνά" νομίζω θα είμαστε πολλοί, ικανοί να οργανώσουμε μία σωστή κοινωνία επιτέλους, μακρυά από απάνθρωπα συστήματα εξουσιαστών και Εφιαλτών πού από τη φύση τους δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και στήνονται ακριβώς με τρόπο τέτοιο ΄ώστε οι πολίτες να γαλουχούνται από μικρά παιδειά έτσι ώστε να στρέφουν το πρόσωπό τους αλλού όταν συμβαινουν αδικίες. Να επιλέγουν να κάνουν χρήση ανέντιμων μέσων για να βελτιώσουν τη θέση τους σε βάρος των άλλων. Να υπονόμευουν την κοινωνική εμπιστοσύνη επιλέγοντας την υποκρισία ως βασικό στοιχείο των κοινωνικών και επαγγελματικών σχέσεων.
"Θα άξιζε να έβλεπες το πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες άλλων χωρών όταν, στην καθημερινότητά τους εντοπίσουν, εντός του δημόσιου χώρου, κάποια παρατυπία ή δυσαρμονία"
Ξέρω πολύ καλά πώς συμπεριφέρονται έζησα 7 χρόνια στο εξωτερικό, δεν είναι βέβαια τόσο ιδανικά όπως τα παρουσιάζεις, μα θα δεχτώ οτι υπάρχει στοιχειώδης λειτουργία δικαιοσύνης εκεί, δεν μου είναι και πάρα πολύ εύκολο να ενεργοποιήσω την δικαιοσύνη εγώ, η οποία χρηματίζεται απο την εκάστοτε εξουσία για να μήν κάνει το σοβαρό λειτουργημά της. Άσε που προσωπικά πιστεύω οτι δέν είναι μόνο πρόβλημα ελληνικό αυτό που ζούμε, έχω την εντύπωση οτι είναι λίγο γενικότερο. Έχει γεμίσει ο τόπος εφιάλτες οι δικοί μας έτυχε να είναι του χείρηστου είδους. Γι΄αυτό σας κούρασα με όλη αυτή τη ιστορία παραπάνω γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε οτι όταν μια κοινωνία κάθε φορά που πάει να σταθεί στα πόδια της αποδιοργανώνεται συνεχώς από φορείς που θεωρητικά θα έπρεπε να την οργανώνουν και καταστρέφουν παράλληλα και την παιδεία της είναι πολύ εύκολο να κάνει τρομερά λάθη αυτή η κοινωνία. Πρέπει πάντα να κοιτάμε τα αίτια μιας κατάστασης όχι μόνο τις συνέπειες. Γι΄αυτό δεν δέχομαι εύκολα αυτή τη λογική του αυτομαστιγώματος εις βάρος μιάς ολόκληρης κοινωνίας. Ένα πράγμα μπορώ να χρεώσω τον εαυτό μου και τους συνανθρώπους μου και γι αυτό δεν είμαι και σίγουρη, οτί βλέπαμε επιφανειακά και όχι σε βάθος αυτα που μας πασάρανε.

Ten Ten είπε...

Oχι δεν ειμαι ικανοποιημενος...
Μου την εδωσε παλι....
Θα απαντησω...
Αγαπητη Τζωρζια δεν νομιζω οτι πιστευεις οτι εισαι πιο αμορφωτη απο μενα...
Να μουλεγες οτι το παιζεις ετσι θα το πιστευα...
Ολη αυτη η ιστορια των χρεοκοποιων απο 1921 μεχρι σημερα ειναι αποτελεσματα νοοτροπιων πρακτικων και πολιτικων και οχι οι αιτιες των...
Αυτα ολα δεν επεσαν εξ ουρανου και μας βρηκαν κατακουτελα....
Τα υποθαλψαμε τα δημιουργησαμε τα καλιεργησαμε τα ανεχθηκαμε εμμεσως η αμμεσως καλως η κακως σαν συνολον και εχουμε την αναλογικη ευθυνη που αναλογει στον καθενα μας..
.Επομενως η δικαιολογια οτι ο Λαος δεν ηξερε γιατι καποια αορατη δυναμη ο κρατουντας δεν τον αφηνε να αποφασισει δεν στεκει {εξ αλλου πως ξερεις εσυ??? Στις μυστικες υπηρεσιες εισαι???} καθοσον μαλιστα η κοινοβουλευτικη μας δημοκρατια κυριως μετα το 1974 παρ ολες τις παμπολλες αδυναμιες της παραμενει συγκριτικα απο τα πιο δημοκρατικα καθεστωτα παγκοσμιως και χωρις να ειμαι Ιστορικος οικονομικος αναλυτης νομιζω οτι τα προβληματα του Χρεους και των ελλειματων διογκοθηκαν την περιοδο αυτη
Απο το 1974 εως σημερα και επομενως ας αφησωμεν τον Τρικουπη τον Καποδιστρια τον Μαυροκορδατο και τον Παλαιων Πατρων Γερμανο....
Διοτι αν εξαιρεσουμε την σκανδιναβια και τις χωρες τις δυτικης και κεντρικης Ευρωπης και αναλογιστουμε τι γινοταν η γινεται στις χωρες της Ανατολικης Ευρωπης Ασια Αφρικη Νοτια Αμερικη κτλ θα διαπιστωσουμε οτι το πρτοσφατο κοινωνικο μας συμβολαιο δεν ηταν εκεινο που επετρεψε στον "κρατουνταν" να κανει οτι εκανε αλλα η ποιοτητα η νοοτροπια η ενθαρρυνση και η συμμετοχη ενος δυστυχως μαλακα Λαου...
Ακομη και στο θεμα του Γερμανικου Χρεους ειδες εσυ καμια λαικη κινητοποιηση που να απαιτει απο τον κρατουντα να το απαιτησει αν η απαιτηση αυτη πλεον [δεν το γνωριζω]μπορει να σταθει νομικα????
Ειδες καμια τιμωρια στον Κρατουντα για την ασυνεπειαν του????
Εγω το μονο που ειδα ειναι να κοβεται η Ελλαδα στα δυο διοτι ο Ηρακλης προσεκομησε πλαστα δικαιολογητικα και βασει των νομων υποβιβαζεται!!!....
Διοτι ο κρατουντας δεν κυβερναει μονος του ο Λαος παρολες τις ιδεοληψιες ενος πολιτικου κυριως χωρου δεν ειναι ουτε αγιος ουτε αλανθαστος [φυσικα οταν λεμε Λαο εννοουμε την ενεργη η απαθη πλειοψηφεια του και οχι μεμονωνενες περιπτωσεις και στην ουσια θλιβερες μειοψηφειες]και οπως λεει και το γνωστο μετα την απομακρυνση εκ του ταμειου....
"Σημαντικότερο από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και υγεία.
Μετά έρχονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα
Ελευθερια Δημοκρατια Αυτοπροσδιορισμος και αυτοδιαχειρηση.
Μετά ακολουθούν τα πολιτικά (συνταγματικά) δικαιώματα.
Για να είναι σεβαστή η ανθρώπινη ζωή και υγεία, τα στοιχειώδη ανθρώπινα, τα πολιτικά δικαιώματα, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: η επιλογή της αγωνιστικης αλληλεγγύης, της εντιμότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, Την αγωνιστικη καθιερωση διαφορετικων αξιων και τροπου ζωης και την συμφιλιωση και επιλογη με αυτο που οι προγονοι μας το ελεγαν ''μετρο'' εκ μέρους των πολιτών."
Τα παραπανω σχεδον εγραψε ο ''ανωνυμος'' και τα παραποιησα ελαφρως χωρις την εγκριση του...
Οσο για τα αλλα ...
Οσον και να διευκολυνουν τις ιδεοληψιες και τις ξεπερασμενες θεωρειες ορισμενων δεν εχωμεν ολιγαρχιαν αλλα πρωθυπουργευμενην Κοινοβουλευτικην Δημοκρατιαν με πολλες αδυναμιες και μειονεκτηματα...
Τωρα αν ο Κυριαρχος Λαος θελει να τον Κυβερνανε τρεις οικογενειες και δεν εχει ιδεα του τι σημαινει πολιτικη ευθυνη αυτο ειναι αλλο θεμα και δεν φταιει ουτε το πολιτευμα ουτε ο Κρατουντας...
Και για να ειμεθα ειληκρηνης ουτε αποκλειστικα και ο ιδιος αφου καθε φορα εκλεγει μεταξυ των προτεινομενων επιλογων...
Φταινε φυσικα οι ηγεσιες του αν και μια θεωρεια λεει οτι ''εχει αυτες που του αξιζουν ''και βεβαιως οσοι φευγουν στα βουνα τους οποιους δεν χρειαζεται να πω που τους εχει γραμμενους ο κρατουντας διοτι θα παρεκτραπω παλιν..[ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ].

Ten Ten είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Το παραδειγμα με την φανουροπητα δεν το καταλαβες...
Οχι γιατι υστερεις σε μορφωση αλλα γιατι δεν το διατυπωσα διεξωδικοτερον...
Εχουν δει τα ματακια μου ανθρωπους που θυσιασαν την ζωη τους για μια γαμημενη ιδεα και στο τελος της μεταξυ ανιας και αλτσχαιμερ να αναρωτιουνται αν αξιζε τον κοπο και να συμπορευονται με τους Κουρηδες και τις Αυριανες {νατο το παραθειο}...
Οσο για την επαγγελματικη αβεβαιοτητα και την καρμανιολα της ανεργειας το ιδιο αντιμετωπιζουν και χειροτερα δισεκαττομυρια ανθρωποι σ αυτο τον πλανητη...
Δεν λεω οτι ειναι σωστο αφου συμπεριλαμβεται στα βασικα δικαιωματα του πολιτη αλλα δεν εισαι η μονη υπαρχουν και αλλοι μερικοι των οποιων μαλιστα αγωνιζονται για να αλλαξουν την κατασταση και δεν περνουν τα βουνα...
Και στο κατω κατω κανεις δεν σε υποχρεωνει να παιξεις με τα "χαρτια αυτου του συστηματος" αν εισαι μαγκας παλεψε να αλλαξεις τον εαυτο σου τους γυρω σου να το μεταλλαξεις το πουστικο το συστημα και να αποδυναμωσεις την κουφαλα τον κρατουντα και αν ελθει η ωρα και ωριμασουν οι συνθηκες και το επιθυμει και η πλειοψηφια των πολιτων να τους ανατρεψεις...
Με σχεδιο ομως προγραμμα και προοπτικη και οχι αλμα στο κενο..
Εδω και τωρα επισης και οχι "οταν κατεβει ο Μοσκοβος" η οταν ελθει η Δευτερα παρουσια που τα προβληματα θα λυθουν αυτοματως και απο μονα τους..
Το οτι ο κρατουντας ειναι παντοδυναμος και εσυ σκλαβα του που πρεπει να σκοτωσεις τον φοβο της Ελπιδας για να ελευθερωθεις ειναι παραμυθι...
Και βασει αυτου του παραμυθιου εσυ επιλεγεις να φυγεις στα βουνα διοτι εισαι λευτερη λεει....
Παπαρια μαντολες!!!
Αν αυτο ηθελε να πετυχει ο σατανικος κρατουντας μεσω του παπαρομαλακισμενου αυτου κειμενου το πετυχε...
Δεν εισαι λευτερη....
Διοτι κατα πρωτοις εχεις τον κρατουντα μεσα στο κεφαλι σου...
Και κατα δευτεροις ο Ελευθερος λεει δεν σας χρωσταω τιποτε και μου χρωστατε πολλα και τα διεκδικω εδω και τωρα συνεχως και αδιαλειπτως και οτι μπορω να ξεκολησω με τις μικρες εστω δυναμεις μου θα σας το παρω...
Ακομη και ενα κοκκαλακι να μπορω να αποσπασω απο το αργιογουρουνο σας θα το κανω τωρα επιφυλλασσομενος παντος νομιμου δικαιωματος μου....
Ετσι λενε οι ελευθεροι και δεν φευγουν στα βουνα να εκδικηθουνε τον κρατουντα!!!!....
Ξερεις εκεινο το ανεκδοτο που ο συζηγος για να εκδικηθει την απιστη εκοψε το πουλι του????
Ειχα γραψει το κατεβατο μου οταν προεκυψε και αλλο γραμμα...
Δεν λεει ομως και τιποτε διαφορετικο...
Διοτι ποιος σου ειπε οτι το σχεδιο του "κρατουντα''ειναι να φυγεις μονη σου....
Διοτι Και φυσικα η παιδεια μας ειναι απαραδεκτη αλλα αυτο δεν ειναι δικαιολογια να αφηνει τα παιδια της η αλλη να βλεπουν Αννιτα και Παρατραγουδα για να βγει με τον Γκομενο...
Διοτι και φυσικα πρεπει να κοιταμε τα αιτια μιας καταστασης και οχι τα αποτελεσματα..
Και το κυριο αιτιο που εμεις μπορουμε να ελεγξουμε και να αλλαξουμε ειναι η νοοτροπια και η ποιοτητα αυτου του Λαου αρχιζοντας απο τομν εαυτο μας την οικογενεια μας το αμμεσο και εμμεσο περιβαλλον με το προσωπικο μας παραδειγμα...
Φτανει να μην παραμυθιαζομεθα απο κειμενα γεματα γλυκερες παπαρομαλακιες οπως εκεινο δια το οποιον αλλωστε ξεκινησε και το αργκιουμεντ....

Ανώνυμος είπε...

Με τη σειρά μου θα ήθελα να διευκρινίσω δύο ζητήματα: την επιφανειακή σκέψη και τη μεταστροφή γνώμης.

«Ένα πράγμα μπορώ να χρεώσω τον εαυτό μου και τους συνανθρώπους μου και γι αυτό δεν είμαι και σίγουρη, ότι βλέπαμε επιφανειακά και όχι σε βάθος αυτά που μας πασάρανε».

Όταν βλέπουμε επιφανειακά τα ζητήματα που αφορούν και άλλους ανθρώπους, εν δυνάμει αναλαμβάνουμε τεράστιες ευθύνες.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Η επιφανειακή θεώρηση δεν οδηγεί σε εσφαλμένες κρίσεις που επηρεάζουν άλλους συνανθρώπους μας και οδηγεί σε εσφαλμένες κρίσεις, αντιλήψεις και ενέργειες που βλάπτουν άλλους.
Η ομάδα, το σύνολο, η κοινωνία διαθέτει τεράστια δύναμη σε σχέση με τη δύναμη που διαθέτει το μεμονωμένο άτομο. Επομένως, όποτε η επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων εκ μέρους ομάδων ή κοινωνιών οδηγεί σε εσφαλμένες κρίσεις, αντιλήψεις και ενέργειες που επηρεάζουν μεμονωμένα άτομα, τότε το αποτέλεσμα, συχνά, είναι συντριπτικά καταστροφικό.
Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ! Και όταν δε σκοτώνει, μπορεί να σπιλώνει αδικαιολόγητα υπολήψεις, να οδηγεί στο περιθώριο ανθρώπους ή να τους αφήνει εκτεθειμένους στη βία άνομων συμφερόντων. Μπορεί να καταστρέφει κοινωνικούς θεσμούς και να οδηγεί στον εκφυλισμό ολόκληρες πολιτείες.
Ένας ενήλικας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί επιφανειακά τα πράγματα που αφορούν και άλλους συνανθρώπους του. Η επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων αποτελεί μια εγκληματική επιλογή.

«Το παράδειγμα με την φανουρόπιτα δεν το κατάλαβες...
Όχι γιατί υστερείς σε μόρφωση αλλά γιατί δεν το διατύπωσα διεξοδικότερων...
Έχουν δει τα ματάκια μου ανθρώπους που θυσίασαν την ζωή τους για μια γαμημένη ιδέα και στο τέλος της μεταξύ ανίας και αλτσχάμερ να αναρωτιούνται αν άξιζε τον κόπο και να συμπορεύονται με τους Κουρήδες και τις Αυριανές {νάτο το παραθειο}...»

Σύμφωνα με τις δικές μου αρχές, τα μέλη μιας πολιτείας οφείλουν το ένα στο άλλο, εξ υπαρχής, την αλληλοπαροχή μιας έξωθεν καλής μαρτυρίας, την κατάφαση στο ενδεχόμενο συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης, επικοινωνίας και κλήσης σε προσωπική σχέση. Οι πολίτες χρωστούν σε όλους τους συμπολίτες την καλή τους προαίρεση. Όσες αρνητικές ενδείξεις και αν διαθέτει ένας πολίτης (π.χ. μία, ή, διακόσιες, ή, ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες, οκτακόσιες είκοσι οκτώ αρνητικές ενδείξεις) δεν έχει το δικαίωμα να κατηγοριοποιήσει αρνητικά το σύνολο της πολιτείας, ή κάποια ομάδα προσώπων, ή κάποιο πρόσωπο. Όσο κι αν λυσσομανάνε τα Μ.Μ.Ε., όσο κι αν λυσσομανάνε τα διάφορα οργανωμένα συμφέροντα, όσο κι αν λυσσομανάνε πρόσωπα «κύρους», όσο κι αν λυσσομανάει η γειτόνισσα η κουτσομπόλα, ο καθένας τους για να σπείρει διχόνοια ή συκοφαντίες, ο πολίτης οφείλει να διατηρεί την θετική του προαίρεση και να αρνείται να νοθεύσει τη συμπεριφορά του προς το σύνολο της πολιτείας, την ομάδα και το πρόσωπο. Όταν όμως υπάρξουν αυθεντικές αρνητικές αποδείξεις, τότε οφείλει να κατηγοριοποιήσει αρνητικά και να υιοθετήσει αρνητική συμπεριφορά, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και του μέτρου των αρνητικών επιλογών του συνόλου της πολιτείας, της ομάδας και του προσώπου.
Επομένως, να μη δαιμονοποιούμε τη μεταστροφή της γνώμης γενικώς και αορίστως, αλλά να την επικροτούμε όταν είναι δίκαιη και να την κακίζουμε όταν είναι αβάσιμη ή όταν οφείλεται στην αδυναμία χαρακτήρων.

γεωργία είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφωνώ με αυτά που λέτε/ε, ούτε θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης το έχει ο «Κρατούντας» και όχι εγώ . Δεν διαφωνώ σε τίποτα μαζί σας αυτό που προσπαθώ απλά να επισημάνω είναι ότι αφού έχουμε κάνει τον απολογισμό μας κι είδαμε που κάναμε λάθη καλό είναι να πάμε στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού και της δημιουργίας όπως κι ο τεν τέν πολύ σωστά είπε. Δεν έχει πλέον νόημα να αναθεματίζουμε του εαυτούς μας και να μένουμε εκεί, στους αναθεματισμούς. Κι εμένα αυτό είναι το μοτό μου αλλάζω όλο και περισσότερο τον εαυτό μου ώστε κάποια στιγμή να αλλάξει και ο κόσμος.«Αυτα ολα δεν επεσαν εξ ουρανου και μας βρηκαν κατακουτελα....» φυσικά και δεν έπεσαν εξ ουρανού αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αυτές τις νοοτροπίες. Γι’αυτό κοιτάω την ιστορία από την δημιουργία του κράτους και όχι από το 74. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν από τον ουρανό το 1974, είχαν προηγηθεί παγκόσμιοι, εμφύλιος και μία χούντα. Όλες αυτές οι γενιές κάνανε παιδιά και αυτά άλλα παιδιά και η κάθε γενιά κουβάλησε τις πληγές της, τις ιδιοτροπίες της, τα απωθημένα της στις επόμενες. Όσο για την προσωπική επίθεση ( και τι κάνεις εσύ, και αν είσαι μάγκας κάνε αυτό κι εκείνο), τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν νόημα να γίνονται σε blogs μεταξύ αγνώστων , διότι δεν ξέρεις τι κάνει ο καθένας για να του κάνεις υποδείξεις αλλά τι μπορώ να περιμένω από τύπους οι οποίοι μας δηλώνουν εξαρχής ότι μπαίνουν σε ένα χώρο για να κάνουν πλάκα γιατί είναι πλακατζίδες και γουστάρουν να ξεκινούν με βρισιές για να δούν την αντίδραση των άλλων και να σπάσουνε πλάκα. Προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι απομονωμένα άτομα που δεν έχουν ανθρώπους να κάνουν τα καλαμπούρια τους και τις πλακίτσες τους και τις κάνουν κρυμμένοι πίσω από την οθόνη τους. Τώρα τα «βουνά», όπως δεν κατάλαβα εγώ το παράδειγμα με την φανουρόπιτα και την γριά δεν κατάλαβες εσύ τα «βουνά».

γεωργία είπε...

Θα επιμείνω επίσης ότι δεν είναι ιδεοληψιες και ξεπερασμενες θεωρειες ορισμενων ότι η πρωθυπουργευμενην Κοινοβουλευτικην Δημοκρατιαν είναι μία καθαρότατη ολιγαρχία, είναι το αγγλοσαξονικό τερατούργημα που ονομάστηκε δημοκρατία για να τρώει η πλειοψηφία της κοινωνίας το παραμύθι ότι κάθε φορά που ψηφίζει παίρνει σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την ίδια ενώ στην πραγματικότητα είναι για να μπορεί να λειτουργεί το διαίρει και βασίλευε και όταν γίνεται ο απολογισμός από την κοινωνία να φορτώνεται όλη η ευθύνη πάλι στην ίδια, έχει ευθύνη τεράστια όχι όμως γιατί διάλεξε τους λάθος ανθρώπους αλλά το επειδή το σύστημα με το οποίο τους διαλέγει, αυτό είναι το εγκληματικό και για αυτούς και για την ίδια. Γι αυτό και καταστρέφεται συστηματικά η παιδεία, γιατί είναι νόστιμο το κουτόχορτο όταν δεν έχεις φάει ποτέ σπανάκι. Η δημοκρατία για να λειτουργήσει θέλει διαχωρισμένη την εκτελεστική τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Μονοετής ανακλητές θητείες, κληρωτούς και όχι ομαδοποιημένους βουλευτές σε ομάδες τύπου ποδοσφαιρικές και που έχουν δικαίωμα να έχουν αυτή τη θέση μόνο για δύο φορές στη ζωή τους, 6000 κληρωτούς και ανακλητούς δικαστές-πολίτες (μονοετής θητεία πάλι )στην «Ηλιαία» που ελέγχουν τις 3 εξουσίες 24/7, θέλει δημοψηφίσματα για τα σημαντικά εθνικά θέματα και πολύ καλή παιδεία.

γεωργία είπε...

Η δημοκρατία είναι πολύ καχύποπτη από τη φύση της και θέλει να ελέγχει συνέχεια τις εξουσίες διότι γνωρίζει ότι η εξουσία μπορεί να διαφθείρετε και να διαφθείρει τη κοινωνία πολύ εύκολα. Γι αυτό και η δημοκρατία δεν δίνει πολύ χρόνο στην κάθε εξουσία. Όταν αναγκάζεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν σε μπουρδέλα δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από τα παιδιά σου να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί και όχι νταβατζίδες πόρνες και τσατσάδες. Οτιδήποτε άλλο εκτός από το παραπάνω θα ήταν προτιμότερο να σταματήσουμε να το ονομάζουμε κοινοβουλευτική ή προεδρική ή ότι άλλο δημοκρατία, μπορούμε με δυο λέξεις καθαρές και λαϊκές να την λέμε ξεκωλιασμένη δημοκρατία και καθαρίσαμε. Ευτυχώς βέβαια αρχίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταλαβαίνουν την απάτη, αυτοί που συνεχίζουν να κοιμούνται τους ευχόμαστε όνειρα γλυκά και καλά ξυπνητούρια. «Και το κυριο αιτιο που εμεις μπορουμε να ελεγξουμε και να αλλαξουμε ειναι η νοοτροπια και η ποιοτητα αυτου του Λαου αρχιζοντας απο τον εαυτο μας την οικογενεια μας το αμμεσο και εμμεσο περιβαλλον με το προσωπικο μας παραδειγμα...» αλλά ας το κάνουμε επιτέλους. Γι αυτό και στο πρώτο μου σχόλιο στον τεν τεν ήταν να κάνει σωστή κρητική και να όχι να δηλώσει την αντίθετη αποψή του βρίζοντας, θα έδινε το παράδειγμα (αυτό που μας ζητάει να κάνουμε μετα μανίας αλλά ο ίδιος αγρόν αγοράζει) ίσως να έβαζε αυτό το λιθαράκι στην αλλαγή στην νοοτροπία και την ποιότητα, στη παρούσα φάση των αναγνωστών και του αρθρογράφου, θα τους παρέθετε την αντίθετη άποψή του και ίσως σε πολλούς να πέρναγε υγιή μηνύματα.

Ten Ten είπε...

"Επομένως, να μη δαιμονοποιούμε τη μεταστροφή της γνώμης γενικώς και αορίστως, αλλά να την επικροτούμε όταν είναι δίκαιη και να την κακίζουμε όταν είναι αβάσιμη ή όταν οφείλεται στην αδυναμία χαρακτήρων."
Kαι φυσικα δεν δαιμονοποιουμε τιποτα...Και κατανοουμε και επεξηγουμε και δικαιολογουμε και αποδεχομεθα την απογοητευση και την απελπισια της χανενης προσπαθειας..Απλα παρατηρουμε το τι συμβαινει οταν πιστευεις σε μια νοθα αληθεια και στο τελος της ζωης σου διαπιστωνεις οτι δεν αξιζε τον κοπο και στην προσπαθεια σου να σωσεις οτιδηποτε αν σωζεται απο την χαμενη ζωη πεφτεις χαμηλα.Οποτε το χαμογελο δεν ειναι ουτε γλυκο ουτε πικρο αλλα γλυκοπικρο...
"Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν από τον ουρανό το 1974, είχαν προηγηθεί παγκόσμιοι, εμφύλιος και μία χούντα"
Ειχε προηγηθει και η Τουρκοκρατια 400 χρονια...Μηπως πρεπει να εξετασουμε και αυτην και μηπως ειναι βολικωτερον να τα ριξουμε ολα επανω της.???...
"διότι δεν ξέρεις τι κάνει ο καθένας για να του κάνεις υποδείξεις αλλά τι μπορώ να περιμένω από τύπους οι οποίοι μας δηλώνουν εξαρχής ότι μπαίνουν σε ένα χώρο για να κάνουν πλάκα γιατί είναι πλακατζίδες και γουστάρουν να ξεκινούν με βρισιές για να δούν την αντίδραση των άλλων και να σπάσουνε πλάκα. Προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι απομονωμένα άτομα που δεν έχουν ανθρώπους να κάνουν τα καλαμπούρια τους και τις πλακίτσες τους και τις κάνουν κρυμμένοι πίσω από την οθόνη τους"
Το πρωτο το δεχομαι.Οσο για τα υπολοιπα δεν κανω πλακα αλλα πειραμα...Διοτι δεν γουσταρω τον καθωσπρεπισμο και τα ωραια μεγαλα λογια..Και γιατι σ αυτες τις περιπτωσεις μουρχεται στο μυαλο ενα σκετς απο τις ''εσωτερικες ειδησεις'' του Μαριου Ποντικα που ενας γυφτος μπαινει σε ενα καθως πρεπει γραφειο με ενα τεραστιο μαγνητοφωνο στην πλατη που παιζει στην διαπασων το ''μελαχρινακι''...Συναντα αμμεσως την αποδοκιμασιαν και τον αποτροπιασμον των καθως πρεπει υπαλληλων αυτος ομως επιμενει και σε λιγο ολοι μαζυ με εξω τα πουκαμισα και τα παντελονια χορευουν το μελαχρινακι στην αυλη.. Στην περιπτωση μας εγω ημουν ο γυφτος και συ η καθως πρεπει υπαλληλος που δεν αργησες καθολου να πεσεις στο επιπεδο μου..Για το τελευταιο σε παραπεμπω στην πρωτη σειρα του κειμενου σου μονο αλλαξε το ''υποδειξεις'' με ''υποθεσεις''
Οσο για την διαλεξη περι του Πραγματικου Δημοκρατικου πολιτευματος συμφωνω....
Αλλα παλι μουρχεται στο μυαλο εκεινη η ιστορια που τα ποντικια μετα επισταμενες ερευνες και επιστημονικες μελετες βρηκαν τροπο να εξουδετερωσουν την γαταν...Θα της κρεμαγαν ενα κουδουνακι και ετσι θα την ακουγαν μολις πλησιαζε...Δυστυχως ομως δεν ανευρεθει ο ποντικος που θα ανελαμβανε να της κρεμασει το κουδουνακι...
Ετσι λοιπον πολυ ωραια και σωστα ειναι αυτα που λες αλλα πως γινονται...Αν δεν αρχισουμε απο εδω που ειμαστε να τα συνειδητοποιουμε να τα διεκδικουμε να τα παλευουμε για να τα επιβαλλουμε φοβαμαι πως ενας μονος τροπος υπαρχει..Δια της συμβουλης που εδωσεν ο Χοτζας στον ηγεμονα που απελπισμενος ζητησε την βοηθειαν του διοτι ο Λαος του ηθελεν Σοσιαλισμον...Σοσιαλισμον θελουν??? του ειπε...Εεε πες τους οτι απο αυριο το πολιτευμα μετονομαζεται σε Σοσιαλιστικο!!!Διοτι αν δεν προοδευσει και μετεξελειχθει η κοινωνια δεν προκειται να μετακινηθει προς το καλυτερο και το Κοινωνικο συστημα διακυβερνησης...[ΣYNEXIZETAI]

Τεν Τεν είπε...

''Ευτυχώς βέβαια αρχίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταλαβαίνουν την απάτη, αυτοί που συνεχίζουν να κοιμούνται τους ευχόμαστε όνειρα γλυκά και καλά ξυπνητούρια.''
Εαν αυτοι που ξαφνικα νομιζουν οτι εχουν ανακαλυψει την απατην αρα ειναι και ξυπνιοι ενω οι αλλοι δεν καταλαβαινουν τιποτε και αρα κοιμουνται αυτοι λοιπον νομιζουν οτι βρηκαν και την λυση η οποια ειναι ανοδος στα βουνα ε τοτε ονειρα γλυκα καλα ξυπνητουρια και το μαξιλαρακι τους ειναι προσφορα του κρατουντα.!!!...
Ο Τεν Τεν"θα τους παρέθετε την αντίθετη άποψή του και ίσως σε πολλούς να πέρναγε υγιή μηνύματα".
Eiμαι αναποδος ...Προτιμαω τα αρρωστα μηνυματα...Διοτι δημιουργουν αντιδρασεις αντισωματα ανεβαινει ο πυρετος και κατι κινειται...Μετα "υγειη μηνυματα'' και μαλιστα σε ατομα που νομιζουν οτι ειναι υγειη δεν βγαινει τιποτε...Για παραδειγμα θα ασχολουσαστε τοσο πολυ με την αφεντομουτσουναρα μου αν δεν σας εβριζα και λιγο..Οχι βεβαια..Και εγω δεν θα ευρισκα την ευκαιρεια να γραψω οτι ηθελα να γραψω...

Παντως δεν ειμαι κακος ...Και προς αποδειξη απλωνω χειραν φιλιας μετα κλαδου ελαιας!!!
Διοτι και η Γιωργιτσα δεν μου φαινεται κακη..
Λιγο "στοκος" ναι αλλα κακη οχι....
ΥΓ Και σημειωτεον οτι οταν αρχισω να σε ''βριζω'' ονομαστικα σε εχω ηδη αναβαθμισει!!!

γεωργία είπε...

Eiμαι αναποδος ...Προτιμαω τα αρρωστα μηνυματα...Διοτι δημιουργουν αντιδρασεις αντισωματα ανεβαινει ο πυρετος και κατι κινειται...Μετα "υγειη μηνυματα'' και μαλιστα σε ατομα που νομιζουν οτι ειναι υγειη δεν βγαινει τιποτε...
τελικά μ'άρέσεις παρόλο που γκρινιάζω και που με αποκαλείς "στόκο"
εγώ την δέχομαι την χείραν φιλίας

Simple Man είπε...

Ηλιογράφε,
καλό αυτό.

Ανώνυμε 6/5,
όποιοι ψάχνουν Σωτήρες τους αξίζουν Κρατούντες.

sak tsak,
σωστό. Κι εσύ να' σαι καλά.

Blackbedlam,
στο μυαλό αλυσίδες δεν μπαίνουν. Αυτό φοβόνταν, φοβούνται και θα φοβούνται οι Κρατούντες.

Despina,
γεννηθήκαμε κατά λάθος ας πεθάνουμε ορθώς.

Φώντα,
δική μου η υπόκλιση σε έναν Συνειδητοποιημένο και όχι κατά τύχη Έλληνα.

Ανώνυμος είπε...

à la fin de la journée, l'amour est le grand vainqueur!

Ten Ten είπε...

Kαι ενω εχω προειδοποιησει οτι δεν γουσταρω φιλοφρονισεις και αβροφροσυνες...
Σε αποκαλεσα "στοκο" αποκαλεσε με τουβλο σοβα σοβατοπι ψευτοκασα πετουγια τοσες επιλογες εχεις!!!...
Δεν το επιτρεπει το ηθος και η ανατροφη σου???
Μην δεχεσαι την χειραν φιλιας και στειλε με στο διαολο!!!....
Ετσι για να ειναι ο διαλογος επικοδομητικος!!!
Τελος παντων!!
Τι μπορω να κανω???
Το μονον να σου αφιερωσω ενα ποιηματακι που εδημιουργησα οσονουπω και ασκαρδαμικτι διοτι εκτος των αλλων διακατεχομαι και ενιοτε απο ποιητικας εξαρσεις!!!

Φιλος εστειλε εις φιλον
τριανταφυλλον με φυλλον...
περιεχον εναν ψυλλον
και επηδησεν ο ψυλλος
και εγεμισεν τον φιλον
που μετεδωσε στους φιλους
εκαττον χιλιαδες ψυλλους
και ξυνοταν ολη μερα
ολη η χωρα περα ως περα!!!

Αριστουργημα εεε???
Το ξερω....

Στόκος είπε...

Κυριακή 6μμ-12 -¨εχω βάρδια στο Σύνταγμα για διαμαρτηρία και αίτημα για δημοψήφισμα, έλα να βοηθήσεις θα έχεις πολύ χρόνο να μου γράψεις ποιηματάκια και σου υπόσχομαι οτι θα αφήσω τους καλούς μου τρόπους σπίτι.

Ten Ten είπε...

Αγαπητο Στοκακι...
Δεν θα ελθω!!!...
Οχι οτι δεν θελω να βοηθησω α πα πα!!!
Στις βοηθειες ειμαι καλος...
Μεχρι μετακομησεις κανω...
Αλλος ειναι ο λογος....
Ερωτευομαι!!!
Ναι Ναι ερωρευομαι σκληρα και ανελεητα!!!!
Να φανταστεις μετα χτυπαω το κεφαλι μου στον τυχο!!!
Τρεις μηνυσεις [3] για παρανομη κατεδαφησιν εχω φαει.!!!...
Γιαυτο λοιπον θα σε αφησω να με θυμασαι οπως ειμαι...
Ψηλος λιγεροκορμος Κυπαρισενιος ευρυστερνος αθλητικος με Θεληματικο πηγουνι μαυρο μακρυ μαλι και καλοκουρεμενο μουσι να αμεμιζει στον αερα κυριως οταν ειμαι εφιππος γαλαζια ματια [παραλιγο να το ξεχασω] κατι δηλαδη αναμεσα σε Τσε Γκεβαρα [Στις φωτογραφιες διοτι στην πραγματικοτητα ηταν σαν εξευγενισμενος Πακιστανος!!]και Αντονιο Μπαντερας!!!!
Και εγω θα σε θυμαμαι σαν την Λαραν Κρωφορντ της Ατζολινης Τζολι...Με αυτα τα χειλη τις αναλογιες την ευκινησιαν την χαριν της τον μπουστον της [προπαντος]συν ταπεραμεντο Λιανας Τρελλοκανελη!!!!
Δι αποχαιρετιστηριον σου αφιερωνω ενα ποιηματακι που περιμενω οσονουπω να μουρθει...
Το στοκακι

Ο στοκος και το Μεηκ απ
συνηθως παν ανταμα
εσυ ομως Αστερι μου
εισαι ενα αλλο πραμα

Πανεξυπνη επιμελης
πολυ κατηρτησμενη
την κοινωνια την σκληρη
σαφως εχεις χεσμενη[ποιητ.αδεια!!]

Εσυ δεν θελεις Μαηκ απ
Ουτε και κολαγονα
εσυ εισαι σχεδον ετοιμη
να πεσεις στον Αγωνα

Θελεις ομως Βουλκανιζατερ
και λαστιχα Πιρελλι
για να φρεναρει το μυαλο
μην λεει οτι θελει!!!.

Ποιητικον αριστουργημα?????
Το ξερω!!!!