Το δικαίωμα του Σιωπάν

// // 16 comments
Κατερίνα Γκαράνη
Ξεχύνονται πάλι στους δρόμους ορδές νεοελλήνων με το χρωματιστό σημαιάκι στο ένα χέρι και στο άλλο το κομματικό φυλλάδιο προγραμμάτων. Χιλιάδες κόσμου σε πλατείες και στενά να σιωπούν μπροστά στα «πολιτικά» όντα που αποστηθίζουν κόλλες γραμμένες με θεωρίες τεμπέληδων που τους λένε «εξ απορρήτων». Αρλούμπες χωρίς καμία πολιτική βάση να αιωρούνται στον αέρα και να σκάνε σαν χειροβομβίδες ηλιθιότητας στα στεγνωμένα από όνειρα κεφάλια οπαδών. «Για ένα καλύτερο αύριο…» έτσι τελειώνουν οι λόγοι όλων τους. Λες και διαφημίζουν απορρυπαντικό πλυντηρίου για πλύσιμο στους 30 βαθμούς Κελσίου. Χλιαρό θα είναι το αύριο, όπως το σήμερα, όπως και το χθες.
Χαρούμενος λαός είναι αυτός εδώ εφόσον πνίγεται, καίγεται και όμως κατεβαίνει στους δρόμους με το παιδί στις πλάτες. Το βάζει να κρατά και το σημαιάκι για μία αναμνηστική φωτογραφία ή και ίσως για ένα αποδεικτικό που θα ανεβάσει αύριο την μοριοδότησή του για μία σίγουρη δουλειά. Έξω καρδιά λαός που θέλει να σφίξει το χέρι του κάθε υποψήφιου βουλευτή άσχετα αν στο σχολείο «ο λαπάς έτρωγε πολύ ξύλο». Στεγνά από συναίσθημα ανθρωπάκια που πέρασαν τις εξετάσεις του κόμματος και χρίστηκαν ικανοί εκπρόσωποι ενός λαού που καίγεται, θρηνεί, πνίγεται, οδύρεται, αγανακτεί και τιμωρεί τους φταίχτες διά της ψήφου.
Παραδοσιακός λαός ο νεοελληνικός. Όπως τα βρήκε και όχι όπως θα τα φτιάξει. Κόμματα μπαίνουν στην βουλή, κόμματα θα ψηφίσει. Πιπιλάει την καραμέλα της «δύναμης του λαού» αλλά δημοσκοπήσεις με τους 3.000 ερωτώμενους είναι αυτό που ακούει. Έβαλε άγχος τώρα αυτός ο λαός αν τα κόμματα θα είναι πέντε ή θα είναι έξι στην Βουλή και αναρωτιέσαι αν ήταν μόνο ένα θα άλλαζε τίποτε; Όχι βέβαια, εφόσον το εκλογικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι που δεν έχει καμία σημασία να γίνονται ψηφοφορίες μέσα στην Βουλή. Το θέμα είναι να υπάρχουν αρκετοί για να ησυχάζει ο λαός ότι έχει τον «δικό» του μέσα. Λες και ο δικός του θα είναι εκεί όταν θα καίγεται, θα πνίγεται, θα θρηνεί. Ο λαός δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι ο «δικός» του έχει γίνει «δικός» τους από την ώρα που μπήκε στο ψηφοδέλτιο.
Απίστευτος λαός αυτός εδώ. Δεν πιστεύω ότι η ελπίδα τον κάνει να φέρεται κατά αυτόν τον τρόπο στις προεκλογικές περιόδους. Μοιάζει με άνθρωπο σε κώμα που μόνο κατά το δημοκρατικό δικαίωμα του «εκλέγειν» ξυπνά και κατά το ζωτικό δικαίωμα του «ζειν» σιωπά.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι μπορείς να περιμένεις από ανθρώπους όπου ο πατέρας συστήνει τον γιό του σε πάσης φύσεως πατερούληδες (καθηγητάδες, βουλευτάδες, προεδράρες, νομαρχάρες...) και η μητέρα δεν ρωτάει τον γιο της αν είναι ευτυχισμένος με την εργασία του αλλά τον ρωτάει "πόσα βγάζεις;"

Iptamenos Ollandos είπε...

Η εκπαίδευση μας που άρχισε από την οικογένεια τον περίγυρο μας και το σχολείο όταν ήμασταν παιδιά, συνεχίζεται από τις εφημερίδες και την τηλεόραση που ως επί το πλείστον είναι αφιερωμένες στην "πολιτική". Και αυτές οι δημοσκοπήσεις ποτέ μου δεν κατάλαβα τι μας χρειάζονται, εμάς τους απλούς ανθρώπους...
Είναι προπαγάνδα, είναι πλύση εγκεφάλου.

Μας έλειψες Simpleman!

Ανώνυμος είπε...

Θεσούλες ψάχνουν πάλι!Να μπουν, να ησυχάσουν από την αβεβαιότητα του αν θα υπάρχει μεροκάματο αύριο.Να μπουν στην μεριά των 'προνομοιούχων'που και να καεί το σύμπαν στο τέλος του μήνα θα πέσει το παραδάκι.Δεν τελειώνει εκεί βέβαια το πάρε δώσε.Το έχουν φτιάξει τόσο έξυπνα το σύστημα που μέσα από αυτό βγαίνουν και οι 'πολιτικοί'και όλοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.Όλοι οι υπόλοιποι απειλούνται καθημερινά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να υπακούσουν σε οποιοδήποτε καινούργιο μέτρο γιατί αλλιώς θα εμφανιστεί ο γιγαντάκος να τους υπενθυμίσει ότι ζουν στην Ελλάδα τους.
Οι μόνη διαφορά είναι ότι οι μεν 'πληρώνονται' για να τους κάνουν λοβοτομή,οι δε 'πληρώνουν' για να την αποφύγουν.
Όλοι όμως αιχμάλωτοι σε ένα αδιέξοδο σύστημα, ακόμη και αυτοί που νομίζουν ότι με μια θέση θα κάνουν δημόσιο υπάλληλο και τη ζωή.ΕL

simple man είπε...

kommatoskylo,
ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι ηλίθιοι παρτάδηκες αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Μάλλον η Φύση εν τέλει τιμωρεί.

iptamenos,
οι δημοσκοπήσεις χρειάζονται όπως ακριβώς και οι διαφημίσεις για ένα προιόν. Βλέπεις, το "λέγε- λέγε κάτι θα μείνει" είναι πλέον στο dna του λαού. "Το'πε η τηλεόραση" δεν λέει ο λαός; Από εκεί και πέρα ο λαός κάνει ότι θέλει η τηλεόραση. Μην ξεχνάς ότι πριν την τηλεόραση είχαμε επαναστάσεις, μετά την τηλεόραση έχουμε μόνο ...στάσεις.
Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σας έλειψα....

simple man είπε...

El,
"Δημόσιο υπάλληλο και την ζωή". Τα είπες όλα. Απλά σκέφτομαι ότι και μια λοβοτομή να τους ζητήσω να μου κάνουν, την σπλήνα θα μου βγάλουν. Τόσο τέλεια δομημένα το ελληνικό τους κράτος!

BlackJack είπε...

Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα???!!!

Τα τελευταία 6 χρόνια κυβερνούσε ένας τύπος που μίλαγε για νταβατζίδες τρώγοντας σουβλάκια και απειλούσε με φυλακή τους λοποδήτες του χρηματηστηρίου, ενώ εντέλει τα μεγαλύτερα λαμόγια ήταν μέσα στο σπίτι του...

Επόμενος 'πορδηπουργός' θα είναι ο τύπος που δεν μπόρει να συντάξει ούτε μια παράγραφο για να μιλήσει σε ένα σχολικό αγιασμό, εάν δεν του τη δώσουν έτοιμη...Έτρωγε στο ίδιο τραπέζι με τους λοποδήτες, αλλά δεν έπαιρνε χαμπάρι τίποτα...Αυτός που χόρευε ζεϊμπέκικο σαν υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, τώρα λέει θα ασκήσει βέτο...Αυτός που έφτιαξε το τέρας του δημοσίου, τώρα λέει για κάθε 1 που θα προσλαμβάνει θα απολύει 2...Αυτός που πήδηξε τους αγρότες και δεν παράγουμε πλέον τίποτα, τώρα λέει θα πιστοποιεί τα προϊόντα σε κάθε χωριό...ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΕ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑ???ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ???!!!

Όταν όμως ακολουθείς τον κανόνα 'υπάρχω άρα ζω' είναι λογικό να έχεις μνήμη χρυσόψαρου και να ενδιαφέρεσαι μόνο για το τι θα αρπάξει ο κώλος σου!!!

Η ευχή 'ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν' στον τόπο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί...γιατί η ζωή του λαμογιοχαραμοφάη αποκτά νόημα μόνο αν ξεσκίσει τους άλλους 10 γύρω του!!!

ΤΣΑΓΙΑ...

simple man είπε...

Black Jack,
Τέτοια νοοτροπία δεν την είχε αυτός ο λαός ούτε επί Κατοχής, ούτε επί Διχασμού, ούτε επί Χούντας. Καλύτερα να μην υπήρχε για να ζει παρά να ζει πουλώντας την συνείδησή του. Μη με ρωτήσεις τι συνέβει, μετά ο ήλιος έγινε πράσινος και πάσχω από αχρωματοψία.
Την καλησπέρα μου.

Imperial Andalusian & Minorquin Horses είπε...

Όσο δεν αλλάζει νοοτροπία αυτος ο λαός τόσο θα βουλιάζει..

simple man είπε...

Imperial Andalusian,
δεν πρόκειται να αλλάξει νοοτροπία αυτός ο λαός. Αυτό ας το ξεχάσουμε. Εσείς είστε τυχεροί που έχετε τουλάχιστον αυτά τα υπέροχα πλάσματα να ελπίζετε για μία ώρα πραγματικής ελευθερίας.
Τον σεβασμό μου στον Geniu.

Ανώνυμος είπε...

‘τέτοια νοοτροπία δεν είχε ο λαός ούτε επί κατοχής ούτε στο διχασμό ούτε στη χούντα’
Οι αγωνιστές που πολέμησαν τον κατακτητή τα σπίτια τους κάηκαν και μαζί το κρεμασμένο στον τοίχο καριοφίλι των προγόνων τους τί πήραν ως ανταμοιβή; αίμα πείνα απαξίωση και επιβράβευση των δοσίλογων κουκουλοφόρων ταγματαλειτών
Πόσοι ήταν αυτοί που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντιστάθηκαν στη χούντα;(όχι αυτοί που πέρασαν για να κολλήσουν χρυσόσκονη όταν κατάλαβαν ότι τα ψωμιά της τελείωσαν αλλά αυτοί που μετείχαν ουσιαστικά).
Ποιοι αναδείχθηκαν αξιοποιήθηκαν και κάθισαν στο σβέρκο του λαού; σίγουρα όχι οι αγωνιστές και οι άξιοι που η ανταμοιβή τους ήταν θάνατος και παραγκωνισμός για να απελευθερωθεί η λεωφόρος ‘ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ’.
Τι άφησαν οι γονείς στα παιδιά τους ευχή και κατάρα των οικογενειών που πρόσφεραν το αίμα για λευτεριά ανθρωπιά και δικαιοσύνη σ’αυτό τον τόπο;
ΦΤΑΝΕΙ!!!!ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ 1/100 ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ! ΜΝΗΜΕΣ ΝΩΠΕΣ!! ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ …ΞΕΡΟΥΜΕ!!
Ωστόσο οι νέοι σήμερα και ιδέες έχουν και όνειρα. .το δυστύχημα ίσως και ευτύχημα είναι ότι ΞΕΡΟΥΝ και ξέρουν καλύτερα από όσο πιστεύουν κάποιοι απλά είναι πιο προσεκτικοί και μεθοδικοί! Το παρελθόν διδάσκει!έτσι ακολουθούν δύο δρόμους.
Ο πρώτος όπου κοιτάζουν μόνο τον εαυτό και την ψυχή τους(δουλειά τους).το μοναστήρι να είναι καλά.
Ο δεύτερος η κοινωνία και ο αγώνας πολυμέτωπος και συστημικός.
Μπορεί να κρατούν σημαιούλα στα ‘σχολεία εκμάθησης’ όπου όμως μια μερίδα από αυτούς παίρνοντας μαζί τους και κάποιους που αποφάσισαν να μονάσουν θα δώσουν την ΕΛΠΙΔΑ του αύριο γιατί κανένα σύστημα δεν έμεινε ΑΙΩΝΙΟ!

Ανώνυμος είπε...

Λευτεριά ρέεεεε !

simple man είπε...

Ανώνυμε 20/9,
Συμφωνώ ότι κανένα σύστημα δεν είναι αιώνιο, αλλά από την άλλη κανένα σύστημα δεν γκρεμίστηκε από κανένα κόμμα. Ίσα-ίσα, τα κόμματα ένα στόχο έχουν:Να διατηρούν το Σύστημα ασφαλές από αντάρτες κάθε είδους.

Ανώνυμε 21/9,
Άρα, σκλάβοι είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

οι αντάρτες κρύβονται παντού και ενεργούν την κατάλληλη στιγμή.

simple man είπε...

Ανώνυμε 22/9,
ας ενεργήσουν μια φορά κι ας είναι η στιγμή ακατάλληλη.

artemis είπε...

λόγια 17χρονου:
η νεολαία είναι εδώ, ακούει, παρατηρεί, αποδέχεται και απορρίπτει (κατά κύριο λόγο το δεύτερο).Κάνει όνειρα μα δεν ελπίζει, γιατί η ελπίδα αδρανοποιεί. Αυτή θα πράξει όταν είναι έτοιμη. Δεν είμαστε ακόμα χαμένοι-δεν πέθανε ακόμα το μυαλό και η ψυχή όλων μας
Μα χρειάζεται ενημέρωση.. πραγμάτικη, όχι από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης

simple man είπε...

grautso (πολύ ωραίο όνομα),
χαίρομαι που τουλάχιστον αυτά τα 17χρονα έχουν βρει τι φταίει. Κάτι που δεν συνέβαινε με εμάς και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι μας.
Να διαβάζουν οι νέοι, όλα να τα διαβάζουν. Αυτό μόνο μπορώ να πω. Να διαβάζουν τα πάντα για να μπορούν να αμύνονται στα πάντα...όταν ο καιρός τους θα'ρθει.