Κάνε Focus

// // 33 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Κομμάτι- κομμάτι θα πάρω το νέο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus. Θα το διαβάσω εδώ μπροστά σας να δω αν θα καταπιώ τις προσβολές.
Κεφάλαιο χρηματοδοτήσεις:“Πολλοί Έλληνες είναι δημιουργικοί όχι μόνο στο μαγείρεμα στατιστικών στοιχείων. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με περίεργες συλλογές. Οι Έλληνες κάνουν πολύ ευχαρίστως διακοπές. Κατά προτίμηση με την παρέα κάπου στην Ελλάδα. Πολλοί ξενώνες έχουν χτιστεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αντί, όμως, οι ιδιοκτήτες να διαμορφώσουν απλά δωμάτια, φτιάχνουν διαμερίσματα για τα παιδιά τους (για όταν μεγαλώσουν). Αυτό το θέμα δεν έχει απασχολήσει κανέναν προς το παρόν στις Βρυξέλλες”. Δεν θα διαφωνήσω αλλά παράλληλα έμαθα και νέα στοιχεία για τα λαμόγια μας.
Για να δούμε τι λένε για την ψυχοσύνθεσή μας: "Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά". Λες και είναι δικός μας ο συντάκτης!
Ας πάμε τώρα στην εθνική μας συνείδηση: “Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί να αλλάξει κάποιος που είναι ήδη τέλειος; Οι Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος. Μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α΄ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες (στα αγγλικά, λένε οι Έλληνες). Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το απαντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται”. Μας ξέρει καλά σας λέω…..
Πόσο πολιτικοποιημένοι είμαστε;: “Η διχόνοια είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. ‘Είσαι δικός μας’, είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες σε κάποιον ξένο”. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι μας τιμά δεόντως.
Για τον εθνικό παραλογισμός μας: “Η Κωνσταντινούπολη ακόμη και σήμερα ονομάζεται Κωνσταντινούπολη. Σε εκκλησίες και μονές κυματίζει η σημαία του Βυζαντίου δίπλα στην ελληνική, ενώ τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν απροκάλυπτα τον σοβινισμό”. Τώρα πρέπει να διαφωνήσω;
Για την κοινωνική μας ζωή: “Οι περισσότεροι Έλληνες είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Σπάνια τρώνε μόνοι τους έξω. Η έννοια της παρέας εμπεριέχει και μία αποκλειστικότητα. Κάθε παρέα διεκδικεί την πίστα για τον εαυτό της και πληρώνει τους μουσικούς για τις παραγγελιές της. Όλοι παραγγέλνουν, τα πιάτα τοποθετούνται στο μέσο του τραπεζιού, ο καθένας τρώει και πίνει όσο θέλει. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αρχίζουν τα ψευτομαλώματα. Όλοι αγωνίζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και όσον αφορά το φιλοδώρημα, το ποσό του δεν δηλώνεται προφορικά, αλλά αφήνεται στο τραπέζι, καθώς φεύγει η παρέα” . Γράφει λες και είναι και αυτός στο ίδιο μαγαζί! Απίστευτο!
Περί θρησκείας :“Το 97% των Ελλήνων έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι άγιοι εμφανίζονται ως υπουργοί και υφυπουργοί του Θεού στα εικονίσματα, τα οποία δεν απαντώνται μόνο στις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές, αλλά και σε διαμερίσματα, ταβέρνες, σουπερμάρκετ και νυχτερινά μαγαζιά. Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται στους αγίους. Κάθε άγιος έχει και δικό του χαρτοφυλάκιο”. Παρέλειψε τα εικονοστάσια στις εθνικές οδούς!

Για τον νεοελληνικό πολιτισμό μας:
“Η λέξη αύριο έχει ευρύτατη σημασία. Κυρίως χρησιμοποιείται για να μετατίθενται θέματα προς διεκπεραίωση στο μέλλον. Υπάρχουν μεν ταχυδρομικοί κώδικες και ονομασίες οδών (που τις ξέρει μόνο ο ταχυδρόμος), αλλά μόνο σποραδικά βλέπει κανείς αριθμούς σε σπίτια και καταστήματα. Οι Έλληνες δεν συμπαθούν τους χάρτες. Λίγοι αγοράζουν ταξιδιωτικούς οδηγούς και συστήματα πλοήγησης. Προτιμούν να ρωτούν. Απέναντι σε στοιχεία και πληροφορίες που παρέχονται γραπτώς θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός. Οι ώρες κοινού των μουσείων, όπως αναγράφονται στις ιστοσελίδες τους, σπάνια ισχύουν. Καλύτερα κάποιος να τηλεφωνεί”. Και πού να βρεις υπάλληλο να σου απαντήσει στο τηλέφωνο;
Ως επίλογος... Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να σύρω πολλά στους Γερμανούς. Όταν το χωριό σου έχει καεί τρεις φορές από τις ορδές τους και χτίστηκε με τα χέρια των πατριωτών σου χωρίς καμία οικονομική βοήθεια (ούτε από τον εχθρό, ούτε από το «κράτος των Ελλήνων») και όταν η μισή σου οικογένεια έχει ξενιτευτεί δουλεύοντας στα εργοστάσια αυτών που την άφησαν χωρίς πατρίδα, μπορείς να πεις πολλά, αλλά ως Έλληνας έχεις μία υποχρέωση πάνω απ’ όλα: Να κρίνεις τους κριτές σου έχοντας πρώτα κρίνει τον εαυτό σου. Μας έμεινε λοιπόν ίχνος ελληνικής λεβεντιάς να στήσουμε στον τοίχο της Καισαριανής πρώτα τους κουκουλοφόρους που μας πούλησαν και μετά τους «εχθρούς» που μας αγόρασαν φθηνά και ανήθικα εις το όνομα μιζών, σπιτιών και καλοπέρασης;
Ο συντάκτης μάς ξέρει καλά, αλλά δεν ξέρει το αδύνατο σημείο μας και ευτυχώς για μας δεν το αναφέρει: Ότι μπορεί στο σπίτι μας μέσα να κάνουμε όργια αλλά η έννοια μας είναι να μην το μάθει η γειτονιά.


33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο επίλογος όλα τα λευτά!
Να είσαι καλά..

ΥΓ: Ρε φίλε τί ειναι ο "επίγολος"?
γιατί δεν.....παρανόησα?

kopria είπε...

Πού είναι εκείνα τα ρητά
Οι Έλληνες είναι οι καλλίτεροι γιατί ξενυχτάνε, πίνουν, ξοδεύουν?
Ήρθε ο λογαριασμός...

alfazita είπε...

Δεν άργησες αυτήν τη φορά …και όπως πάντα εύστοχος βρίσκεις το ΚΕΝΤΡΟ με την πρώτη…….ακόμα το διαβάζω
Απόστολος

tiktos είπε...

Μου άρεσε πολύ αυτό το παζλ κομμάτι κομμάτι.Διότι το κάθε κομμάτι ενός παζλ είναι ακριβές και όχι μαγειρεμένο

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΓΛΕΝΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ .ΟΝΤΩΣ ΜΑΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΕΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΖΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΝΤΗ ΧΩΡΑ.ΑΣ ΤΟΥ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!!!

kakalon είπε...

Σ' αυτό τον αγανακτισμένο "λαό" μόνο οι γερμανοί έκαναν κακό. Οι καραμανλοπαπανρεομητοτακοσιμίτιδες και ο συρφετός τους έκανε μόνο καλό.

Unknown είπε...

Καλησπέρα, πάλι κατάφερες να με προβληματίσεις με όσα γράφεις. Οπως και έχει όμως, όσο κι αν θέλω να ΄μαι απ' αυτούς που βλέπουν τον κόσμο σαν μια οικουμενική γειτονιά, χαίρομαι που γεννήθηκα κάτω από αυτόν τον ήλιο, μέσα στο σκληρό και ανελέητο ελληνικό φως. Κι ίσως τελικά αυτό το φως να είναι που αποκαλύπτει όλες αυτές τις "ατέλειες" που μας κάνουν μοναδικούς.

Unknown είπε...

Αναρωτιέμαι: ενός λεπτού σκοτάδι μπορεί να μας τυφλώσει; Μήπως δεν ήταν πατεράδες μας εκείνοι που, όταν οι σημερινοί επικριτές μας καίγανε και κατέστρεφαν, πρόβαλαν ηρωική αντίσταση; Αυτό το ανυπότακτο γονίδιο δεν μπορεί απλά να μην υπάρχει πια. Αλλά πάλι δεν ξέρω. Καλημέρα.

simple man είπε...

Ανώνυμε,
να είσαι καλά κι εσύ. Όχι δεν παρανόησες, ορθογραφικό λάθος ήταν.

Polykarpos,
οι Έλληνες τον πλήρωσαν τον λογαριασμό αλλά τα λεφτά τα δώσαμε στους μεσάζοντες. Στους κυβερνώντες μας, δηλαδή. Δεν έφθασαν ποτέ εκεί που έπρεπε.

Απόστολε,
και να αργούσα, πάλι τα πράγματα στο ίδιο σημείο θα τα έβρισκα. Την καλημέρα μου.

Tikto,
τα μαγειρέματα ο λαός τα κάνει στην κουζίνα, όχι στον απόπατο.

Ανώνυμε 8:50μμ,
Οι "εχθροί" μας μάς θαυμάζουν για το ότι μπορούμε να γλεντάμε και στα δύσκολα. Οι πραγματικοί μας εχθροί, οι ψηφισμένοι δημοκρατικά, κάνουν τα πάντα όμως να είμαστε μονίμως ως λαός στα δύσκολα.

Άγρυπνος Φρουρός,
...και απογοητευμένος επίσης.
Καλή σου μέρα.

Kakalon,
όσο υπάρχει το άλλοθι της ανεξέλεγκτης δημοκρατίας αυτός ο λαός θα βρίσκει πάντα εχθρούς εκτός συνόρων.

Γιώτα,
ελπίζω να μην αμφισβητείς την λατρεία μου για αυτόν τον τόπο. Ελπίζω να μην αμφισβητείς τον σεβασμό μου για τα εκατομμύρια των νεκρών που για μια ιδέα σκοτώθηκαν σε αυτόν τον τόπο.
Θεωρώ απλά ότι δε του αξίζει αυτού του τόπου δωσίλογοι συνείδησης να τον κυβερνούν, διότι ουδέν κρυπτόν ειδικά κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Ροζαλία είπε...

Η απαντηση σου στη ...Γιωτα... είναι το συνεταξάμην, αλλά βαρεθηκα και την πικρα ρε Simple!!!!

Unknown είπε...

Εγώ σε όσα γράφεις βλέπω μόνο την αγωνία σου για τον τόπο μας. Την ίδια αγωνία πιστεύω μοιραζόμαστε όσοι σε παρακολουθούμε. Σε διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον και καλόπιστη διάθεση. Είμαι βέβαια από εκείνους που δεν τους αφορά ούτε ο έπαινος αλλά ούτε ο ψόγος όσων δεν εκτιμούν. Σου προτείνω να κάνεις το ίδιο.

simple man είπε...

Ροζαλία,
με την πίκρα γεννηθήκαμε σε αυτόν τον τόπο, με τον ήλιο ταξιδέψαμε και ελπίζουμε όλοι σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Θα μας τον στερήσουν και αυτόν.

Γιώτα,
Οι έπαινοι είναι για τους δήθεν, εμείς οι από δω, την βγάζουμε και με ένα φθινοπωριάτικο ηλιοβασίλεμα. Να είσαι καλά.

Ροζαλία είπε...

δεν μ αρεσει να ...την βγαζω...simple. e;inai mageia h zv;h kai to hliobas;ilema...

τάκης τυρταίος είπε...

Είναι εντυπωσιακή η εστίαση
της κοινής γνώμης σε ζητήματα
της πλάκας.Ο επίλογος είναι
εξαιρετικός σαν το κείμενο του Φώντα.

Unknown είπε...

Μήπως τελικά να σεβαστούμε την ετερότητά μας; Δεν μας ταιριάζουν οι προκρούστειες κλίνες. Διδάσκουμε το μέτρο και πορευόμαστε με το άγαν. Κι όταν στο σπίτι μας γίνονται τα όργια αυτοδιαπομπευόμαστε στην αγορά κι ο τραγικός χόρος μας κράζει, και διευκολύνει την πορεία μας δι' ελέου και φόβου προς την κάθαρση.

Φώντας είπε...

Για μια ακόμη φορά έδειξαν οτι αυτόν τον "μάγκα" και "πανέξυπνο" λαό τον κάνουν οτι θέλουν τα λαμόγια.
Αυτοί που θίχτηκαν είναι οι πρώτοι που θα την "κοπανήσουν" όταν υπάρξει οιοσδήποτε κίνδυνος. Η φούσκα που έχουν στον εγκέφαλο σκάει πάντα μπροστά στην πραγματικότητα. Ζουν το μύθο τους και με αυτόν ξεχνάνε και δίνουν αυτοδυναμίες στους τυχάρπαστους. Κάποτε υπήρχε φιλότιμο τώρα υπάρχει βόλεψη.
Η παρουσίαση εκπληκτική για όσους πραγματικά "πονάνε" μια πατρίδα.
Υπόκλιση.

α Κενταύρου είπε...

Σε όποια παρέα να βρεθείς πάνω κάτω θα ακούσεις τα ίδια λόγια και ακόμη χειρότερα,ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Simple Man είπε...

Τάκη Τυρταίε,
όσο η ενημέρωση στην Ελλάδα θα κινείται από την κάθε εξουσία το βλέμμα του λαού θα στρέφεται εκεί που θέλει αυτή και όχι εκεί που ο λαός πρέπει "κάνει focus".Θέλει παιδεία η ενημέρωση. Πάσχουμε και σε αυτό.

Φώντα,
όσους πόνεσε η πατρίδα, την "πονάνε" και αυτοί. Έρωτας είναι η πατρίδα, και ως έρωτας, θέλει μάχες για να μείνει ζωντανή.

α Κενταύρου,
οι Νεοέλληνες κράτησαν το "πάταξον". Το "άκουσον" το έσβησαν νωρίς και άτσαλα από το καθαρό τους DNA.

- είπε...

Απορία: Ο τίτλος του άρθρου του Focus δεν είναι άξιος σχολιασμού;

simple man είπε...

Όλα είναι άξια σχολιασμού όταν κάνουμε την αυτοκριτική μας. Δυστυχώς μου διέφυγε.

Ροζαλία είπε...

"Έρωτας είναι η πατρίδα, και ως έρωτας, θέλει μάχες για να μείνει ζωντανή."εξαισιος!!!!! Καλημερα....

Σιγαλας Μακαριος είπε...

τέλειο αναδημοσιεύω...

Unknown είπε...

Τι γνώμη έχεις για το "καλό κουράγιο" που ουσιαστικά είναι ο επίλογος των άρθρων των focus κ.λ.π. Δηλαδή μας ταπεινώνουν και μας ειρωνεύονται κι από πάνω;
Εμένα πάντως μου θύμισε ένα παλιό τραγούδι του Μηλιώκα "Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και .....".
Την καλημέρα μου.

staxti είπε...

Τα στερεότυπα για τον κάθε λαό δεν έχουν τελειωμό.Το τι λέει ο απέξω είναι το λιγότερο.Αυτό που δεν αλλάζει είναι η πραγματικότητα.Δόθηκαν ευκαιρίες σε τούτη τη χώρα που η ανικανότητα των κυβερνήσεων σπατάλησε στο εφήμερο.Ξέκαναν οτιδήποτε παραγωγικό και έγιναν η τεμπελιά και η λαμογιά αξίες.Αυτά που έκαψαν και γκρέμησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έκαψαν οι γερμανοί.Το χειρότερο για μένα τουλάχιστον είναι που δε λέει να ξυπνήσει τούτος ο λαός, να θυμηθεί ποιος ήταν, πόσο πάλεψε μετά τον πόλεμο να σταθεί στα πόδια της η χώρα του και να πάψει να βολεύεται στο τίποτα.

simple man είπε...

Ροζαλία,
την καλήσπέρα μου.

WishmasteR,
χαίρομαι που συμφωνείς.

Γιώτα,
Μας πείραξε που μας είπαν "μαλάκες" οι Γερμανοί και δε μας ενόχλησε καθόλου που το "Μαλάκας Έλληνας" πέφτει βροχή από τους εκλεγμένους σωτήρες μας κοντά 40 χρόνια;
Τελικά μη το μάθει η γειτονιά είμαστε! Κοινώς σουργούνια!

Στάχτη,
ξέχνα εκείνους τους Έλληνες που κλαίγαν τους νεκρούς και δεν νοιάζονταν για τα καμμένα σπίτια μπροστά σε μια Ιδέα. Τώρα τους ξεπουλάμε τους νεκρούς μας για ένα χαμηλότοκο δανειάκι.Αυτοί είμαστε. Τίποτε παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Οι οικοφασίστες γενίτσαροι μπερδεύουν πολλούς στο ΓΙΑΤΙ οι βόρειοι θέλουν τη Μεσόγειο που δήθεν "θα γίνει Σαχάρα", ενώ η εύκρατη ζώνη δήθεν "θα μετακινηθεί βόρεια":
http://www.youtube.com/watch?v=VaCWP-FKsEo

Iptamenos Ollandos είπε...

Αδελφέ, για άλλη μια φορά εξαιρετικός. Μιλάμε για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα αληθινά προβλήματα και τους πραγματικούς εχθρούς.

Άμα κάτι παίζεται πολύ από τα ΜΜΕ κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

'ΦΑΝΤΑΣΟΥ' είπε...

simple ή και έτσι 'Στο σπίτι μας κάνουμε όργια αλλά το έμαθε και η γειτονιά' Τη καλημέρα μου!

simple man είπε...

Ανώνυμε,
αυτό το σενάριο που παρακολούθησα δεν το βρίσκω καθόλου φαντασίας.

Ιπτάμενε,
κανόνας πρώτος της "δημοσιογραφίας": Μην λες ψέμματα, απλά μην λες την αλήθεια.

fantasou,
Δεν το έμαθε η γειτονιά γι' αυτό ακόμη σφάζουμε κόκορες για να δείξουμε ότι η κόρη μας είναι παρθένα. Θα το μάθει όμως αργά ή γρήγορα....διότι η παρθενιά και η πουτανιά δεν κρύβονται.
Την καλημέρα μου.

She είπε...

Εξαιρετικό! Το καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο, εμπεριστατωμένο άρθρο που έχω δει τον τελευταίο καιρό...και ήδη έχω ξεχάσει ποιό ήταν το προηγούμενο! Άψογα επιλεγμένα αποσπάσματα και σχολιασμός με λίγα λόγια αλλά εύστοχα. Ακριβώς όπως πρέπει. Το τέλος δε ήταν η απόλυτη αλήθεια!

Μπράβο, σε βρήκα, σε διάβασα...σε ακολούθησα!

simple man είπε...

Anasa,
τώρα που σε βρήκα και σε διάβασα... σε ακολουθώ κι εγώ.

She είπε...

Αnasa is calling..

Που είσαι? Δεν σε βλέπω!!!! Το μπλογκ μου, μου έκανε παράπονα πως δεν είσαι αναγνώστης του!

Σε ευχαριστώ Simple, που κάτι διάβασες...